Gondolnád, hogy ezek a barnás, szépnek egyáltalán nem mondható gumók mennyire fenséges zöldséget rejtenek? Héjában megfőzve fogyasztják a legtöbben, de egyre nagyobb teret hódít, különösen a reformkonyhában, a nyersen való fogyasztása. Az igazi ínyencek úgy tartják, hogy sütve a legjobb.
Lényeg az, hogy minél többet együnk belőle. A sült cékla jóval ízletesebb, mint a főtt, így a salátába is így került.
Hozzávalók:
- 10 dkg sült cékla
- 10 dkg zöld saláta keverék
- 10 dkg feta sajt
- 5 dkg dió
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 mokkás kanál dijoni mustár
- 1 evőkanál balzsamecet
Elkészítés:
A céklát alaposan megmossuk, négybe vágjuk, és sütőben megsütjük. Hagyjuk hűlni.
A céklát meghámozzuk, majd apró kockákra vágjuk. Most 10 dkg-nyit használunk belőle, többit hűtőbe tesszük, majd jó lesz egy rizottóhoz, vagy egy joghurtos salátához.
A diót száraz serpenyőben picit megpirítjuk.
Az olívaolajat összekeverjük a mustárral, és a balzsamecettel.
A salátakeveréket egy tálba szórjuk, rákockázzuk a feta sajtot. A tetejére halmozzuk a sültcékla kockákat. Végül megszórjuk a dióval.
Az öntetet a tálaláskor forgatjuk bele, nehogy összeessen a saláta.