Az UV-sugárzás 8 legkárosabb következménye

Az UV-sugárzás 8 legkárosabb következménye

Címlap / Életmód / Egészség / Az UV-sugárzás 8 legkárosabb következménye

Egy kis napfény feltölt, jókedvűvé tesz és ragyogóvá varázsolja a bőrödet. Ha azonban túl sokat sütkérezel, az évek során keletkező sejtkárosodás összeadódik, és korai ráncosodáshoz, pigmentfoltok megjelenéséhez, keratózishoz, vagy akár bőrrákhoz is vezethet. Íme, a következmények!

Barnulás

A barna bőr jelenleg szépségideálnak számít, de valójában a hámszövetek vészreakciója nyomán alakul ki. Az álomszín eléréséhez visszafordíthatatlanul károsodik a legfelső réteg, az epidermisz.
Szerencsére könnyedén biztonságosabbá teheted a barnulást, ha legalább 30 faktoros naptejet használsz, illetve a déli órákban lehetőség szerint elkerülöd a közvetlen UV-sugárzást.

Első fokú égés

A leégés az UV-sugarak okozta károsodás súlyosabb formája. Többnyire bőrpír, érzékenység és enyhe fájdalom formájában jelentkezik. A bőr legfelső rétegét érinti. Napozás után néhány órával jelentkezik, s általában néhány napig tart.
Az aszpirin és ibuprofén tartalmú fájdalomcsillapítók enyhíthetik a kínt, csakúgy, mint a hideg vagy aloe verás borogatás.

Másodfokú égés

A bőr mélyebb rétegeit és az idegvégződéseket is érinti. Fájdalmasabb az előbbinél, és gyógyulása is tovább tart. Vörösség, duzzanat és hólyagosodás jellemzi. Fontos, hogy a hólyagokat ne piszkáld és ne szúrd ki, mert ez fertőzéshez vezethet!
Amennyiben ilyen fokozatú égési sérülést szereztél a napon, érdemes bőrgyógyászhoz menned.

Ráncok

A napsugárzás idő előtti öregedést eredményez. Becslések szerint a bőröregedés jeleinek 80%-a a 18 éves kor előtt szerzett UV-sugárzás miatti sérülésekből ered.
Ennek magyarázata, hogy az ultraviola sugarak károsítják a rugalmasságot biztosító elasztinrostokat. A bőr ezáltal veszít nedvességtartalmából, és nagyobb teret enged a ráncok kialakulásának.

Egyenetlen bőrszín

A túl sok napozás negatívan befolyásolja a bőr természetes festékanyagának termelődését, tehát a pigmentációját. Egyes részek világosabbnak, míg a többiek sötétebbnek tűnnek.
Az UV-sugárzás ezen kívül a hajszálereket is visszafordíthatatlanul károsítja, ami piros, bevérzésszerű képződményekhez vezet.

Szeplők, anyajegyek

A bőr felső rétegének lapos, pigmentált foltjai általában a napfénynek kitett részeken jelentkeznek. Egészségügyileg ártalmatlanok ugyan, de érdemes figyelni rájuk, mert bizonyos bőrrákfajták korai formája észrevétlenül beolvadhat közéjük.
Amennyiben változást észlelsz valamelyik pötty színében, méretében vagy alakjában, menj orvoshoz!

Pigmentfoltok

A barnás vagy szürkés árnyalatú foltok nem a kor egyenes következményei: valójában a felhalmozódott UV-károsodással párhuzamosan jönnek ki. Az arcon, a kezeken, a karokon és a mellkason jelentkeznek a leggyakrabban.
Fehérítő krémekkel és gyümölcssavas hámlasztással tehetsz az eltüntetésükért, de a fokozott melanoma-veszély miatt érdemes alaposan figyelemmel kísérni őket.

Keratózis

Ezek a kicsi, vörös, barna vagy natúr árnyalatú foltocskák általában a napnak leginkább kitett testrészeken jelennek meg. Sok esetben szárazak és viszketnek is. A 40 éven felüliekre jellemzőek a leginkább, de túl sok napozás esetén akár gyerekkorban is jelentkezhetnek. A világos bőrű és hajú emberek fokozott kockázatnak vannak kitéve. Mindenképpen javasolt a mielőbbi kezelés a bőrrák megelőzésére.
Az UV-sugárzástól nem lehet, és nem is kell teljesen elmenekülni: éppen elég, ha ésszerűen, a megfelelő óvintézkedések mellett élvezed a barnulást és a nap sugarait. Jó, ha tudod, hogy a szolárium veszélyesebb a hagyományos napozásnál, hiszen a bőr védekezőképességének erősítése nélkül idézi elő ugyanazokat a káros folyamatokat.

VIDEO A műszempilla profi felhelyezése, lépésről lépésre

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!