Szívesen állunk sorban, mert az megnyugtat – a tudomány szerint

Szívesen állunk sorban, mert az megnyugtat – a tudomány szerint

Címlap / Életmód / Lélek / Szívesen állunk sorban, mert az megnyugtat – a tudomány szerint

Ember legyen a talpán, aki ha meglátja a postán, a banknál, a kifőzdében, vagy igazából bárhol a kígyózó sorokat, és azt gondolja: igen, na ettől most lemegy majd bennem a pumpa, és végre egy kicsit nyugodtan álldogálhatok a sorban. Pedig a trilobitáknak a sorban állás a biztonságot és az összetartozást erősítette – legalább is ez derül ki egy friss kutatásból.

A trilobiták, azaz háromkaréjú ősrákok már rég kihaltak, de viselkedésükből következtethetünk arra, hogy miért is áll sorban az ember akkor is, ha lehetősége lenne előrébb kerülni, a többieket megelőzve.

A trilobiták ugyanis azért sorakoztak fel egymás mögött, mert a folyton változó, veszélyes környezetben így érezték magukat a legnagyobb biztonságban, és közben egy csapat tagjaként is – ezt derítették ki a Francia Tudományos Kutatási Központ kutatói, akik az 521 millió évvel ezelőtt élő ízeltlábúakat kutatták.

Bármilyen hihetetlen is, de ezek a kezdetleges élőlények segítséget nyújthatnak nekünk abban, hogy megértsük, miért is áll sorban az ember, és annak ellenére, hogy idegesíti, és idejét vesztegeti vele, miért választja inkább a sort az előremenetelnél, főleg orvosi szituációkban.

A képhez tartozó alt jellemző üres; iStock-1299594301-1-1024x719.jpg a fájlnév

A Scandanavian Journal of Primary Health Care tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint nem is utálunk annyira sorban állni, mint gondolnánk

– akkor is ezt választjuk, ha egyetlen egy gombnyomás segítségével válthatnánk, és a sor elejére mehetnénk.

A kutatók orvosi váróban figyelték meg a résztvevő betegek viselkedését: mindenkinek lehetőséget adtak arra, hogy egy gomb megnyomásával előrébb kerüljenek a sorban, sőt, a sor elejére juthassanak, mint sürgős és halaszthatatlan kondícióval érkező betegek.

A kutatók legnagyobb meglepetésére az emberek csak nagyon kis része nyomta meg végül a gombot, mert a legtöbbjük nem akarta, hogy másokat hátráltasson azzal, hogy ő a sor elejére kerül.

Ez azért van, mert kontextusban gondolkodunk, és inkább elfogadjuk, hogy mindenkinek legyen egy kicsit rossz, minthogy egy embernek jó, de a többieknek sokkal rosszabb.

Ezen túlmutat még az is, hogy egy 2018-as tanulmány a Journal of Emergency Medicine tudományos folyóiratban azt mutatta ki, hogy a sorban állás valójában képes csökkenteni a stresszt, legalább is az orvos-beteg kapcsolatban biztosan.

A kutatás elég átfogó volt, 148 581 embert vizsgáltak meg, és azt akarták megnézni, hogy milyen modellt lehetne felállítani ahhoz, hogy minimalizálni lehessen a várakozást a rendelőkben – és közben rájöttek, hogy nem is olyan stresszes dolog az a sorban állás, mint eddig gondoltuk.

Ráadásul nem is feltétlenül tesz rosszat az embernek, hiszen egy 2015-ben a Cognitive Processing tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint még az olyan mindennapos tevékenységek során is, mint amilyen a sorban állás, gyakorolja az ember a térbeli kognitív felismerést, vagyis azt, hogy mi van körülötte, hogyan veszi észre őket, és hogyan reagáljon rájuk. Ez főleg igaz azokra, akikkel a kutatás készült: a pilótákra, akik emberéletekért felelnek.

A sorban állás tehát nem feltétlenül negatív dolog, még akkor sem, hanem igazán szeretjük, és inkább elkerüljük, ha tudjuk: észre sem vesszük, de csökkentheti a stresszt, és fejlesztheti a kognitív folyamatainkat, ráadásul időt ad arra, hogy a rohanó világban egy kicsit leüljünk, és elvesszünk a semmittevésben.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!