Óriási érv az esti borozás mellett, egy új kutatás szerint

Óriási érv az esti borozás mellett, egy új kutatás szerint

Címlap / Életmód / Óriási érv az esti borozás mellett, egy új kutatás szerint

A borfogyasztásról hallani rengeteg pro és kontra érvet, főleg akkor, ha arról van szó, hogy lefekvés előtt kortyolgasson az ember. Az alvásminőségnek ugyanis az alkoholfogyasztás nem tesz túl jót, viszont más a helyzet, ha a derékméretünkre figyelünk. Egy friss kutatás ugyanis érdekes eredményre jutott: kiderítette, hogy napi két pohár bor lefekvés előtt hozzájárul ahhoz, hogy valaki könnyebben tudja leadni a felesleges kilóit. 

Abban azért szakértők általában megegyeznek, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztással nagy baj nincs, főleg akkor, ha borból visszük be azt a bizonyos mérsékelt adagot. A vörösbor egyenesen jó hatással van a szív- és érrendszerre, és meghosszabbítja az élettartamot, főleg azért, mert polifenol nevű antioxidánsokat tartalmaz. Az antioxidánsok legfőbb szerepe, hogy gátolják a szervezet építőanyagainak kémiai sérülését, amely az igen reakcióképes szabad gyökök oxidálóhatásának eredményeképpen jön létre.

Ennek ellenére voltak olyan kutatások is, amelyek kimutatták: a lefekvés előtt fogyasztott alkohol kifejezetten káros, már ha azt nézzük, hogy milyen hatással van az alvás minőségére. A kutatás során a kávét, az alkoholt és a dohányzást tesztelték, és kiderült, hogy a nikotin a legrosszabb, a kávé pedig a legkevésbé problémás, ha az alvásminőségről van szó.

Egyvalamiben viszont biztosan nagy segítségre van a lefekvés előtt fogyasztott vörösbor: segít fogyni, legalább is ezt derítette ki egy friss kutatás, amelyet a Washington Állami Egyetem és a Harvard Orvosi Iskola kutatói végeztek. Mindennek pedig a rezveratrol nevű antioxidáns az oka. 

Ahhoz, hogy megértsük, miért is jó ez a rezveratrol, tudnunk kell, hogy az emberi szervezetben kétféle zsír létezik: a fehér vagy sárga zsírszövet funkciója az, hogy eltárolja a szükségesnél több kalóriát, vele szemben a barna zsír, ha a megfelelő körülmények adottak, éppen a kalória égetésével vesz részt a hőtermelésben. A barna zsír, ha teljes hatásfokon ég, háromszázszor annyi hőt termel, mint a test bármely másik szövete. Ezért az jár jól, akinek a szervezetében több a barna zsír, mint a fehér – ebben segítenek a rezveratrol nevű antioxidánsok.

A vegyületek segítenek a fehér zsírt barna zsírrá átalakítani, ezzel pedig közvetetten részt vesznek abban, hogy a szervezet hatékonyabban égesse a zsírt.

Olyannyira, hogy a kutatók húszezer nőt követtek végig 13 éven keresztül aszerint, hogy mennyi a súlyuk, és hogy fogyasztanak-e vörösbort. Kiderült, hogy azok, akik átlagosan két pohárral megisznak a vörös nedűből, 70 százalékkal kisebb eséllyel lesznek túlsúlyosak. Ez még tudományos szempontból is elég perdöntő bizonyíték.

luminastock/depositphotos.com

Egy másik kutatás azt is kimutatta, hogy az a legjobb, ha ezt a két pohárnyit valamikor lefekvés előtt fogyasztjuk el, ugyanis ennyi vörösbortól már alacsonyabb lesz az étvágyunk, és kisebb az esélye annak, hogy nassolni kezdünk. Persze azért érdemes óvatosan bánni ezzel az időponttal: túl közel az alvási időhöz sem jó bort inni, hiszen akkor meg az alvásminőségünk látja kárát.

Ha nem szeretnél borozni, a rezveratrolok jótékony hatását lefölözheted az áfonyából és az eperből, valamint, nem nagy meglepetés, a piros szőlőfajtákból is.

Valamiért kevésbé hatékony így bevinni őket, mint vörösborral, de még mindig jól jársz, ha gyakrabban fogyasztod őket a jótékony hatásaik miatt. 

Forrás

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást