Ez az 5 skandináv elem tarolt az idei koppenhágai Dizájn Világkiállításon

Ez az 5 skandináv elem tarolt az idei koppenhágai Dizájn Világkiállításon

Címlap / Otthon / Dekor / Ez az 5 skandináv elem tarolt az idei koppenhágai Dizájn Világkiállításon

Az északi dizájn rajongói idén is a dániai Koppenhágában találkoztak. A több mint 160 vállalat és szervezet által lebonyolított eseményen rendkívül sok érdekes, ambiciózus, illetve okos megoldás került bemutatásra, így nehéz kiválasztani közülük a legjobbakat. A többség szerencsére a fenntarthatóságra összpontosított, de napirenden volt a kis helyiségek minél praktikusabb berendezése is. A Houzz magazin összegyűjtötte azokat az elemeket, amik népszerűségüknél fogva egyenesen taroltak a Világkiállításon.

 A társas interakciót ösztönző bútorok

Egy olyan világban, ahol egyre több időt töltünk a képernyők nézegetésével, az interakciók mélyebbé tétele sok ember kívánságlistáján szerepel. Sajnos a legtöbb kanapén közvetlenül egymás mellett ülünk, ami kényelmetlen a társalgás szempontjából. Más elrendezések esetében viszont gyakran egymással szemben foglalunk helyet, ami gyakran túlságosan hivatalosnak hat. Ezt a problémát orvosolja ez a kanapé, ahol enyhe szögben tudunk helyet foglalni, így a beszélgetés máris sokkal gördülékenyebbnek és természetesebbnek tűnik.

 

 Puha, kerek és kanyargós

A nehéz időszakokban kevés megnyugtatóbb dolog létezik, mint pihenni egyet valamilyen puha, kényelmes bútordarabon. Sok szempontból vészterhes időket élünk, és talán éppen ez volt az oka annak, hogy a kiállításon rengeteg különleges, plüss dizájndarab kapott helyett. Ezek már ránézésre is hívogatóan puhák, lágyak voltak, rendszerint lekerekített szélekkel, kerek formákkal. A kényelmes és hívogató trend ugyanakkor nem csak a kiegészítők világát hódította meg, a lekerekített élű bútorok, pl. padok és puffok is azt bizonyítják, hogy egyre nagyobb az igény a lágy elemek iránt. 

Helytakarékos és multifunkcionális megoldások 

Az elmúlt években számos nagyvárosban valóságos harc indult a lakásokért, és az elképesztő négyzetméterárak tanúskodnak arról, hogy a hely iránti igényünk lassan alább kell adnunk. Ehhez a tendenciához intelligens, multifunkcionális és helytakarékos tervezésre van szükségünk, ami egyre inkább megjelenik a skandináv dizájnban is. Nagyszerű példa erre a Form & Refine dán formatervező márka széke. Az összecsukható széket felakaszthatod, amikor nem használod – erre a célra egy sárgaréz horgot kell a falra fúrni.

 

Kaspók újszerű megvilágításban

Norvégiából származik az ötlet, aminek köszönhetően a szobanövények valódi csúcskategóriás dizájnmárkában növekedhetnek. A dán ezüstműves, Georg Jensen álmodta meg ezt a kollekciót. A három részből álló, rozsdamentes acélból készült kaspó megfordítható: akár fejjel lefelé is fordítható, vagy felakasztható, így újfajta és egyedi megjelenést lehet adni a különleges növénykompozícióknak. 

 

Régi klasszikusok újragondolva

Az elmúlt években számos vállalat újraindította az 1950-es és 1960-as években népszerűvé vált bútortok gyártását, de legalább ennyi tervezőben felmerült a kérdés, hogy miért kellene új bútorokat gyártani, ha frissíteni tudjuk az eredetiket? A különböző technikák segítségével helyreállított termékek megvásárlása nem csak egyfajta történelmi-kézműves alkotás hozzáadása az otthonunkhoz, hanem egy fenntarthatóbb, biztosabb jövő alapja is egyben. Ez utóbbi pedig egyre inkább égetőbb kérdés a társadalmunk számára, és a fontossági sorrend élén áll a dizájnmárkák vásárlói számára.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást