Amiért imádjuk a skandináv otthonokat: itt még a karácsonyi dekoráció is teljesen másként fest

Amiért imádjuk a skandináv otthonokat: itt még a karácsonyi dekoráció is teljesen másként fest

Címlap / Otthon / Amiért imádjuk a skandináv otthonokat: itt még a karácsonyi dekoráció is teljesen másként fest

A skandináv lakberendezés stílus már messze nem csak az északi országokra jellemző: az egész világot meghódította. Ez a letisztult, gyakran minimalista vonásokat felmutató, és természetes anyagokra építő irányvonal rengeteg ember szívét megdobogtatta. Ha valahol, akkor a hideg Skandináviában még a karácsony is másként fest, és itt bizony az ünnepi dekoráció is magáért beszél. Szeretnéd a saját otthonodba is beépíteni ezt a stílust? Az alábbi, karácsonyi dekorációk garantáltan meggyőznek majd!

Sose ess túlzásokba

A skandináv stílusba semmi sem fér bele, ami túlságosan is színes és hivalkodó, aminek az az egyszerű oka, hogy a lakberendezéshez használt tárgyak is mindig egyszerűek, természetesek. A tervezők sosem mennek szembe a természet adta formákkal és anyagokkal, éppen ellenkezőleg: kiemelik azok szépségét, központi szerephez juttatják őket.

Ezért aztán a karácsonyi dekoráció is mindig egyszerű, natúr, továbbá visszafogott. A karácsonyfát gyakran állítják fonott kosárba, szőtt kaspóba és vagy fel sem díszítik, vagy csak izzósorral, néhány kézzel készített dísszel dobják fel. A színeket illetően jelentős szerep jut a barnáknak, szürkéknek, fehéreknek, és ez bizony az ünnepi díszítés során is sűrűn megjelenik.

 

 

 

Otthoni kellékekkel dekorálj

Mivel a skandináv stílusban a minimalizmusnak különösen nagy szerepe van, nem fér bele semmilyen hivalkodó, szembeötlő dekoráció a karácsonyi készülődésbe. Ha nehezen tudod eldönteni, mivel dekorálj, akkor az a legjobb, ha csakis otthon elkészíthető, natúr díszekre hagyatkozol. Az erdőben gyűjtött termésekkel, tobozokkal és ágakkal garantáltan nem foghatsz mellé.

Ezek rögzítésére, vagy éppen felakasztására a durva anyagú, természetes madzagok tökéletesek.

Jól passzolnak a kompozíciókba az örökzöldek, és bátran dekorálhatsz használati tárgyakkal, eszközökkel: akár egy régi gumicsizma, vagy egy szánkó, jégkorcsolya is alapszerephez juthat egy-egy dekorációban. A műanyagot és a tucat termékeket a skandináv stílusban el kell felejtened, ellenben minden jöhet, ami egyedi, vagy éppen kézzel készült. A horgolt, kötött zoknik, a felfűzött, fából készült gyöngyök, a festett kerámiák, vagy a sógyurmából készült díszek is remekül passzolnak a skandináv stílusú karácsonyhoz.

 

 

 

 

Kényelem és meleg

Az északi országokban valóban nagyon kemény a tél, ezért ott nem csak kényelmi kérdés, hogy elegendő meleg takaró van-e kéznél a leghidegebb hónapokban. Szerencsére igazán nem nehéz ezt a hangulatfokozó dekorációt sem beépítened az otthonodba, elegendő, ha beszerezel néhány valóban puha és kényelmes plédet, illetve műszőrmét.

Utóbbit előszeretettel használják a skandináv stílusú otthonokban szőnyegként, vagy padra fektetve ülőpárna formájában. Megfigyelheted azt is, hogy általában a dekoráció szerves részét képezi a műszőrme, például azzal takarják el a karácsonyfatartót, vagy éppen a háttámlát, esetleg alátét formájában alkalmazzák előnyös tulajdonságait.

 

 

 

Terítéken a rusztikusság

Ahol fontos szerep jut az olyan természetes anyagoknak, mint amilyen a kő, vagy éppen a fa, ott magától értetődő, hogy a rusztikusság sem maradhat ki a sorból. Legyen szó úgy általában a lakberendezésről, vagy csak a skandináv karácsonyról, a rusztikusságnak a dekorációban is kulcsszerepe van. Bár ennek az irányzatnak is akad egy modernebb, finomabb változata, nem kell tartanod attól, hogy túlságosan nyers lesz a dekorációd, ha a korábban is említett alapszabályokat betartod.

Egyáltalán nem lóg ki például a sorból egy durvább anyagból készült textilszalvéta, amit az ünnepi asztalra teszel, és kifejezetten trendi, ha a „hibákra” hívod fel a figyelmet a dekorációddal. Nem kell tehát elrejtened az ódon, elavult díszeket, a ferde fát, a félkésznek ható lakberendezési elemeket sőt, az a szerencsés, ha néhány rusztikus elemet külön ki tudsz emelni.

 

 

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást