Sértő gesztusok szerte a világon

Sértő gesztusok szerte a világon

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Sértő gesztusok szerte a világon

Vannak azonban olyan gesztusok, amelyek az egyik országban sértőek, a másikban viszont nem. Éppen ezért fontos, hogy külföldre utazva tisztában legyünk ezekkel az árnyalatokkal. Nem akar embereket megbántani és komoly problémákat okozni álmai utazásán, ugye?! Ne aggódjon. Ebben a cikkben áttekintünk néhány gyakori sértő gesztust a világon.

A béke „V” jele: ne fordítsa el a kezét

A két ujjal alkotott „V” jel széles körben a békét jelképező szimbólum. Mi romolhat el itt, igaz?
Valószínűleg hallotta, hogy a jelenlegi vagy a volt Nemzetközösség országaiban (Egyesült Királyság, Új-Zéland, Ausztrália) a középső ujj megfelelőjének tekinthető, ha fordítva fordítjuk.

De ezzel még nincs vége! Jobb elkerülni ezt a szimbólumot, ha azt tervezi, hogy meglátogatja:

 • Közel-Kelet
 • Dél Amerika
 • Ázsia országait.

Miért?
Egyes indián kultúrákban a béke szimbólumát a tiszteletlenség jelének tekintik, míg a Közel-Keleten gyakran a nyugati imperializmus szimbólumaként értelmezik. Ráadásul egyes ázsiai kultúrákban a gyengeség jelének tekintik.

Ha nem biztos abban, hogy a békejel sértő-e egy adott kultúrában, mindig jobb, ha az óvatosság mellett dönt, és kerüli a használatát! Ugyanakkor egy profi fordítógép beszerzése is indokolt lehet, ha nem beszéli az adott ország nyelvét.

Az „OK” jel: tényleg rendben van?

Az „OK” jel egy egyszerű kézmozdulat, amelyet a legtöbb ember napi rendszerességgel használ. Leggyakoribb formája a mutatóujj hüvelykujjával való összekapcsolása, így mindkettő egy kört jelent. Nehéz elképzelni, hogy bármi rosszat jelenthet.

Ennek ellenére óvatosnak kell lennie, ha ezekre a célokra megy:

 • Brazíliában az „OK” jelzést gyakran sértésként használják, hasonlóan ahhoz, mintha valaki középső ujját adnák.
 • Az Egyesült Államokban néha fehér felsőbbrendű szimbólumként használják. Ha nem ismeri a helyzet teljes összefüggését, jobb, ha ezt teljesen elkerüli.

Végül, de nem utolsósorban, ez a gesztus a kontextustól függően szinte mindenhol sértő lehet. Miért? Néha, ha valakinek „OK”-t adunk, azt szarkasztikusnak is értelmezhetjük, pl. ha valaki pontot tett egy kényes témára.

A hüvelykujj felfelé: jóváhagyás vagy menj a francba?

Azt gondolhatja, hogy a „felfelé menő” tábla egy ártalmatlan módja a jóváhagyás vagy támogatás kifejezésének.
Meglepő módon sok olyan ország van, ahol a beszélgetőpartnerei megsértődhetnek emiatt! Jegyezze meg ezeket az úti célokat, ha valamikor felkeresné őket:

 • Görögország
 • Irán
 • Irak

Ezekben a kultúrákban a „hüvelykujj felfelé” gesztus a középső ujj felmutatásához hasonló sértésnek tekinthető.

Meglepő lehet, különösen, ha az európai országokról van szó. Ez azonban nem minden, mert ha Olaszországba és Görögországba utazik, akkor még több ilyen példára számíthat! Mindkét kultúra gazdag kifejezésmódjáról ismert, sok gesztussal. Nem mindegyik értelmezhető úgy, ahogy Ön gondolja.

Ezért feltétlenül olvassa el ezt a cikket, hogy elkerülje az ilyen kulturális csapdákat, és ne sértse meg beszélgetőpartnereit külföldön tartózkodva.

Összefont ujjakkal: nem mindig csak szerencsét kívánunk

Tervezi Vietnam látogatását? Ez a gyönyörű ázsiai ország egyre népszerűbb a turisták körében.
Fontos megjegyezni, hogy a vietnami kultúra eltér attól, amit helyes viselkedésnek tekintünk. Különösképpen van egy gesztus, amelyet kerülnie kell, amíg ott van.

A „keresztbe tett ujjak” jelet széles körben a „szerencse kívánság” jelképeként tartják számon. De nem Vietnamban, ahol ezt a gesztust durvanak tartják, mert privát részekre hasonlít. Tehát, ha Vietnamba utazik, mindenképpen kerülje a használatát, különösen gyermekek és idősek körében.

És ha azon tűnődik, hogy félreértik, mivel nem ismeri a vietnami ábécét – ne aggódjon. Szerezzen be egy elektronikus fordítógépet, és értsen meg mindent, ami a táblákon, az étlapokon és a menetrendeken van! A fordítógép kisegíti Önt, ha beszélni vagy olvasni kell.

Az ördögvilla: gonosz vagy véd a gonosztól?

Ennek a jelnek nincs könnyű értelmezése, és attól függ, hogy kit kérdezel és hol van. Egyes szubkultúrákban az ördögvilla jelét az erő és a hatalom pozitív szimbólumának tekintik, különösen a heavy metal rajongók körében.

Azonban sok kultúrában az Antikrisztusra való gonosz utalásnak tekintik. Ez különösen igaz azokban az országokban, amelyek gazdag keresztény örökséggel és történelemmel rendelkeznek, mint például:

 • Spanyolország
 • Magyarország
 • és Lengyelország.

Paradox módon más országokban a gonosz elleni védelem jelének tekintik.
Össze van zavarodva? Nos, a beszélgetőpartnerei is ilyenek lehetnek, ha nyilvánvaló ok nélkül használja. Tehát a rockkoncerteken kívül érdemes elkerülni ennek a jelnek a használatát!

Fejrázás: még ez is elromolhat

Tudtad, hogy egyes kultúrákban a fejrázás valójában „igen”-t jelent?
A zavaró (és esetlegesen kínos) helyzetek elkerülése érdekében ne feledje ezt, amikor ezekbe az országokba utazik:

 • Bulgária
 • Görögország
 • Törökország

Ha valaha is üzleti tevékenységet folytat ezen országok valamelyikében, ezt mindenképpen tartsa szem előtt. Annak ellenére, hogy ez elég ártalmatlannak hangzik, nagy hatással lehet a kölcsönös kommunikációra.

„Gyere ide” gesztus: bárcsak ne lenne ennyire félreérthető

A „Gyere ide” gesztus univerzális módja annak, hogy valakit közelebb hívjunk. Jellemzően olyan gyerekek használják, akik társaikkal szeretnének játszani, de megfigyelhető olyan felnőtteknél is, akik megpróbálják lekötni mások figyelmét.

Annak ellenére, hogy a „gyere ide” gesztust gyakran aranyosnak vagy megnyerőnek tekintik, van egy kultúra, ahol különösen sértőnek tartják, ha valaki elé nyújtják… ez a hely pedig a csodálatos és gyönyörű Fülöp-szigetek!

Miert van az? Nos, ha azt tervezi, hogy meglátogatja a Fülöp-szigeteket, ne feledje, hogy ez egy olyan jel is, amelyet gyakran használnak kutyának hívására, és így tiszteletlenséget mutathat másokkal szemben.

Arról nem is beszélve, hogy a beszélgetőpartnerei szinte mindenhol a világon úgy érezhetik, hogy ennek szexuális vonatkozása is van. Jó ízlés minden beszélgetésben elkerülni ezt a gesztust.

A görög mountza gesztus: ne kényszerítse az embereket, hogy „kézzel beszéljenek”

A nyitott tenyér kinyújtása valaki felé egy univerzális gesztus, amely segíthet 5 darab rendelésnél, vagy csak enyhe visszautasításban.

Bizonyos kultúrákban azonban a „mountza”-t a megvetés vagy az elbocsátás gesztusaként használják.

Ott érdemes kerülni:

 • Görögország
 • Közel-Kelet országai
 • a legtöbb afrikai ország.

De miért tekintik ezt a gesztust sértőnek?

Az ilyen kultúrákban élők úgy vélik, hogy a „mountza” azt jelenti, hogy az elbocsátott személy ostoba, értéktelen vagy más módon méltatlan a tiszteletre. Biztosan nem akarja, hogy bárki is így érezzen, ezért ügyeljen arra, hogy ne használja ezt a gesztust, amikor azokban a régiókban tartózkodik!

Zsebre tett kezek: nyugodt vagy egyszerűen nem érdekel?

Ez elég ártatlan gesztusnak tűnhet, különösen akkor, ha nyugodtnak és biztonságban érezzük magunkat.
Ennek ellenére ezt sok országban a beszélgetőpartnerekkel szembeni tiszteletlenség jelének tekintik.
Nézze meg, hol érdemes elkerülni:

 • ha az Egyesült Királyságba
 • Németországba
 • vagy Japánba látogat.

Ne feledje, hogy a kéz zsebben tartása más európai és ázsiai országokban is durvaságnak számít. Jobb teljesen elkerülni, különösen szakmai kontextusban.

Következtetés

Érdemes megjegyezni, hogy annak ellenére, hogy az itt említett gesztusok nem általánosan sértőek, biztosan vannak olyan esetek, amikor azok lehetnek.

Ha tehát külföldre utazik, mindenképpen kérjen útmutatást a házigazdától a helyi szokásokról. Így képes lesz jó első benyomást kelteni, és elkerülheti az esetleges kommunikációs félreértéseket és konfliktusokat. Ahhoz, hogy biztosan ne értsék félre Önt, érdemes beszereznie egy fordítógépet, amivel elhárulnak a nyelvi akadályok, bye-bye félreértések! Helló fordítógép!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

  Írj egy hozzászólást