Hozzávalók 4 személyre:
– 1 kg. sertés szűzpecsenye
– 30 dkg cremini gomba (vagy bármilyen erdei barna gomba), vékonyra szeletelve
– 2 közepes fej gyöngyhagyma, apró kockákra vágva
– 1 ek. liszt
– 120 ml. száraz vörösbor
– 250 ml. csirkehús alaplé (ha nincs, víz)
– 3 ek. olívaolaj
– 3 ek. sótlan vaj
– 3 ek. házi tejszín
– 1 kisebb csokor apróra vágott friss zöldpetrezselyem
– só, frissen őrölt bors
Elkészítése:
A burgonyalepény receptjét itt találhatod.
1. Vágjuk a sertéshúst kb. 5 cm vastag szeletekre (érmékre). Tenyerünkkel nyomjuk meg, hogy kissé kilapuljon. Sózzuk, borsozzuk a szeletek mindkét oldalát.
2. Melegítsük fel az olívaolajat 1 ek. vajjal egy serpenyőben, majd pirítsuk meg benne a húsok mindkét oldalát. Tegyük félre a húsokat egy tányérra.
3. Olvasszuk fel a maradék 2 ek. vajat is a serpenyőben a maradék zsiradékkal együtt, adjuk hozzá a hagymát, egy csipet sót. Ha megpuhult, adjuk hozzá a gombát, és alacsony hőmérsékleten addig pároljuk, míg megpuhulnak a gombák.
4. Ízesítsük fél teáskanál sóval, szórjuk meg liszttel, keverjük el és öntsük fel a borral. Miután a boros gomba megvastagodott és az alkohol elpárolgott, öntsük fel az alaplével. Főzzük még 3 percig, majd keverjük hozzá a tejszínt, petrezselymet. Borsozzuk frissen őrölt borssal. Tegyük vissza a húsokat a lébe és főzzük még 2-4 percig, míg enyhe rózsaszínes lesz a közepe. Vegyük ki a húsokat. Botmixerrel pépesítsük az egész gombás szószt.
5. Tálaláskor az érméket helyezzük a burgonyalepényekre és öntsük le a gombás szósszal. Zöldpetrezselyemmel díszíthetjük. Száraz vörös borral fogyasszuk.