6 érv a savanyúságok mellett

6 érv a savanyúságok mellett

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 6 érv a savanyúságok mellett

Egyre ritkábban fogyasztunk savanyúságokat, a modern reform konyha ételei között sajnos kevés hely jut neki. Pedig nem árt, ha nem mellőzzük őket teljesen az étrendünkből, ugyanis nagyon sok pozitív hatással rendelkeznek.

1. Nehéz ételek

Különösen akkor jó savanyúságot fogyasztani, ha nehezebb ételeket eszünk. Vagyis a zsírosabb, szénhidrátban gazdagabb ételeink mellé lehetőleg mindig válasszunk valamilyen savanyúságot is.
Segíteni fog a gyorsabb emésztésben, és észre fogjuk venni, hogy gyomrunkat nem érezzük majd annyira elnehezültnek és telítettnek.

Felfúvódás

Ha olyan ételeket eszünk, amelyek felfúvódással járnak, akkor ezen is könnyíthet a savanyúság. Ha tehát lencsét, babot, vagy bármi olyan ételt kívánunk meg, ami felfúvódást szokott okozni nekünk, akkor próbáljuk ki, hogy savanyúságot is fogyasztunk hozzá.
Ha egyébként is így ettük, akkor próbáljuk emelni az adagját és a kellemetlen hatás máris elmarad.

Diéta

A savanyúságok jó szolgálatot tehetnek nekünk, ha diétázunk. Egyrészt minimális a kalóriaértékük, de a mennyiségük miatt a jóllakottság érzetét keltik.
Így jó eséllyel előbb abbahagyjuk az evést, ha savanyúságot is fogyasztunk hozzá, és kevesebb kalóriát veszünk magunkhoz. Diéta alatt ezért és a vitamin tartalom miatt is érdemes nagyobb adag savanyúságot fogyasztani.

Vitaminok

A savanyúságokban nagyon magas arányban találhatóak meg vitaminok, ezért szervezetünk egészségesen tartása érdekében is megéri fogyasztani őket.
A savanyú káposztában például magas a C- és a B19 vitamin mennyisége, nem véletlen, hogy több száz évvel ezelőtt a hajósokat is ezzel táplálták, hogy megakadályozzák a járványok kialakulását.

Antibiotikum mellé

Tudományos megfigyelések alapján elmondható, hogy antibiotikumok mellé ha például savanyú káposztát fogyasztunk, akkor az segíti a bélflóra regenerálódását.
Mindez nagyon hasznos tulajdonság, a különböző betegségekre szedett antibiotikumok ugyanis gyengíthetik a bélflórát, így a szervezet védekezőképességét is.

Lúgosítás

A szervezet elsavasodása ellen vívott harcban is segítség, ha ételeink mellé fogyasztunk valamennyi savanyúságot.
Mivel ezek alapvetően savas ételek, ezért ha ezzel a céllal fogyasztjuk a savanyúságot, akkor ne együnk túl sokat belőle. Viszont lúgosító hatással rendelkezik, így segít szervezetünknek, hogy erősebb és ellenállóbb legyen.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!