Így fogyhatsz kásával!
A kása valamilyen teljes kiőrlésű magból, jellemzően zabból vagy hajdinából készített, tejjel, esetleg vízzel készített étel. Mivel ezek a teljes kiőrlésű ételek hosszú időre ellátnak energiával, és lassan szívódnak fel, ideális reggeli fogások, de a nap többi részében is fogyaszthatod őket.
A zabkása és a hajdinakása egyaránt remek salaktalanító, a megpuhult magok finoman, de hatékonyan mossák át a bélrendszert, megszabadítva így a lerakódott salakanyagoktól, és felgyorsítva az emésztést és az anyagcserét. Emellett a hajdina héjában olyan anyagok is találhatóak, melyek szintén hatékonyabbá teszik a bélműködést. Ha az anyagcseréd megfelelően működik, a méreganyagoktól is megszabadulsz, amelyek a lelassult zsírbontásért, és a kötőszövetek megkeményedéséért, így a narancsbőr kialakulásáért is felelősek.
Hogyan kövesd a diétát?
A kása diéta lényegében egy egyszerű, alacsony kalória- és zsír-, valamint cukortartalmú diéta, különféleképpen elkészített kásákkal kiegészítve. Próbálj naponta kétszer kását fogyasztani, de ha ezt túlságosan megterhelőnek érzed, akkor napi egy adaggal is sokat tehetsz az anyagcsere javításáért.
A kását gyümölccsel és mézzel, valamint fűszerekkel, például fahéjjal vagy szegfűszeggel édesen is fogyaszthatod, de a sós, fűszeres változat is finom – ezt elsősorban hajdinából érdemes készíteni. Ha nem édességre vágysz, akkor inkább hagymával, borssal fűszerezd a kásádat, mert a só megköti a testedben a vizet, lassítja az anyagcserét és kevésbé sikeressé teszi a diétát.
Egyéb tudnivalók
A kását a legideálisabb reggelire fogyasztani, de remek köret lehet belőle akár az ebédhez is, ha egy kicsit sűrűbbre főzöd.
A kását egyébként nem muszáj a tűzhelyen elkészítened, reggelente akár össze is öntheted egy tálkában a tejet és a zabpelyhet, majd ha két percre a mikróba teszed, már csak ízesítened kell, és kész is az egészséges, salaktalanító reggeli.
Mintaétrend az első napra
Reggeli: egy adag zabkása mézzel, fahéjjal, egy banánnal, egy kis poharas joghurttal, egy bögre zöld tea.
Tízórai: egy marék dió.
Ebéd: grillezett csirkemell hajdina kásával.
Uzsonna: egy narancs.
Vacsora: zöldségleves gazdagon, durum tésztával.
Mintaétrend a második napra
Reggeli: egy adag zabkása mézzel, szegfűszeggel, egy cikkekre szelt almával, egy kis poharas joghurt, egy bögre zöld tea.
Tízórai: egy grapefruit.
Ebéd: grillezett hal párolt brokkolival, citrommal meglocsolva.
Uzsonna: két szelet korpás keksz.
Vacsora: hajdinakása apróra vágott, pirított hagymával, frissen őrölt borssal fűszerezve.
Mintaétrend a harmadik napra
Reggeli: egy adag hajdinakása zöldfűszerekkel, 5 dkg túró, egy bögre zöld tea.
Tízórai: egy alma.
Ebéd: egy adag zabkása cukormentes lekvárral.
Uzsonna: két szelet puffasztott rizs pulykamell sonkával, egy paradicsom, egy pohár száz százalékos narancslé.
Vacsora: egy adag Cézár-saláta.