1. Bab egytál firenzei módra
Hozzávalók (4 személyre)
40 dkg fehérbab 2 gerezd fokhagyma 1 hagyma 30 dkg hámozott paradicsom só bors
Elkészítés
A babot egy éjszakán keresztül áztasd vízben, hogy megpuhuljon. Másnap tisztítsd meg, majd aprítsd fel a hagymát és a fokhagymát. A babról öntsd le a vizet, a hámozott paradicsomot vágd fel kb. 2 cm-es darabokra. Keverj össze minden hozzávalót. Ízesítsd sóval és borssal, majd tedd bele egy tűzálló tálba. Önts rá egy kevés vizet. 200 °C-ra előmelegített sütőben süsd másfél óra hosszáig. Ha szereted a szalonnát, apróra vágva azt is tehetsz bele.
2. Bableves savanyú káposztával és krumplival
Hozzávalók (4 személyre)
25 dkg fejtett bab 25 dkg krumpli 25 dkg savanyú káposzta 15 dkg hagyma 15 dkg szalonna 2 gerezd fokhagyma 1 babérlevél só bors 2 evőkanál olívaolaj 1 evőkanál liszt ízlés szerint cukor
Elkészítés
Készítsd elő a hozzávalókat. A babot előző este áztasd be, reggel pedig főzd meg sós vízben. A krumplit vágd fel kis kockákra. A hagymát, a szalonnát és a fokhagymát aprítsd fel. A szalonnát párold üvegesre, majd szórd rá a lisztet, és keverd össze vele. Önts rá ½ liter vizet, rakd bele a babot is, és főzd 5 percig. Tedd bele a főtt babot lé nélkül, és forrald fel még egyszer. Ezután botmixerrel dolgozd el pépesre. Tedd bele a savanyú káposztát és a babérlevelet is. Ízesítsd sóval és borssal. Egy csipet cukrot is tehetsz bele. Főzd tovább még 15 percig.
3. Babos tésztasaláta majonézzel
Hozzávalók (4 személyre)
50 dkg tészta (tetszés szerint) 4 evőkanál tartármártás 2 dl joghurt 40 dkg fejtett bab 1 közepes méretű hagyma 2 gerezd fokhagyma só bors
Elkészítés
A babot előző este áztasd be, majd reggel főzd meg sós vízben. Ha konzervbabot használsz, akkor öntsd le róla a vizet. A tésztát főzd puhára sós vízben, majd a forró víz helyett önts rá hideg vizet, és hagyd kihűlni. Ezután öntsd le róla a vizet. A hagymát vágd fel karikákra, és keverd a tésztához. A majonézt és a joghurtot keverd össze. A fokhagymát vágd apróra, és add hozzá. Sóval és borssal ízesítsd, majd alaposan keverd össze az egészet a babbal és a tésztával.
4. Bab egytál görög módra
Hozzávalók (4 személyre)
20 dkg fejtett bab 1 evőkanál olívaolaj 1 vöröshagyma 2 fokhagymagerezd 2 sárgarépa 40 dkg hámozott paradicsom 1 csipet cukor 2 zellerszár 1 teáskanál oregánó 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem só bors
Elkészítés
A babot egy teljes éjszakára áztasd be hideg vízbe. Másnap forrald fel, majd öntsd le róla a vizet. A fokhagymagerezdeket és a vöröshagymát aprítsd fel, a hámozott paradicsomokat vágd kockákra. Az olívaolajat egy főzőedényben hevítsd fel, és párold rajta 5 percig a vöröshagymát és a fokhagymát. Add hozzá a sárgarépát és a zellert, és 10 percig pirítsd.
Ezután add hozzá a paradicsomot, a cukrot, a babot és a fűszereket, majd önts rá annyi vizet, hogy ellepje. Tegyél bele sót, hogy a bab megpuhuljon, és besűrűsödjön tőle a szósz. Ha túl sűrűre sikerül, hígítsd egy kevés vízzel. Sóval és borssal ízesítsd. Magában, illetve hús- vagy halételek mellé egyaránt fogyaszthatod.