Nehéz eligazodni a rizsözönben, de az mindenesetre tény, hogy ha köretről van szó, ez a legjobb választás az összes közül. Még a fehér rizs is viszonylag egészséges, de a barna különböző fajtáiból egészen nyugodtan ehetsz, amennyi jólesik – nem fog megártani az egészségednek.
2/5 Barna rizs
A klasszikus barna rizs abban különbözik a fehértől, hogy a feldolgozás során rajtahagyják a külső héjat – azt a részét, amiben a legtöbb vitamin van. Ennek köszönhetően a barna rizs tele van fehérjével, kalciummal, magnéziummal, káliummal, sőt, magas a rosttartalma, így egyrészt hamarabb eltelít, másrészt az emésztésednek is jót tesz.
Glikémiás indexe alacsonyabb, mint fehér társáé, ezért a teljes kiőrlésű termékekhez hasonlóan sokáig magasan tartja a vércukorszinted, így nem leszel rövid időn belül éhes utána. A barna rizst viszont sokkal tovább kell főzni, és kicsit keményebb is marad – ízlések és pofonok, ki melyiket szereti jobban.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!