Remek jóga gyakorlatok, ha fáj a hátad

Remek jóga gyakorlatok, ha fáj a hátad

Címlap / Életmód / Egészség / Remek jóga gyakorlatok, ha fáj a hátad

A hátfájás nem csak az idősebb korosztály betegsége, akár az egészen fiatal felnőttek is megtapasztalhatják, ha egyetemen vagy akár a munkahelyen órák hosszat kell üldögélniük minden nap. A hátfájás kezelésére az egyik legjobb módszer, ha megerősítjük a hátunk izmait: erre számtalan torna létezik, és a jóga is igen hatékony. Hoztunk most neked néhány szuper jógapózt, ha te is hátfájással küzdesz.

Lefelé néző kutyapóz

A lefelé néző kutyapóznál gyakorlatilag egy háromszöget kell formáznod, amelynek alapja a padló, a két szára pedig a tested két fele.

Egyenes állásból veheted fel a pozíciót úgy, ha kezeiddel megérinted a padlót, míg a csípődet felfelé tolod.

A gyakorlatot érdemes legalább egy percig kitartani.

Ez a pozíció remekül nyújtja az egész testet, emellett edzi az izmaidat, köztük a hát nagyobb izmait is, amelyek segítenek, hogy helyes testtartást tudj felvenni, így a hátfájást is segíthet megelőzni, illetve kezelni.

 

Gyermek póz

A gyermek póz nagyon hasonlít a baba pózhoz, amelynél a testünket magunk alá gömbölyítve, fejünket a térdünk elé helyezve, csak itt a kezeinket nem fogjuk össze a hátunknál, hanem kinyújtjuk előre, és összekulcsoljuk.

Ez a pozíció látszatra ugyan nagyon pihentetőnek tűnhet, de valójában nagyon is aktív: dolgoztatja az izmaidat, és segít kinyújtani a hátadat is.

Emellett remek stresszűző pozíció is, amely közvetve így is hozzájárul a hátfájás csillapításához.

 

Galamb póz

Ugyan nem a legegyszerűbb pozíció a galamb, beletelik egy kis gyakorlásba, mire elsajátítjuk, de annál nagyobb a haszna.

Ez a póz főként a csípőre és a derékra van jó hatással, de segít megerősíteni a hátizmokat is.

A már kialakult hátfájásnál is bevethető, nagyban segít csökkenteni azt.

A gyakorlat nagyon hasonlít a kobra pózhoz, vagy a felfelé néző kutyához, de itt az egyik lábadat be kell hajlítanod a tested előtt.

Tartsd ki ezt a pózt 1 percig, majd cseréld meg a lábaidat, és így is tartsd ki ugyanennyi ideig.

Ne csüggedj, ha elsőre nem megy, gyakorold szorgalmasan!

 

Macska-tehén póz

Egy valójában két részből álló gyakorlat a macska-tehén póz, amelynél a térdeidre támaszkodva, négykézláb kell állnod kiindulásnak, majd homorítani a testeddel – ez a macska –, és domborítanod – ez a tehén.

A macskát és a tehenet is érdemes legalább fél percre kitartani, miközben egyenletesen lélegzel.

Ha a hátad a stressztől, a miatta képződött kis csomóktól fáj, akkor ez a póz igazán ideális a számodra: segít csökkenteni az idegesség szintjét, és oldani a stresszcsomókat a hátadban.

A gyakorlat nagyon egyszerű, ezért akkor is végezhető, ha kevés jógás tapasztalatod van csak.

 

Felfelé néző kutyapóz

A felfelé néző kutyapóz nagyon hasonlít a kobra pozícióhoz – tulajdonképpen abból indul ki –, csak ennél a gyakorlatnál a lábainkat kicsit el kell emelnünk a talajtól úgy, hogy közben a lábujjainkon támaszkodunk.

Azon kívül, hogy erősíti a gerincet, nyújtja a hátat és erősíti a hátizmokat is, ez a póz jó hatással van az emésztésre is, és segít megnyugodni, csökkenteni a stresszt az életünkben.

A gyakorlatot érdemes a hátfájást megelőző pózként is alkalmaznod, és akár minden nap elvégezned úgy, hogy egyre hosszabb ideig tartod ki.

 

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!