A rejtélyes hízás 6 leggyakoribb oka

A rejtélyes hízás 6 leggyakoribb oka

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A rejtélyes hízás 6 leggyakoribb oka

„Egyél kevesebbet, mozogj többet!” – így hangzik a fogyás első számú alapszabálya, ami mindig, minden körülmények között működik. Vagy mégsem? Sajnos van néhány olyan más tényező, ami befolyásolhatja az anyagcseréd, szóval akár semmissé is teheti az erőfeszítéseid.

Stressz

Ha állandóan feszült vagy, akkor a szervezetedben megnő a stresszhormonok szintje. Ezek a vegyületek – elsősorban a kortizol – megkongatják a vészharangot, magyarán szükségállapotot jeleznek a testedben.
Amivel kiadósabb táplálékok iránt igény, illetve fokozott zsírraktározás jár, hiszen fel kell készülni a szűkösebb időkre. Hatékony módszer ez ellen a relaxáció, a meditáció, a jóga, vagy bármilyen stresszoldó tevékenység.

Alváshiány

Ha nem alszol eleget, felborul a tested egyensúlya. Többé-kevésbé fix napi ritmus szükséges ahhoz, hogy a szervezeted megfelelően tudja kezelni a bejutó táplálékot, ami egyszerűen nem lehetséges, ha a napi hétórás pihenési szakasz kimarad.
Amennyiben éjjel nem tudsz ennyi egyhuzamban aludni, szakíts időt egy kis szundításra nap közben, lehetőleg az ebédet követő órákban!

Betegség

Lehet fertőzés vagy krónikus betegség is, ami negatívan befolyásolja az anyagcseréd. Leggyakrabban emésztési vagy hormonális panaszok állnak a háttérben, de a túlsúllyal, magas vérnyomással és inzulinrezisztenciával járó metabolikus szindróma is népbetegségnek számít.
Évente egyszer még akkor is ajánlott alaposan kivizsgáltatnod magad, ha látszólag semmi bajod nincs!

Gyógyszer

Bármilyen anyag befolyásolhatja az anyagcserédet, ami a testedbe kerül – ez fokozottan igaz a hormontartalmú készítményekre! Sajnos nemcsak a gyógyszerszedés, de egy régóta alkalmazott tabletta abbahagyása is felboríthatja átmenetileg a rendet.
Ha időbeli összefüggést tapasztalsz a gyógyszer és a rejtélyes hízás között, mindenképpen beszélj az orvosoddal!

Túl nagy adag

Tudod, mennyi számít egy adagnak húsból, halból, burgonyából és rizsből? Sokan beleesnek abba a hibába, hogy bár látszólag szigorúan meghatározott étrenden vannak, gyakorlatilag az előírt mennyiség többszörösét eszik.
Nem csoda, hogy így nem fogynak! Ha a tányérod legalább felét mindig zöldség foglalja el, már eleve jó úton jársz az álomalakhoz.

Rossz hangulat

Megfigyelések szerint a rossz hangulatú emberek anyagcseréje lassúbb és kevésbé hatékony, mint azoké, akik kifejezetten kiegyensúlyozottak. Ez egyfelől az érzelmi evésnek tudható be – emlékezz csak rá, milyen jó érzés csokival vigasztalódni! –, másfelől pedig a hormonális egyensúly felborulásának.
Nem árt odafigyelned tehát, hogy mennyire hagyod érvényesülni a külső tényezőket a hangulatodra nézve. Ha már hónapok óta eredménytelenül próbálkozol a fogyókúrával, pedig úgy érzed, tényleg mindent megtettél a cél érdekében, az első utad a háziorvoshoz vezessen! Már egy egyszerű vérvétel is segíthet megállapítani, mi áll a sikertelenség hátterében.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást