A pszichológia amögött, hogy a férfiak miért nem hajlandóak maszkot viselni

A pszichológia amögött, hogy a férfiak miért nem hajlandóak maszkot viselni

Címlap / Életmód / A pszichológia amögött, hogy a férfiak miért nem hajlandóak maszkot viselni

Ha a boltban láttál már családokat vagy párokat vásárolni akkor feltűnhetett, hogy a nőkön sokkal nagyobb százalékban van maszk. És ez nemcsak nálunk van így, hanem világjelenség, hogy a férfiak kevésbé hordják. A pszichológia választ ad erre a jelenségre.

Nem hisznek a veszélyben

Annak ellenére, hogy a statisztikák szerint több féri hal bele a koronavírusba – tehát nagyobb a kockázat az ő esetükben – az urak sokkal kevésbé hajlamosak elhinni, hogy veszélyben vannak. Sok férfi úgy tartja, hogy a nők „hiszékenyek” és ők, a teremtés koronái sokkal határozottabbak és szilárdabb meggyőződésekkel rendelkeznek mindenről. Ez a tulajdonságuk azonban visszájára sül el ebben az esetben, mikor a nyilvánvaló veszélyt nem hajlandóak komolyan venni, mert egyszerűen nem hiszik el, hogy ők is elkaphatják a vírust. 

A gyengeség jelének veszik

Bármennyire is egyértelmű az arc eltakarásának fontossága, egyelőre a legtöbb országban maguk az államférfiak sem hajlandóak maszkot viselni. Például Donald Trump is csak négy hónappal a járvány kitörése után mutatkozott először eltakart arccal, amikorra Amerikában már 134.000 áldozatot követelt a koronavírus. Kollégáinak elmondta, hogy – addig a pillanatig – azért nem vett fel maszkot, mert egyrészt nem akart pánikot kelteni a lakosság körében, másrészt nem akart gyengének mutatkozni a többi nemzet vezetői előtt. 

Szégyellik, mert nem férfias

Sok férfi azért nem visel maszkot, mert szégyelli. Attól tartanak, hogy más férfiak „mit szólnak”, ha látják, hogy rajtuk van. A férfiassággal társított tulajdonságok például az individualizmus, bátorság, önállóság, az erő és sokak szerint az arcmaszk viselése pont ezek ellenkezőjét hirdeti.

Az is egy faktor, hogy a férfiak szeretnek sebezhetetlennek tűnni. Ezt pedig mi sem mutatja jobban mint az, hogy ők nem félnek a vírustól, tehát nem hordják a maszkot.

És természetesen ott van bennük az ösztönös dac is, a „nekem nem mondja meg senki, hogy mit viseljek”-hozzáállás. 

nito100/istockphoto.com

Nem „menő”

Az orvosi, az otthon készített, vagy a boltban kapható maszkokat nem szívesen hordják a férfiak, mert nem tartják menőnek a viselésüket. A nők a ruhájukhoz illő darabokat hordanak, készítésükben kiélik kreativitásukat. Stílusos kiegészítőnek fogják fel, ami nem mellesleg védi őket és környezetüket is a fertőzéstől. A férfiak ebben nem látnak fantáziát. Erre a problémára több üzlet is ráérzett, akik elkezdtek kifejezetten férfiak számára tervezett maszkokat árusítani. A sötét, egyszínű darabok a legkelendőbbek köreikben, de egyéb stílusokra is vevők.

A koponyás, szuperhősös és ninja álarcra hajazó darabokat rekord idő alatt kapkodják el az áruházakból. Úgy látszik, azzal, hogy rámutattak nekik, hogy a szájmaszkban úgy nézhetnek ki, mint Sub Zero vagy Scorpion karaktere a Mortal Kombatból, remek motivációt találtak arra, hogy ők is viseljék a maszkot. 

Csak akkor hordják, ha kötelező

Ugyanúgy, ahogy az épületen belüli dohányzás vagy a biztonsági öv viselése esetében, a férfiak engedelmességének titka az, hogy kötelezővé teszik a maszkviselést. Azokban az országokban, ahol pénzbüntetéssel jár a maszk viselésének elmulasztása, egyből mindenki tudta hordani. A statisztikák szerint a nemek közötti különbségek egy csapásra eltűntek – mármint a maszkviselés betartásával kapcsolatban. Tehát amint kedvezőtlen (anyagi) következményekkel járt a mulasztás, a férfiak is „engedelmeskedtek”. Továbbra is ugyanúgy utálták a maszkot, azonban a viselési szándék azonnal megjelent. 

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!