Koronavírus: Magad készítesz szájmaszkot? Ezek az anyagok nem annyira nyújtanak biztonságot

Koronavírus: Magad készítesz szájmaszkot? Ezek az anyagok nem annyira nyújtanak biztonságot

Címlap / Otthon / Hobbi / Koronavírus: Magad készítesz szájmaszkot? Ezek az anyagok nem annyira nyújtanak biztonságot

Noha megoszlanak a vélemények arról, hogy érdemes-e mindenkinek szájmaszkot viselni, vagy tényleg csak azoknak kell, akik betegek, a lényeg mindig a biztonságon és a megelőzésen van. Ha viszont a készlethiány miatt nem tudsz venni, akár saját magad is készíthetsz otthon szájmaszkot. Ha nem tudod, milyen anyagot kellene használnod, mutatjuk, melyek a legjobbak; hiszen van, amelyik kevésbé nyújt biztonságot!

Ha régebbi ruhákat használsz alapanyagnak, először is tudnod kell, hogy minél jobb a minősége az adott darabnak, annál hatékonyabb lehet a kórokozók kiszűrésében. 100%-os védelmet nem szabad elvárni tőlük, hiszen még a legszuperebb N95-ös maszk is csak 95%-át képes kiszűrni a részecskéknek. De igenis számít! A ruhákból készített maszkok segítenek abban, hogy ha például benned lappang a koronavírus (vagy éppenséggel a pénztárnál mögötted állóban), akkor az, aki viseli, nem adja tovább a fertőzést másoknak.

Egy kevertszálas pamut póló például ideális lehet, míg a 100% pamut némileg kisebb védelmet nyújt: ez utóbbi 69%-ban annyira hatásos, mint egy orvosi maszk, míg a kevertszálas 74%-ban.

Szakértők szerint a legjobb opció az, ha kétrétegű maszkot készítesz, lehetőleg olyan ruhadarab felhasználásával, ami vastagabb és szorosabb kötésű szálakból áll. Hogy ezt teszteld, például a fény felé is tarthatod az adott darabot. Ha sokat átenged a napfényből, és te is könnyebben átlátsz rajta, valószínűleg lazábbak a szálak, ez pedig azt jelenti, hogy a kórokozókat sem szűri ki hatékonyan, szemben egy vastagabb ruhával. Az ilyen darabokat inkább felejtsd el, mert messze nem lesznek hatékonyak a koronavírussal szemben! Sokan egyébként a sálas megoldást is előszeretettel választják, és amíg boltba mennek, vagy az utcán sétálnak, ezzel takarják el az arcukat.

Akár ez is jó ötlet lehet, hiszen mindenképpen hatékonyabb, mint a semmi: 62%-ban annyira hatékony, mint az orvosi maszk, ha elég szoros szálakból áll, és nem egy lyukacsos, kötött darabról van szó. Utóbbi szintén nem jó választás, mert a lyukakon át még a nagyobb kórokozók is gond nélkül bejutnak a szervezetünkbe!

Macau Photo Agency/unsplash.com

Maszkok kezelése

A házi készítésű maszkok esetében pedig van még néhány szabály, amit érdemes betartanunk. Először is a legjobb, ha olyat készítesz, ami az arcod alsó részét teljesen betakarja, egészen a füledig, és nem egy aprócska pánttal rögzül rád. Ugyanis így a kisebb réseken a vírus részecskéi bejuthatnak, míg ha tökéletesen illeszkedik, akkor csökken erre az esély. Fontos továbbá az is, hogy a maszkod mindig száraz legyen!

A nedvessé vált anyag (akár amiatt, hogy lélegzel) kisebb védelmet biztosít, könnyebben bejutnak általa a kórokozók, és tovább ott is maradnak.

Mindig tedd ki száradni, és ne vedd fel akkor, amikor még nedves! Ha pedig hazaértél, a legjobb, amit tehetsz, hogy mosd ki a maszkodat. A klasszikus mosószeres megoldás tökéletes, nincs szükség plusz dolgokra (például hipóra vagy 90°C-os mosásra). 

mihalec/depositphotos.com

A ruhákon túl

Nem csak ruhaanyagokból lehet maszkot készíteni, hanem akár egy tiszta, még nem használt HEPA porzsákból is! Sokan javasolják, hogy ha van lehetőségünk rá, akkor inkább ezzel kezdjünk, mert anyagát tekintve hatékonyabb a kórokozók kiszűrésében. Minden otthon megtalálható anyagnál jobb választás, hiszen ha belegondolunk, az általunk felszívott port képes problémamentesen magába zárni.

Persze ez igényel némi kézügyességet, hogy épp olyanra vágd ki a formákat, hogy az jó legyen rád, de megéri vele kísérletezni a biztonságod érdekében.

Tesztek alapján a konyhai törölgetőruha is ideális választás, persze csak akkor, ha még sosem volt használva, és alaposan kimostad. Kicsit durvább anyaga van, emiatt viszont sokkal ellenállóbb, és kevesebb kórokozót lélegezhetünk be egy ebből készített maszkot viselve. Ha viszont erre nincs lehetőséged, még az antibakteriális párnahuzatoknak is adhatsz esélyt, bár tény, hogy ez anyagát tekintve kevésbé hatékony, mint egy kevert szálas pamut póló! 

Arra pedig folyamatosan felhívják szakértők is a figyelmet, hogy senki se érezze úgy, hogy a maszkokkal kiválthatja a távolságtartási szabályokat. Ez ugyanis sokszor hamis biztonságérzetet ad nekünk, és úgy gondoljuk, nyugodtan közelebb mehetünk másokhoz, hiszen sem mi, sem ők nem kaphatnak el semmit. Valójában ez tévedés! A maszk csak és kizárólag kiegészítő szerepet tölt be, ezért fontos továbbra is megtartani a két méteres távolságot.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást