A PCO betegséggel csak folyamatos kezelés mellett élhetünk együtt

A PCO betegséggel csak folyamatos kezelés mellett élhetünk együtt

Címlap / Életmód / Egészség / A PCO betegséggel csak folyamatos kezelés mellett élhetünk együtt

A PCO betegség egyre gyakrabban fordul elő a nők körében. Jelenleg kb. 10% érintett a hazai lakosság körében, kialakulásában az örökletes hajlam és a külső környezeti hatások meghatározóak. (x)

A hormonális és anyagcsere zavarok miatt kialakuló betegség már a pubertás előtt megjelenhet, és kezeletlensége súlyos szövődményekhez vezethet. A betegség diagnosztizálása belgyógyász, endokrinológus és nőgyógyász feladata.

Az Aesthetica Orvosi Központban a szakorvosok és a megfelelő eszközök segítségével az endokrinológiai betegség beazonosítható és kezelhető. Az enyhébb változatú multifolliculáris forma esetében akár végleges gyógyulás is elérhető, azonban a súlyosabb probléma egész életünkben végigkísér, bár jól kezelhető gyógyszerekkel és életmódváltással. Nézzük részletesebben a betegség kialakulását, tüneteit és a kezelési módot!

A PCO betegség kialakulása

A pubertás kor előtt elkezdődhet a PCO betegség kialakulása, melyre nem mindig gondolunk elsődlegesen. A rendszertelen menstruáció még nem ad okot a fiatal életkorban arra, hogy a betegségre gyanakodjunk.

Miután ennek a betegségnek a kialakulására való hajlam örökletes, így azok számára talán könnyebb felismerni, akiknek családjában a női tagok közül valakit már kezelnek hasonló problémával. A környezeti tényezők is okozhatják a PCO betegség kialakulását, többek között a vegyszerek, mérgező rovarirtó szerek.

A tünetek

Elsősorban a menstruációs problémák, a fokozott férfias szőrnövekedés jelezheti a PCO betegség meglétét. Az áll, ajkak és mellbimbó környékén növekvő szőrszálak, a T alakban kialakuló pattanások és zsíros bőr szintén tünetei a problémának. Általában férfias típusú hajhullás, kopaszodás és a hasi elhízás, eredménytelen fogyókúra kísérheti még a PCO-t.

A tünetek változatossága miatt nehéz megállapítani a betegséget. A belgyógyászati, endokrinológiai és nőgyógyászati vizsgálatok együttesen jelenthetik ki a kór meglétét. A betegség miatt inzulinrezisztencia alakul ki, és a petefészek több tesztoszteront termel, mint normál esetben. Emiatt havi ciklusonként nem érik petesejt, helyette 10 mm-nél kisebb ciszta képződik, ami később policisztás ovárium képet mutat az ultrahangon, vagyis az évek során eltelíti és megnöveli a petefészkeket.

A kezelés módja

A laborvizsgálatok és az ultrahang eredmények egyértelműen kimutathatják a betegség jelenlétét, így a kezelés ehhez igazítható. A három központi tünetből kettő megléte esetén mondható ki a PCO diagnózisa: peteérés vagy menstruációs zavar, férfihormon, túlsúly és policisztás ovárium észlelése az ultrahang vizsgálatnál.

Függetlenül a páciens tüneteitől a PCO betegség kezelése mindenkinél egyforma. Elsődleges az inzulinrezisztencia visszaszorítása. A hármas kezeléshez tartozik a diéta, a mozgás és a gyógyszerhasználat. A kezelés elmaradása esetén súlyos szövődmények alakulhatnak ki, meddőség, elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri problémák. Vigyázzunk egészségünkre!

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!