Haj / Stílus

A gyönyörű haj tízparancsolata

A gyönyörű haj tízparancsolata

Összegyűjtöttünk néhány olyan alapszabályt, amit muszáj betartanod, ha egészséges, gyönyörű hajkoronát szeretnél – ezeknek nagy részével már biztosan te is tisztában vagy, de akadhat olyan, amiről még nem is hallottál!

Sampon a tövekre, balzsam a végekre

A sampont elegendő a hajad tövére felvinni, a balzsamot pedig szigorúan csak a hajvégekre szabad.

Ellenkező esetben a samponból pazarolhatsz – hiszen úgy is végigfolyik a hab az egész hajadon, felesleges mindenhová nyomni a krémből is –, a balzsam pedig elnehezítheti, zsírossá teheti a hajszálaidat.

Annyival érdemes trükközni, ha vékony szálú, tartás nélküli hajad van, akkor először a balzsamot használod, és csak utána samponozol, így még annyira sem húzza le a balzsam a hajadat, mintha fordítva csinálnád.

Járj gyakran igazításra!

Ez mondjuk nem egy pénztárcakímélő tipp, de nagyon hasznos – ha gyakran jársz a hajvégeidből vágatni, sokkal egészségesebbnek tűnik majd a hajkoronád. Így nem is adsz esélyt annak, hogy a hajvégeid töredezni kezdjenek, és nem fognak elvékonyodni sem.

Attól sem kell tartanod, hogy nem nő majd olyan hamar a hajad, mert a visszavágás kicsit meggyorsítja a tempót, így ha növeszted a loknijaidat, akkor is nyugodtan járhatsz gyakrabban igazításra.

Vigyázz, milyen frizurát választasz!

Néha nagyon jót tesz a hajadnak, ha megóvod a káros környezeti hatásoktól, és összekötöd – nem mindegy viszont, hogy ezt hogyan teszed.

A túl szoros frizurák nem tesznek jót a hajhagymáidnak, a nagyon összefogott copf pedig megtöri a hajszálaidat.

A legjobb megoldást a laza fonatok jelentik – ilyenkor a hajad nincs az arcodban, mégsem húzod ki az összes hajszáladat a hajgumi erejével.

Ápold, mielőtt törik!

A különböző hajpakolások lesznek a legjobb barátaid, mindegy, milyen a hajtípusod.

Ma már gyakorlatilag mindenféle hajra lehet kapni megfelelő ápoló pakolásokat, amik azért jók, mert ezzel meg is tudod előzni azt, hogy töredezzen és kiszáradjon a hajkoronád.

Ha fested a hajad, a színvédő pakolások használata elengedhetetlen, így rengeteg pénzt spórolhatsz meg magadnak – hiszen sokkal tovább marad fényes és erős a festett szín is.

Szellős fésűvel csomótlaníts

Ha olyan fésűvel próbálod meg kibogozni a hajadat, aminek sűrűek a keféi, csak roncsolod a hajszálaidat, hiszen ezzel addig erőlteted és húzod a szálakat, amíg azok el nem gyengülnek, és töredezni nem kezdenek.

Reggelente ezért érdemes ritkább fogú fésűvel kibontani az éjszaka összekócolódott hajszálakat, és csak utána használni másik fajta kefét, így egészségesek maradnak a hajszálaid.

Óvatosan a hajaddal!

Sokkal mostohábban bánunk a hajszálainkkal, mint ahogy azt kellene – durván fésüljük, vizesen dörzsöljük a törölközőhöz, szoros copfokba fogva hordjuk napokig.

Sokkal jobban oda kellene figyelnünk a hajszálak egészségére, és akkor is óvatosan bánni velük, ha csak pár percünk van elkészülni, és gyorsan kell fésülködni.

Ne felejtsd el: a hajad megszenvedi, ha nem megfelelően bánsz vele!

Kerüld a hőt, ha tudod!

Nem mondunk nagy újdonságot azzal, hogy az extrém hő nem tesz jót a hajadnak – éppen ezért kerüld el, amikor csak tudod.

Próbálj meg megbarátkozni a természetesen göndör vagy természetesen szögegyenes frizuráddal, ha pedig nem sikerül, mindenképpen használj hővédőt, mielőtt vasalod vagy göndöríted a hajadat.

Mindig a lehető legalacsonyabb hőfokot válaszd a vason is, így minél kevesebb kárt teszel a frizurádban.

Figyelj a párnádra!

Ahogy az arcbőrödnél, úgy a hajadnál is meglepően fontos az, hogy min hajtod álomra a fejed. A pamut huzatok nagyon jók, és biztosan kényelmesek is, de az igazi adu ász a hajad számára a szatén.

A szatén ágyneműhuzat azért nagyon jó, mert nem szívja fel a hajadból azt a nedvességet, amire egyébként szüksége van ahhoz, hogy szép és fényes maradjon reggel is.

Ne mosd meg minden nap!

Hiába zsírosodik nagyon, vagy edzel rettentő sokat és megizzad, a mindennapi mosás semmiképpen sem tesz jót a hajadnak – még akkor sem, ha a samponod dobozán az áll, hogy mindennapos használatra.

Ha túl sokat mosod, a fejbőrödön nem képződik természetes védőréteg, így könnyebben koszos lesz, és hamarabb zsírosodik – belekerülsz egy olyan ördögi körbe, amiből már csak néhány napos hajkatasztrófával tudsz majd kikerülni.

Tápláld belsőleg

Ahhoz, hogy a hajad mindig egészséges és csillogó legyen, nem elég kívülről ápolnod és táplálnod – arról is gondoskodnod kell, hogy a szervezetedet feltöltsd azokkal a vitaminokkal és aminosavakkal, amikre a tincseidnek szüksége van!

Az L-metionin például elősegíti a haj növekedését és megakadályozza, hogy töredezzen; a biotin egészségessé és élettel telivé varázsolja a fürtjeidet; az olyan esszenciális zsírsavak pedig, mint az omega-3, jelentősen javítják a haj szerkezetét, textúráját és sokkal csillogóbbá is teszik!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást