Párkapcsolati kiégés: fontos jelenség, amiről csak kevesen beszélnek

Párkapcsolati kiégés: fontos jelenség, amiről csak kevesen beszélnek

Címlap / Szerelem / Párkapcsolati kiégés: fontos jelenség, amiről csak kevesen beszélnek

A munkahelyi kiégés leginkább akkor alakul ki, ha úgy érzed, túl keményen dolgozol valamiért, aminek nincs is eredménye. A hosszú munkaórák, a motiváció hiánya pedig együttesen elveszi az örömet a tevékenységtől, ami végül frusztrációhoz, pesszimizmushoz és teljes kimerüléshez vezet. Ez a magánéletedben is hasonlóképp zajlik le, ha kizárólag te fektetsz energiát a kapcsolatodba, te állsz elő a programötletekkel, és mindig neked kell alkalmazkodnod a másikhoz. Egy idő után a folyamatos erőfeszítések hatására kiégsz, és azt érezheted, hogy már semmi kedved tovább küzdeni valamiért, ami nem is tesz boldoggá.

A legelső jele annak, hogy egy kapcsolatban felütötte a fejét a kiégés, az, hogy egyáltalán nem beszélgettek egymással.

Már nem érdekel annyira, hogy mi jár a párod fejében, és ha vitatkoztok (ami egyre gyakoribb lesz ennek hatására), nincs erőd leülni vele átbeszélni a problémát. Egész egyszerűen csak hátat fordítotok, és néhány napig inkább egymáshoz sem szóltok. És a legrosszabb, hogy ez a felállás különösebben nem is zavar titeket!

Külön sokkal jobb

Aztán eljön az a pont, amikor sokkal türelmetlenebbé váltok egymással szemben.

Azok a vonások, amelyeket egykor cukinak és viccesnek találtál, most már inkább idegörlővé vált, de nincs energiád ezekkel foglalkozni.

Apropó energia! A párkapcsolati kiégés egyik nagy jele, hogy fizikailag és mentálisan sem vagy önmagad egy ideje. Legszívesebben csak aludnál vagy a kanapén pihennél, nincs erőd olyan filmeket nézni, amelyekhez gondolkodni is kell, sőt, a lakásból sem akarsz kimozdulni.

Ez nem introvertáltság (mert sokan azt gondolják, ha nincs kedvük senkivel találkozni, és inkább otthon ülnének, az ezt jelenti), hanem a kiégés kezdete, amit időben észre kell venni. Mert a fáradtság aztán magával hozza azt, hogy a pároddal sem fogsz közös programot szervezni. Mivel nincs türelmed hozzá, inkább annak örülsz, ha nélküled találkozik a barátaival, mert így magadra koncentrálhatsz, és még egy kicsit fel is töltődsz egyedül. Viszont amint hazaér, ismét feszültség telepszik rád, ami teljesen leszívja az energiádat.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást