Szerelem / Párkapcsolat

Párkapcsolati kiégés: egy fontos jelenség, amiről csak kevesen beszélnek

A munkahelyi kiégés leginkább akkor alakul ki, ha úgy érzed, túl keményen dolgozol valamiért, aminek nincs is eredménye. A hosszú munkaórák, a motiváció hiánya pedig együttesen elveszi az örömet a tevékenységtől, ami végül frusztrációhoz, pesszimizmushoz és teljes kimerüléshez vezet. Ez a magánéletedben is hasonlóképp zajlik le, ha kizárólag te fektetsz energiát a kapcsolatodba, te állsz elő a programötletekkel, és mindig neked kell alkalmazkodnod a másikhoz. Egy idő után a folyamatos erőfeszítések hatására kiégsz, és azt érezheted, hogy már semmi kedved tovább küzdeni valamiért, ami nem is tesz boldoggá.

A legelső jele annak, hogy egy kapcsolatban felütötte a fejét a kiégés, az, hogy egyáltalán nem beszélgettek egymással.

Már nem érdekel annyira, hogy mi jár a párod fejében, és ha vitatkoztok (ami egyre gyakoribb lesz ennek hatására), nincs erőd leülni vele átbeszélni a problémát. Egész egyszerűen csak hátat fordítotok, és néhány napig inkább egymáshoz sem szóltok. És a legrosszabb, hogy ez a felállás különösebben nem is zavar titeket!

Külön sokkal jobb

Aztán eljön az a pont, amikor sokkal türelmetlenebbé váltok egymással szemben. Azok a vonások, amelyeket egykor cukinak és viccesnek találtál, most már inkább idegörlővé vált, de nincs energiád ezekkel foglalkozni.

Apropó energia! A párkapcsolati kiégés egyik nagy jele, hogy fizikailag és mentálisan sem vagy önmagad egy ideje. Legszívesebben csak aludnál vagy a kanapén pihennél, nincs erőd olyan filmeket nézni, amelyekhez gondolkodni is kell, sőt, a lakásból sem akarsz kimozdulni.

Ez nem introvertáltság (mert sokan azt gondolják, ha nincs kedvük senkivel találkozni, és inkább otthon ülnének, az ezt jelenti), hanem a kiégés kezdete, amit időben észre kell venni. Mert a fáradtság aztán magával hozza azt, hogy a pároddal sem fogsz közös programot szervezni. Mivel nincs türelmed hozzá, inkább annak örülsz, ha nélküled találkozik a barátaival, mert így magadra koncentrálhatsz, és még egy kicsit fel is töltődsz egyedül. Viszont amint hazaér, ismét feszültség telepszik rád, ami teljesen leszívja az energiádat.

Olvastad már?  Újévi szerelmi fogadalmak, mert jövőre megérdemeltek ​​​​​​​egy kiegyensúlyozott évet

Gyakran hallani emberektől, hogy a szakítás okának azt nevezik meg, hogy a partnerükkel kinőtték egymást, és inkább lakótársak lettek, mint szerelmespárok. Ez viszont nem mindig a szerelem elmúlása miatt alakul ki: sokszor a párkapcsolati kiégés áll a háttérben!

Ha egyáltalán nem fordítotok figyelmet arra, hogy a hétköznapokat megfűszerezzétek, az állandó rutin unalomhoz, az unalom pedig kiégéshez vezet.

Olyan ez, mint mikor egész hétvégén a kanapén ülsz pizsiben, és csak sorozatokat nézel; mire beköszönt az este, talán még álmosabb és fáradtabb vagy mentálisan, mint ha mozogtál volna, annak ellenére, hogy tényleg semmit sem csináltál. Ugyanez igaz a kapcsolatokra is! Ha nem csináltok közösen programokat, még inkább elegetek lesz egymásból!

AlexShadyuk/depositphotos.com

Egyedülállókkal is megesik

Érdekesség, hogy nem csak a pároknál alakulhat ki kapcsolati kiégés. A szinglik körében ugyanúgy jelentkezhet, leginkább egy csalódás, sikertelen kapcsolat után, amibe ők maguk rengeteg energiát fektettek. Egy ilyen szituációban érthető, hogy elmegy a kedved egy időre a randizástól, ám van néhány jel, ami arra utal, hogy ennél azért komolyabb a helyzet.

A kapcsolati kiégésre utal az, ha a randi gondolatától szinte kiráz a hideg, annyira nincs kedved végigülni pár órát valakivel, aki nem is biztos, hogy tetszik neked. Ezeken a találkozókon szinte unatkozol, mert egyáltalán nem kelti fel senki az érdeklődésedet, még annak ellenére sem, hogy egyébként szimpatikus a férfi, aki az asztal túloldalán ül.

Olvastad már?  Nem akarják, hogy tudd: ezt a 4 dolgot hallgatják el előled a társkereső oldalak

A szerelem kérdéskörében egyre pesszimistább leszel, és meggyőződéseddé válik, hogy örök boldogság, Nagy Ő és minden, ami ezzel jár, csak a képzeletünk szüleménye.

Úgy véled, nem érdemes beleélni magad a szerelembe, mert úgysem talál viszonzásra, és biztos vagy benne, hogy a legtöbb házasság úgyis válással fog végződni. Ezek a jelek mind azt erősítik meg, hogy párkapcsolati kiégéssel küzdesz, ami meggátol abban is, hogy egyáltalán rátalálj az Igazira a későbbiekben. 

Mi lehet a megoldás?

Szingliként és kapcsolatban élőként eltérő módon lehet tenni a kiégés ellen. Előbbi esetben a legjobb döntés, ha egy szakítás után időt adsz magadnak arra, hogy egyedül legyél. Kár eröltetni a randikat, ha úgysincs hozzá kedved, és a külső nyomásnak (például a szüleid vagy barátaid noszogatásának) inkább hátat kell fordítanod.

Érdemes az életednek egy másik területére koncentrálni, belevetni magad a munkába vagy a szabadidőd hasznos megtervezésébe, hogy ezúttal ne a szerelem és annak hiánya legyen állandóan az eszedben. Olyan ez, mintha hetekig minden nap csak tésztát ennél; egy idő után már rá sem bírnál nézni, igaz? A szerelemmel sincs ez másképp, ezért fontos, hogy adj magadnak időt és egy kis szünetet!

Ami a kapcsolatban élőket illeti, a szünet itt is fontos hatással bír. Persze szó sincs arról, hogy egy időre szakítanotok kellene; inkább az kell, hogy több szabad teret adjatok egymásnak.

Ha valakivel nem tudunk mindig együtt lenni, annál jobban várjuk a közös időt, úgyhogy ha lehet, az elkövetkező hetekben próbáljatok meg függetlenedni egymástól.

Töltsétek külön a hétvégét, esetleg a hétköznapokat is (ha nem éltek együtt), és amikor találkoztok, tényleg aktív programot csináljatok. Egy időre mellőzétek az otthonülős, tévénézős estéket, és élvezzétek ki a nyarat. Ismerjétek meg egymást újra, kérdezzetek rá azokra a dolgokra, amiket még nem tudtok például egymás gyerekkoráról, hobbijairól, munkahelyi barátairól. Mindig van új a nap alatt, csak meg kell találnotok!