Otthoni hajfestés 4 lépésben – A legnagyobb hibákat is mondjuk 

Otthoni hajfestés 4 lépésben – A legnagyobb hibákat is mondjuk 

Címlap / Stílus / Otthoni hajfestés 4 lépésben – A legnagyobb hibákat is mondjuk 

Csábító lehet áttérni a dobozos hajfestékre és a lenőtt tincseket újra csodás színűre festeni otthon. Biztos, hogy elsőre úgy gondolod, még egy elrontott szín is jobb a lenövésről, viszont a szakembereknek erről más a véleménye. Természetesen ha eddig is otthon festetted a hajadat, akkor a kijárási korlátozások nem jelentettek túl nagy változást, azonban ha mindig a fodrászodra bíztad ezt a feladatot, most érdemes átgondolnod, hogy tényleg annyira jó ötlet-e nekiesni.

A Barberry fodrászát, Borbás Norbit is megkérdeztünk erről, ő pedig elmondta, mire érdemes figyelni és milyen hibákat követnek el legtöbben azok, akik otthoni hajfestéssel próbálkoznak.

„Abban az esetben javaslom az otthoni hajfestést, ha egyszínű a hajad, ha szemmel látható a lenövésed és a fodrászod tud segíteni a felhasznált anyagok megfelelő kiválasztásában. Ezek a tanácsok elsősorban azoknak szólnak, akik egyébként fodrásznál festetik a hajukat és otthon nincs tapasztalatuk ezzel. Aki évek óta dobozos hajfestékkel színezi a haját, annak a most kialakult helyzet sem okoz problémát. Viszont aki rendszeresen fodrászhoz jár, annak a legnagyobb segítség és a legegyszerűbb módja, ha a fodrászától elkéri a pontos receptúrát, de még jobb, ha a fodrász tud segíteni az anyag beszerzésében is. ”

– mondja Norbi.

„A fodrászok 99%-ban kereskedelmi forgalomban nem kapható termékeket használnak, ezért is nehéz reprodukálni otthon ugyanazt a minőséget, amit a szalonban nyújtanak. Amennyiben a felhasználandó anyagok megvannak, tudod, hogy milyen arányban keverd ki őket és mennyi lesz a hatóidő, akkor már csak az eszközökre van szükség.”

[email protected]/depositphotos.com

Íme Norbi tippjei az otthoni tőfestéshez:

Amire szükséged lesz:

  • gumikesztyű
  • konyhai mérleg, ami grammban mér 
  • egy műanyag tál, amit ezután semmi másra nem használsz és nem zavar, ha elszíneződik
  • egy ecset
  • egy nagyobb fogú fésű
  • beterítőkendő helyett pedig egy olyan felső, amit anélkül le tudsz venni, hogy áthúznád a nyakadon
  • egy törölköző a nyakadba, amit nem sajnálsz, hogy ha festékes lesz

A legegyszerűbb módja a tőfestésnek, hogy csinálsz egy leválasztást középen, a homlok közepétől egészen a tartó középső részéig (vagyis vertikálisan), illetve egy horizontális leválasztást is készíts, ami a két fül közötti részen halad. Ezzel négy részre osztottad a hajat. Ezt követően kend végig a hajfestéket a leválasztásokban, majd a négy közül mindig egy részre koncentrálva, diagonális (átlós) leválasztásokkal 1-1.5 centinként, fentről lefelé haladj a festék eldolgozásával.

A hatóidő felénél a fésűvel húzd össze a tövön lévő festéket az előző alkalommal befestett hajaddal, így elkerülheted, hogy csíkos maradjon a végeredmény.

Az otthoni hajfestés egyik kellemetlen része a hatóidő leteltével lemosni a hajat. Azt javaslom, hogy a különböző előre és hátradőlős, csapban mosós módszerek előtt inkább válaszd azt az opciót, hogy lezuhanyzol, és ugyanúgy hajat mosol 2-3-szor, mint ahogy egyébként is szoktál. A lemosásnál is használj gumikesztyűt, hogy ne fogja össze az ujjaidat az anyag. 

Ezt követően már csak annyi a dolgod, hogy megszárítod úgy a hajadat, ahogyan szeretnéd. 

Svyatkovsky/depositphotos.com

Norbi azt is megosztotta velünk, mi az a négy leggyakoribb hiba, amit a legtöbben elkövetnek otthoni hajfestés során:

Rossz receptúra

Ha nem megfelelő színt, előhívót vagy arányt választasz. Ha csak kicsit lősz mellé, akkor legrosszabb esetben nem fedi a hajadat, kimaradnak az ősz hajszálak, ha pedig nagyon elszámolsz valamit, akár teljesen más szín is kijöhet, mint amit terveztél.

Kevés anyag felhasználása

Mindig használj bőséges mennyiséget, így elkerülheted, hogy foltos vagy csíkos legyen a végeredmény. Több anyag használata esetén nem csak szebb és vibrálóbb lesz a szín, hanem sokkal homogénebb is. 

Hatóidő

Ha túl keveset van rajta a festék a hajadon, nem a kívánt színt fogod kapni, nem lesz egységes, ha ősz hajad van, nem fogja befedni az anyag. Ha túl sokáig van rajta, bizonyos színek (pl.: vörös, barna) besötétedhetnek és a hajadnak sem tesz jót.

+1 Ha otthon nekilátsz szőkíteni a hajad, melírt vagy szabadkezes festéstechnikákat (balayage, ombre) próbálsz reprodukálni

Tapasztalataim alapján ennek sosincs jó vége, hiszen nem csak a küllemét ronthatod el, de ezekkel az erős vegyszerekkel komoly kárt is okozhatsz a hajadban, amit nem minden esetben lehet kijavítani.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!