Ötletes családi menükkel inspirál a magyar anyuka – interjú Szabó-Ballók Amarillával

Ötletes családi menükkel inspirál a magyar anyuka – interjú Szabó-Ballók Amarillával

Címlap / Életmód / Család / Ötletes családi menükkel inspirál a magyar anyuka – interjú Szabó-Ballók Amarillával

A családi fészekből való kirepülés sokunk életében hoz jelentős változásokat: általában talpraesettebbek és önállóbbak leszünk, idővel pedig olyan szokásokat vagy hobbikat is elsajátítunk, amelyekről korábban egyáltalán nem is gondoltuk, hogy mennyire megtetszhet nekünk.

Így történt ez Szabó-Ballók Amarillával is, akit a férjével való összeköltözés után kezdtek el komolyabban érdekelni a főzés rejtelmei. Mostanra egy saját szakácskönyvvel is büszkélkedhet, melyből kicsiknek és a nagyoknak egyaránt sok finom fogást készíthetünk. 

Honnan ered a főzés iránti szereteted?

Kislányként nagyon sokat figyeltem a nagymamámat, ahogy a konyhában tett-vett, és készítette az unokák kedvenc ételeit. Csodáltam, szerettem mellette lenni és figyelni, ennek ellenére nagyon sokáig egyáltalán nem érdekelt a főzés. Unalmasnak tartottam. Nem is igazán kellett főznöm. Aztán amikor elköltöztem otthonról, elhatároztam, hogy a férjemre és magamra is én fogok főzni. Ezt egy piaci bevásárlás erősítette meg bennem. Rengeteg csodálatos alapanyaggal találtam magam szembe. Jól akartam elkészíteni őket.

Mindig is szerettem enni és rájöttem, hogy a főzés nem is olyan unalmas. Sőt! Igazából nagyon izgalmas is tud lenni.

Milyen alapanyagokból főzöl a legszívesebben, és honnan szerzed be azokat?

A friss és szezonális alapanyagokat részesítem előnyben, de mindig tartok itthon fagyasztott élelmiszereket és konzerveket is. Persze ezeket is megválogatom: tudatosan kerülöm az ízfokozókkal tarkított ételeket. Szeretek piacra járni, van kedvenc zöldségesem és szupermarketem is, ahonnan általában online szerzem be az alapanyagokat. Mindig a magyar termékeket részesítem előnyben.

Van egy fűszernövénykertem és most már harmadik éve egy kis veteményesünk is. Így abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy tavasztól őszig a kertben termett zöldségeket és gyümölcsöket fogyaszthatjuk. Különösen élvezem ezt az időszakot, egyrészt azért is, mert a kertészkedésben az egész család részt vesz, s a közösen leszüretelt termésből elkészült ételek is jobban esnek. Van egy varázsa.

Illetve van még egy beszerzési forrásom: a településen, ahol élünk, vannak olyan idős emberek, akik az általuk megtermelt zöldségeket és gyümölcsöket árulják. A kapujuk előtt, színes napernyők alatt, szépen sorban ki vannak pakolva az aznap leszedett termések. Ki van helyezve egy becsületkassza, s mindenki meg tudja vásárolni a számára szimpatikus zöldségeket és gyümölcsöket, sokszor még kis fűszernövény csokrokat is. 

Mit jelent számodra változatosan főzni és étkezni?

Számomra az étkezés és a főzés öröm, örömmel főzöm, amit aztán örömmel fogyasztok el a családom körében. A főzésre egy nyelvként tekintek, amellyel kifejezhetem a családom iránt érzett szeretetemet. Egyúttal alkothatok, felfedezhetek új ízeket vagy épp visszarepíthetem magamat a gyerekkoromba. 

Honnan merítesz ihletet egy-egy új étel megalkotásához?

Változó. Szeretem a szakácskönyveimet lapozgatni és szívesen böngészek az interneten is. S az is sokszor előfordul, hogy improvizálok. Már meglévő receptet alakítok át. 

Hogyan jellemeznéd és kiknek ajánlanád a te szakácskönyvedben található recepteket?

A receptek “kortalanok”, vagyis a család apraja és nagyja jól lakik belőle. Számos olyan receptet tartalmaz, amelyek alkalmasak arra, hogy a baba kóstolására szánt püré kombinációit vagy puha állagú darabos falatkáit is elkészítsd a családi ebéddel együtt. De a könyv nem püré recepteket tartalmaz, ezeket csak jelzem. Vagyis nem csak a babáknak, hanem apának, anyának, kis- és nagy tesóknak is szólnak a receptek.

Mivel biztatnád azokat az anyukákat, akik úgy érzik, hogy túl kevés idejük jut a főzésre?

Keressenek olyan recepteket, amelyek egyszerűek, gyorsan elkészíthetőek és különleges alapanyagokat vagy eszközöket sem igényelnek. S aztán bátran formálják azokat a saját családjuk ízlésének megfelelően. Nyugodtan főzzenek akár két napra. Például egy rakott ételt több napra is el lehet készíteni, vagy egy tartalmasabb levest, amihez tényleg elég egy egyszerű tésztafélét elkészíteni. 

Ha valaki nem szereti ugyanazt napokig enni, akkor érdemes olyan ételeket készíteni, amik rövid idő alatt is elkészülnek: egytálételek, főzelékek, raguk, tésztafélék. Sok mindent el lehet készíteni a sütőben is, így csak az ételek összeállításával kell foglalkozni.

Annak ellenére, hogy szeretek főzni, én magam is mindig arra törekszem, hogy minél kevesebb időt kelljen a konyhában töltenem. 

Már sok olyan receptet megosztottam, amik villámgyorsan elkészülnek, mégis finomak és egészségesek. Mert tudom, hogy sokszor ezerszer nehezebb kitalálni, hogy mi legyen a menü, mint megfőzni azokat. Ha megvannak a jól bevált receptek, akkor pedig csak egy kis csavart kell alkalmazni, hogy a megszokott ízeket feldobjuk. Például egy krumplifőzeléket fel lehet dobni mondjuk egy kis ricottával és paradicsommal. 

Kisgyermekes anyukaként hogyan éled meg a jelenlegi inflációt és az egyre növekvő energiaárakat?

Sokszor mély aggodalommal tölt el, hogy merre tart a világunk. De igyekszem pozitív maradni és az adott helyzetből kihozni a legjobbat. A bevásárlások számát csökkentettem, heti egyszer vásárolok be, mindig csak a legszükségesebb dolgokat veszem meg. Bár már évek óta így vásárolok, soha nem szerettem egyik boltból a másikba járni.

Összehasonlítom az élelmiszerek minőségét, alaposan megnézem, hogy miből mit és mennyit veszek le a polcról. Szerencsére már online vásárlás esetén is meg lehet nézni a termékek összetevőit és a származási helyüket is. Gyakorlatilag mindent meg tudok nézni ugyanúgy, mintha a kezemben fognám és a rajta lévő címkét olvasnám. 

Nagyon nehéz most okosan vásárolni. Ezért igyekszem a főzésnél megfogni, amit csak lehet: olyan ételeket készíteni, amik olcsó és könnyen beszerezhető, szezonális alapanyagokból készülnek. Nem vesz igénybe sok időt az elkészítésük, és több napra készülnek. Mi például nagyon szeretjük a leveseket, így sokszor előfordul, hogy egy levest 2-3 napig is eszünk. 

Az ételeket pedig úgy készítem el, hogy abból a kislányom is – akinek nemrég volt az első születésnapja – tudjon enni, így például előre gyártott, kész babaételeket egyáltalán nem vásárolunk.

Mondok egy példát: kicsit kevesebb fűszert használok, a sót és a borsot csak azután teszem bele az ételbe, miután már a neki szánt adagot kiszedtem. Mindig alapanyagokban gondolkodom, így olyan hozzávalókból főzök, amiket már ő is ismer vagy amit szeretnék vele megkóstoltatni. Mivel ő még nem eszik olyan nagy mennyiségeket, így bőven ki tudok szedni neki akár két napra elegendő adagot is a családi menüből.

Milyen takarékossági tippeket vetsz be a családi konyhában?

Az egyik, hogy menüt tervezek, aminek köszönhetően csak az kerül fel a bevásárlólistámra, amire valóban szükség is van. Illetve, ügyelek arra, – már ami a mennyiségeket illeti, – hogy mindig csak annyit főzzek meg belőlük, amit meg is eszünk. Ha pedig bármiből is marad, azt igyekszem felhasználni. 

Szerintem nagyon sokat számít, ha már csak a családi menü ebéd részét megtervezzük. Hisz egy ebéd elkészítéséhez általában sok alapanyagot kell felhasználni. S nem mindegy, hogy az végül milyen módon kerül felhasználásra, valóban elfogy-e. Van-e már valamiből otthon, vagy feleslegesen veszek mondjuk egy csomag tésztát, mert megfeledkezem róla, hogy van még belőle. 

A menün szereplő ételek pedig arra késztetnek, hogy alaposabban átnézzem a kamrát, átgondoljam, hogy egyáltalán mire van szükség. Nem főzök minden nap, a sütőt csak akkor kapcsolom be, ha nagyon muszáj, vagy például a sütési idő letelte előtt pár perccel már kikapcsolom a sütőt. 

Mely eddig kapott visszajelzésekre emlékszel vissza a legszívesebben?

Mindegyik visszajelzésre szívesen emlékszem vissza, mert jól esik, hogy sokan írnak, hogy örömmel osztják meg egy-egy recepttel kapcsolatos sikerélményeiket.

Talán azok a visszajelzések a legkedvesebbek a szívemnek, amikor képet is kapok az elkészült ételekről és az azt falatozó gyerekekről. Öröm látni, hogy jóízűen falatoznak. 

Milyen jövőbeli terveid vannak?

Szeretném fejleszteni a honlapomat, minél több receptet megosztani a követőimmel, s természetesen egy újabb könyv elkészítése is folyamatban van. Sok ötletem van, csak legyen időm megvalósítani. 😊

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!