Így szervezd meg a tökéletes karácsonyi családi vacsorát!

Így szervezd meg a tökéletes karácsonyi családi vacsorát!

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Így szervezd meg a tökéletes karácsonyi családi vacsorát!

Az ünnepek kiváló alkalmat adnak arra, hogy vendégül lásd akár a távol élő családtagokat is. A feldíszített fa és a bőséges asztal biztosítja a meghitt hangulatot, ám már az előkészületek során célszerű betartanod néhány íratlan szabályt, hogy mindenki számára zökkenőmentes legyen a dolog.

Tervezd meg a menüt!

A karácsonyi családi összejövetel középpontjában az étkezés áll. Lehet vitatkozni rajta, hogy ez mennyire helyes, ám tény: a vendégeid valószínűleg nem bánják, ha jóllakatod őket. Rengeteg feszültségtől kímélheted meg magad, amennyiben jó előre kitalálod, mi kerül az asztalra.
Gondolj a speciális igényekre – például a vegetáriánusokra és a cukorbetegekre –, illetve tartsd szem előtt, hogy senki sem szeretne plusz kilókat vagy emésztési problémákat!

Meghívó időben

Természetesen nem muszáj írásos meghívót küldeni a családtagjaidnak, de egy két héttel korábbi telefonhívás – amelyben közlöd a helyszínt, a kezdő és a záró időpontot – mindenképpen praktikus.
Erre azért van szükség, mert a vendégeid akár több eseményre is hivatalosak lehetnek, tehát jó, ha előre be tudják írni az eseményt a naptárba.

Kérj segítséget!

Felejtsd el, hogy tökéletes háziasszonyként tündökölve egyedül kell viselned az összes terhet! A vendégeid számára is kellemesebb, ha egy kiegyensúlyozott, boldog nővel társaloghatnak az ünnepi asztalnál.
Éppen ezért csöppet sem ciki bevonni a családtagokat is az előkészületekbe: bátran kérd meg őket, hogy hozzanak egy kis süteményt vagy innivalót, amivel hozzájárulnak a hangulathoz!

„Körbeajándékozás”

A népes családi összejövetelek egyik kellemetlensége karácsonykor, hogy nehézséget okozhat ajándékot venni mindenkinek.
Kiküszöbölheted a problémát, ha az iskolai Mikulás-húzáshoz hasonlóan mindenki egy másik embert lep meg. Így senki sem marad ki az adás és a kapás öröméből, ugyanakkor a pénztárca sem sérül.

Szálláslehetőség

Az idős vagy mozgáskorlátozott rokonoknak biztosíts szállást a karácsonyi vacsora után, vagy gondoskodj arról, hogy kényelmesen és épségben hazajussanak!
Vendégágyak segítségével könnyen megoldhatod a problémát, de ha kicsi a lakás, tökéletes megoldás, ha valaki nem iszik alkoholt, s autóval hazaszállítja a nehezen mozgó vendégeket.

Program a gyerekeknek

A legkisebbek számára nem a legizgalmasabb órákig csöndben figyelni, hogy miről társalognak a felnőttek. Éppen ezért a gyerekek közös elfoglaltsága valamilyen társasjáték lehet.
A számítógépes változatoktól ezúttal érdemes tartózkodni: legyen a hangsúly olyan mulatságon, ami személyes jelenlétet igényel! Ha nálatok nincs csemete, kérd meg az egyik rokont, hogy hozzon magával valami jó játékot! Az is megoldást jelenthet, ha kölcsön kérsz egyet valamelyik szomszédtól.

Semmi sem tökéletes

Jó, ha tudod: tökéletes családi összejövetel nem létezik, viszont az ilyen események báját éppen az apró „problémák” adják. Hiszen miről is anekdotáznátok jövőre, ha idén nem történik semmi emlékezetes vagy vicces?
Nem baj, ha nem lesz szimmetrikus a sütemény, vagy összesül a hús. A kiömlött innivalót pedig majd elintézi a mosópor. Ha szeretettel készíted az ételeket, és szívből jövő örömmel fogadod a vendégeidet, te leszel a háziasszonyok gyöngye – még akkor is, ha félpercenként kellett ellenőrizned, sikerült-e betartani a recept utasításait!

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!