Életmód / Lélek

5 lépés, amivel úgy felturbózhatod az önbizalmadat, hogy senki nem rombolhatja le

5 lépés, amivel úgy felturbózhatod az önbizalmadat, hogy senki nem rombolhatja le

Hiszel te magadban?

A „Higgy magadban!” úgy hangzik, mint egy rossz propaganda mottó, vagy bármi, amit Oravecz Nóra írna fel egy Instagramon megosztott képre. Valójában viszont tényleg hasznos, méghozzá azért, mert nem tehetsz mást. El kell hinned, hogy képes vagy egyedül boldogulni, sikeresnek lenni, megtalálni és megtartani az ideális párkapcsolatot, a barátaidat, a családodat.

Valójában nincs más választásod, hiszen ha te nem hiszel magadban, senki más sem fog.

Érdemes ezzel kezdeni: még akkor is, ha nem őszinte, kezdd el tréningezni magad arra, hogy bármibe is fogsz, igenis meg fogod tudni csinálni. Előbb-utóbb már természetesnek fog tűnni, és azonnal így állsz majd a dolgokhoz. Nem véletlenül mondják angol nyelven: „fake it ’till you make it”.

Játszd le fejben és készülj fel!

Mi történne akkor, ha tényleg el is hinnéd, hogy képes vagy valamire, és ezzel az önbizalommal indulnál neki a dolognak? Mi a legrosszabb, ami kisülhet belőle? Hogy nem sikerül? De hát akkor is ez a vége, ha nem hiszel magadban, csak akkor még az esélyt sem adtad meg, hogy sikerüljön.

Éppen ezért érdemes gyakorolni minden egyes döntéshelyzetben, minden olyan szituációban, amikor sokat számíthat az, hogy hiszel-e magadban, vagy sem. Ha úgy érzed, hogy kezdesz kishitű lenni, és nem úgy állsz hozzá a dologhoz, ahogy kellene, emlékeztesd magad, és próbáld meg átállítani a gondolkodásmódodat!

Vegyenek körül olyanok, akik tele vannak önbizalommal

Nem véletlenül mondják azt, hogy az ember olyan, mint az az 5 ember egyvelege, akikkel a legtöbbet találkozik. Egyáltalán nem mindegy, hogy napról napra milyen hatások érnek, hogy kikkel beszélgetsz, rajtuk mit látsz, ők hogyan fogják fel a világot.

Ha kishitű, lemondó emberekkel találkozol többet, előbb-utóbb te is így fogsz hozzáállni mindenhez.

Viszont ha azt látod, hogy a körülötted lévők nem ismernek akadályokat, vagy ha mégis találkoznak eggyel, és nem tudják megugrani, nem esnek össze, hanem ugyanúgy folytatják tovább a munkájukat, életüket, mindennapjaikat, előbb-utóbb te is átveszed ezt a viselkedésformát.

Jecapix/istockphoto.com

Képzeld el, milyen az önbizalommal teli éned

A vizualizációnak nagyon nagy ereje van. Ha elképzeled, milyen lennél olyannak, amilyen valójában szeretnél lenni, előbb-utóbb elkezdhetsz úgy viselkedni anélkül, hogy észrevennéd. Ez is a „fake it ’till you make it” mentalitás. Ha a saját élethelyzetedben nem tudod felturbózni az önbizalmadat, helyezd ki magad a saját testedből, és rakd át a jövőbeli, önbizalommal teli, sikeres, boldog önmagadba. Így könnyebb is a cél felé dolgozni.

A pozitív lista

Írd fel szépen, hogy mi az, amiben sikeres lettél, mi az, amit megnyertél, minden egyes pozitív tapasztalatot, ami abból fakad, hogy utánamentél valaminek, és magabiztosan megpróbáltad. A tényekkel nagyon nehéz vitatkozni, így ha legközelebb rosszul érzed magad, vagy úgy érzed, csökkenni kezd az önbizalmad, csak nézd át a listát. Utána már látni is fogod, hogy mennyi mindent köszönhetsz annak, hogy bátor voltál, és megpróbáltad, ami lehetetlennek vagy túl nehéznek tűnt.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást