Otthon / Dekor

10 okos lakberendezési ötlet pici hálószobába

Miután a 15 négyzetméteres alapterületű kis lakásunkból 50 négyzetméterre költöztünk, úgy éreztem, enyém a világ. Csak a dobozok kicsomagolásakor szembesültem vele, hogy itt bizony a hálószoba kerek három négyzetméterrel kisebb, mint az elősző lakásban volt az állógaléria, így hát megint elő kell vennem az apró terek berendezésében szerzett tapasztalataimat. Még szerencse, hogy néhány trükkel az egészen pici terek is nagyszerűen élhetővé tehetőek. Mutatom, nekem mik váltak be eddig!

Tükrök

A tükrök látványosan megnövelik a térérzetet, ha pedig ügyesen helyezed el őket, még a fényt is megduplázhatják.

Arra érdemes csak figyelni, hogy lehetőleg olyan helyre kerüljenek, ahol az ágyban fekve nem látod benne magadat, mert úgy a saját mozgásod zavarhat az alvásban – még félálomban is érzékeljük, ha valamilyen mozgolódás van a környezetünkben – vagy takard le őket éjszakára.

 

Falra szerelt éjjeliszekrény

A falra szerelt éjjeliszekrény nem csak értékes felületet spórol meg neked – hiszen még alatta is tárolhatsz dolgokat – de a térérzetet is növeli, kevésbé nyomja össze a szobát, mint egy földön álló bútordarab.

Ha teheted, a lámpát is az éjjeliszekrényre vagy a falra, és ne a földre tedd.

 

Polcok az ágy fölé

A magasabbra szerelt polcok felfelé vonzzák a tekintetet, így nem csak tágasabbnak mutatják a szobát, de nem is foglalnak el értékes négyzetmétereket.

Tökéletes megoldás, ha helyet keresel a könyveidnek, vagy néhány személyes tárggyal tennéd otthonosabbá a hálót anélkül, hogy zsúfolttá válna a szoba.

Olvastad már?  5 helytakarékos tipp, hogy a tanulósarok valóban praktikus legyen

 

Polcból asztal

Sokszor az icipici hálószoba az a hely, ahol még egy munkaállomásnak is helyet kell találnod.

Ilyenkor egy falra szerelt polc az íróasztal funkcióját is betöltheti, minimális helyet foglal el, mégis nagyon praktikus, és néhány kiegészítővel, például egy szép tükörrel még nagyon dekoratívvá is teheted.

 

Beépített szekrények

Letisztult, elegáns összhatás, ami nem nyomja össze a szobát, és MINDENT elnyelő tárolófelület – ha egy pici hálószobáról van szó, ez a jackpot.

A beépített szekrényeket érdemes az ágy fölé is tervezni, hiszen itt rengeteg értékes tárolófelületet hasznosíthatsz, egy, a szekrény aljába épített LED-es világítással pedig még az olvasólámpa kérdését is megoldhatod.

 

Világos függönyök

Egy hálószobában fontos az intimitás, de egy pici helyiségben legalább ilyen fontos az ablakon bejövő fény.

Válassz a hálószobába valamilyen könnyed, világos függönyt.

Ha az ablakokat mindig takarni kell, például mert a függőfolyosóra néznek, akkor is jó döntés lehet egy félig áttetsző, törtfehér sötétítőfüggöny, ami a kíváncsi tekinteteket kizárja, a fény nagy részét viszont beengedi, és nem nehezíti el a teret.

 

Egyszerű színpaletta

Nem kell feltétlenül mindennek fehérnek lennie, sőt akár sötétebb színeket is bátran választhatsz, de arra figyelj, hogy ne itt éld ki az igényedet az ellentétes színek párosítására, vagy a nagyon harsány, össze nem illő árnyalatok megbarátkoztatására.

Olvastad már?  Kell még egy szoba? Kreatív felhasználása egy beépített erkélynek

Más helyiségekben ez remekül működhet és izgalmas eredményt hozhat, a pici hálószobában viszont az egyszerű, néhány, egymással harmonizáló színpaletta lesz az okos választás, hogy a hangulat békés, nyugodt, komfortos maradjon.

 

Nyitott ruhásszekrény

Ahol nincs hely egy beépített gardróbnak, jól működhet, hogy csupán felszerelsz néhány rudat, és ráakasztod a ruháidat.

Ez persze igényel némi szervezést, érdemes valamilyen mutatósabb anyagot választani, és a ruhákból is azokat itt tartani, amiket szívesen nézegetsz, de ha jól átgondolod, ez a tárolási módszer egyáltalán nem kelt majd rendezetlen benyomást, sőt a szobád egyik legmutatósabb pontja lehet.

 

Tárolódobozok

Mindenki tudja, hogy az ágy alatt rengeteg értékes tárolófelület van, de hogy ne csak porosodjanak itt a dolgok, érdemes beszerezni néhány tárolódobozt, amiben rendezetten tarthatod a dolgaidat még akkor is, ha éppen az ágy alatt vannak.

Így mindig tudod, mi hol van, könnyen megtalálod, amit éppen keresel, és a takarítás sem válik lehetetlenné.

 

Tartsd zölden!

Bármilyen pici is a hálószobád, egy kis cserepes növénynek – vagy kettőnek – mindig van helye.

A zöld levelek sokkal élőbbé, barátságosabbá teszik a teret, ezért még a legkisebb zug is azonnal hívogatóvá, otthonossá válik tőlük.

Érdemes olyan növényeket választani, amelyek még a levegőt is hatékonyan tisztítják, így két legyet üthetsz velük egyszerre a kis hálószobában.