Nyáron nem mindig kívánjuk a nehezebb húsos ételeket, így miért is ne egészíthetnénk ki a könnyed nyári főzelékeket egy-egy finom zöldségpogácsával? Olvasd el, hogyan készíthetsz mennyei zöldségfasírtot, ha már unod a darált húsos verziót!
Kissé szkeptikus voltam, amikor az egyik barátunk meghívott vacsorára nemrégiben, és zöldségpogácsát tett elénk az asztalra. Nem nagyon tudtam hova tenni a dolgot, mert jómagam – két gyerekes családanyukaként mindig a húsos ételeket részesítettem előnyben, amikkel mindig tuti befutó voltam a férjem és a gyerekek körében. Sokat csinálunk itthon fasírtot – akár főzelékek mellé, akár húsos ételként, valamilyen körettel és savanyúsággal. Ekképpen számomra teljesen elképzelhetetlen volt, vajon, hogy a fenébe tudná helyettesíteni a tipikus darált húsos fasírtot egy zöldségpogácsa? Aztán megkóstoltuk a vacsit, és rá kellett jönnöm, hogy a zöldségfasírt mégsem az ördögtől való csemege. Finom, laktató, és tökéletesen kiegészíti az ebédet vagy a vacsorát egyaránt.
Hoztam néhány receptet, amivel ti is mennyei zöldség alapú fasírtot tudtok készíteni, ha már unjátok a szokásos húsos alapot vagy kipróbálnátok valami újat és szakítanátok a klasszikus verzióval.
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
1/4 Brokkolifasírt
Vegyél 30 dekagramm brokkolit, amit főzz ki sós vízben, hagyd lecsepegni és kicsit törd össze villával. Tedd egy tálba és adj hozzá 2, előre tejbe áztatott és széttépkedett zsemlét, 10 dekagramm aprított vöröshagymát, 2 gerezd zúzott fokhagymát, ízlés szerint sót és borsot, és egy egész tojást, majd az egészet gyúrd be alaposan és formálj belőle kis golyókat. Forgasd őket zsemlemorzsába és közepes fokozaton sütsd aranybarnára. Tálalhatod rizzsel vagy krumplipürével is, de főzelék mellé is tökéletes.
Szedj rózsáira egy közepes méretű karfiolt, és zúzd aprítógépben pici darabokra. Tegyél hozzá sót, borsot, 1 csokor aprított petrezselymet és 1 csokor finomra vágott újhagymát. Szórj a masszára 70 gramm lisztet, üss rá egy tojást és keverd el az egészet, majd, ha összeállt, szórj bele 80 gramm parmezánt is. Keverd össze ismét az elegyet, majd kis gombócokat kivéve belőle lapítsd tenyereddel kis korongokat belőle és tedd sütőpapírral bélelt tepsire. Pici olajjal fújd le őket és már mehetnek is a 180 fokra előmelegített sütőbe 30 percre. Ha szép ropogósra sültek, már eheted is. Kiváló a tetejére fokhagymás tejföl, de húsok mellé is nagyon jól illik.