Amióta életmódot váltottam, azóta ismeretlen fogalom számomra a diéta. Sőt, kifejezetten szerencsésnek mondhatom magamat, mert annyira testhezálló az étrendem, hogy az éhségérzettel sosem kell foglalkoznom, mindig addig eszem, amíg jól nem lakom. Ehhez persze kell némi tudatosság, illetve odafigyelés, legalább az elején, hogy rögzüljenek az új, helyes szokások. Akár életmódváltás előtt állsz te is, akár csak szeretnél ledobni néhány kilót, a vacsora minden bizonnyal kulcsfontosságú kérdés számodra is. Alapszabály, hogy este viszonylag alacsony szénhidráttartalmú, kifejezetten alacsony zsírtartalmú ételt eszünk, ellenben a fehérjebevitelt megnöveljük – vajon milyen növények felelnek meg igazán ezeknek a kritériumoknak?
3/3 Csírák
A csírák igazi energiabombák, de a lehető legjobb értelemben. Kalóriát alig tartalmaznak, szénhidrátban sem különösen bővelkednek, ellenben a fehérjetartalmuk kiemelkedő. A legtöbb csírának csaknem a fele fehérje, ezért egyenesen vétek őket kihagyni a menüből – különösen az őszi, téli hónapokban, amikor sajnos nem olyan széles a kínálat a választékot illetően. Csírákat vehetsz készen, de könnyen csíráztathatsz otthon is, így mindig friss és ropogós csíra kerülhet a tányérodra. A fogyasztást illetően a csíra remek választás a szendvicsekre, vagy a salátákhoz hozzáadva, de levesbetétként is megállja a helyét, csak ügyelj rá, hogy ne forró ételhez add hozzá, hiszen így a vitaminok és ásványi anyagok nagy része elveszik.
Ami a számokat illeti, a mustárcsíra például csaknem 25 gramm fehérjét tartalmaz 100 grammonként.
Ha már belejöttél a csíráztatásba, akkor az erre a célra szánt magokat akár le is cserélheted hüvelyesekre, hiszen azok is tökéletesek vacsorára. Az én kedvencem a mungóbab csíra: nem csak az íze miatt, hanem mert 2-3 nap után már fogyasztható is.
Természetesen a felsorolt alapanyagokon felül még mást is tehetsz a tányérodra, nincs olyan zöldség, amit ne fogyaszthatnál este nyugodt szívvel. Jó ötlet ötvözni az említetteket egymással is, például egy keresztesvirágúakra alapozó salátát bátran kiegészíthetsz csírákkal, vagy fogyaszthatod őket például hüvelyesből készült zöldség fasírttal. Népszerű és nagyon gusztusos lehetőségeket kínálnak a Buddha tálak is, amikre nem összekeverve, hanem alapanyagonként kerülnek a finom falatok – már ez is vihet némi változatosságot a nap utolsó étkezésébe.
Kapcsolódó cikk a hirdetés után a következő oldalon, lapozz!