Kikapcsolódás / Otthon / Szórakozás / Tech és kütyük

nincsidomolvasni – a hashtag, ami egy egész évre biztosítja az irodalmi kihívásokat

nincsidomolvasni – a hashtag, ami egy egész évre biztosítja az irodalmi kihívásokat

Az elmúlt években kevesebb időm volt olvasni, és ez egyre jobban nyomasztott. Folyton csak elmentettem azokat a könyveket, amikre majd szeretnék időt fordítani, de aztán sosem jutottam el oda, hogy meg is vegyem őket. Estére, ha véletlenül nem maradt munkám, mindig olyan fáradt voltam, hogy vagy az alvást, vagy egy kis agyzsibbasztó internetezést, sorozatbámulást választottam. Idén eldöntöttem, ez másként lesz, mert ha csak egyetlenegy könyvet tudok elolvasni egész évben, akkor is előrébb vagyok.

Szerencsére ezt a fogadalmat már most duplán teljesítettem, szóval kiderült: mégiscsak van időm olvasni.

Erre a lehetőségre próbálja felhívni a figyelmet egy magyar kezdeményezés, ami a #nincsidomolvasni hashtag alatt fut.

Tényleg nincs időnk olvasni?

Magamnak is bebizonyítottam azt, amiről ez az egész kihívás szól: az embernek arra van ideje, amire akarják, hogy legyen. Korábban úgy éreztem, nincs időm sportolni, míg végül ismét elkezdtem hetente egyszer, jó esetben kétszer mozogni. Most már heti három alkalomnál járok, és ennél nem is igénylek többet. Ugyanígy voltam az olvasással, és hasonlóan nyilatkozik a kezdeményezés ötletgazdája, Szabados Ágnes is a témát illetően. A blogján elárulta, az volt a célja ezzel az egésszel, hogy felhívja a figyelmet azokra a rövidebb időszakokra is, amikor van időnk arra, hogy legalább pár oldalt elolvassunk. Mindezt ahelyett, hogy nézünk ki a fejünkből, vagy órákon át görgetjük az üzenőfalat. Bár elismeri, hogy vele is megesik, hogy akár hetekig nem jut könyv közelébe, de a végső cél az, hogy az év végén elmondhassuk, valamit mégiscsak olvastunk.

Minden könyv egy új szemszöget világít meg, megengedi, hogy más oldalról is megvizsgáljunk egy kérdést, elmerüljünk mások életében, vagy csak hasznos információkkal gazdagítsuk tudásunkat.

A kezdeményezés egyébként 2017-ben indult útjára, és azóta egyre több követője akadt. Bár a célja jóval túlmutat egy szimpla könyvajánlón, mégis valami hasonlóról van szó – csupán izgalmasabb köntösben. Ágnes minden hónapban új és új témákat ad meg követőinek (illetve azoknak, akik feliratkoznak a hashtagre), de az irányvonalon túl mindenki testreszabottan dönthet arról, mit is fog végül elolvasni. Például idén márciusban Ágnes olyan könyvet ajánl, ami inspirál a fejlődésre, de volt már téma a házasság, az igaz történeten alapuló könyv, és kellett borító, vagy éppen címhossz alapján választani.

Kapcsolattartás és olvasásélmények

A hashtaget követők és a kihívásban résztvevők aktívan tarthatják egymással a kapcsolatot, Facebook csoport is készült annak érdekében, hogy az olvasásélmények és a tapasztalatok cseréjére legyen egy állandó felület.

Az olvasás tehát – hiába magányos időtöltés – nem csak képletesen hoz minket közelebb egymáshoz, hanem ténylegesen is. Ráadásul, akinek van kedve, az elküldheti a blogra a saját listáját, azokat a könyveket, amiket a témák kijelölése után választott és elolvasott. Így akkor is tudsz inspirálódni, ha csak egy-egy jó könyvet keresel, de nincs kapacitásod, kedved részt venni a teljes kihívásban.

Képek forrása: Rawpixel/Depositphotos.comASphoto777/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást