Ez az oka, hogy „csúnyának” látjuk magunkat a fotókon – a tudomány szerint

Ez az oka, hogy „csúnyának” látjuk magunkat a fotókon – a tudomány szerint

Címlap / Kikapcsolódás / Tech és kütyük / Ez az oka, hogy „csúnyának” látjuk magunkat a fotókon – a tudomány szerint

A tükörben nem a valóságot látjuk

Nem egyszer fordult elő velem, hogy mielőtt elmentem egy buliba, elindulás előtt dögösnek találtam magam a tükörben, majd mikor másnap megláttam Facebookon a beteggelt képeket, sírni tudtam volna. Mindannyian borzadtunk már el egy-egy előnytelen fotón magunkról és én ezt a mai napig azzal „orvosolom”, hogy beállítottam a „teggelés-engedélyezést”. Mondanom sem kell, azóta nem sok bulizós fotó került fel rólam a netre. 

Miért látjuk magunkat ennyire másnak? Mert a tükörképünk nem a valódi arcunkat mutatja, hanem annak tükröződését.

És amíg nekünk ez a természetes és megszokott, amit fogmosás és sminkelés közben látunk, addig mások mindent tükrözve látnak rajtunk, ahogy az a valóságban van. Csak akkor látnánk magunkat ugyanúgy, mint a fotókon, ha arcunk teljesen szimmetrikus lenne, de ez természetesen nincs így. Mivel szinte csak a tükörben látjuk magunkat, az a kép számunkra a megszokott, az ismerős.

A „mere exposure effekt”, azaz a „pusztán kitettségi hatás” miatt a tükörképünket preferáljuk és ha meglátjuk arcunkat egy fotón, idegennek és groteszknek érezzük a „fordított” hasonmást.

AlexandarNakic/istockphoto.com

A fényképezőgép lencséje is szerepet játszik

Ha sikerül belőni a hajam, vagy van időm elpepecselni a sminkemmel, olykor úgy gondolom, érdemes lenne megörökíteni egy előnyös fotóval. Ilyenkor az szokott történni, hogy öt perccel és többtucatnyi – szerintem – szörnyű szelfivel később az önbizalmam a béka feneke alá süllyed. A probléma ilyenkor nemcsak a kitettségi hatásban, hanem az apparátus lencséjében is keresendő. A lencse ugyanis torzít, attól függően, hogy milyen távolságra van tőle az arc. Ha túl közel, akkor például az orrot nagyobbnak mutathatja, mint amilyen a valóságban, de a lencse akár a fejszélességet is eltorzíthatja. Ne feledjük, hogy a fénykép csak egy kétdimenziós verziót mutat rólunk.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást