Jobb anya leszel, ha nem akarsz tökéletes anya lenni

Jobb anya leszel, ha nem akarsz tökéletes anya lenni

Címlap / Életmód / Család / Jobb anya leszel, ha nem akarsz tökéletes anya lenni

Végső soron a tökéletességre való törekvés megakadályozhat minket abban, hogy olyan anyák legyünk, amilyenek lenni szeretnénk. Amikor folyamatosan arra törekszünk, hogy az ideális környezetet teremtsük meg, a legegészségesebb ételeket készítsük el, vagy a leghasznosabb nevelő tevékenységeket végezzük, akkor figyelmen kívül hagyhatjuk az egyszerű, spontán pillanatokat, amelyek a gyermekeinkkel való közelség érzését teremtik meg. Ráadásul a hibátlanság képének megtestesítésével azt kockáztatjuk, hogy olyan légkört teremtünk, ahol a hibákat nem tolerálják, és a gyermekeink esetleg félnek elkövetni azokat” – mondja dr. Ilene Strauss Cohen pszichológus.

Ő azt javasolja, a tökéletességre törekvés helyett teremtsünk olyan környezetet, amiben szabad hibázni, fáradtnak lenni, vagy egyszerűen csak elengedni dolgokat, ha a mentális egészségünk úgy kívánja meg. Ezzel azt tanítod a gyerekeidnek, hogy ugyanezt ők is megtehetik, vagy velük is megtörténhet, hogy hibáznak. A szakértő szerint a tökéletlenség elfogadása egy teljesebb és kiegyensúlyozottabb anyai élményhez vezet.

Maradj hiteles

Anyaként fontos feladatunk, hogy megpróbáljuk kielégíteni a gyerekünk soha véget nem érő tudásvágyát, vagy hogy megnyugtató választ adjunk neki az élet nagy – és olykor ijesztő – kérdéseire, miközben példát mutatunk a viselkedésünkkel.

Vannak azonban helyzetek, amikor nálam is elszakad a cérna, és vannak kérdések, amikre nem tudok megnyugtató választ adni. Amikor nemrég el kellett köszönnünk öreg és beteg cicánktól, a 4 éves lányomnak rengeteg kérdése volt a halálról. Bármennyire is szerettem volna valami olyat mondani, amivel megőrizhetem a félelmek nélküli mesevilágot, amiben egy 4 éves él, végső soron jobbnak láttam beismerni, hogy vannak olyan kérdései, amire sem nekem, sem senkinek nincs bizonyos válasza.

Anyának lenni nem jelenti azt, hogy mindenre tudnod kell a választ, vagy hogy hibátlannak kell lenned. A hitelességre törekvés lehetővé teszi, hogy önmagad légy, elismerve erősségeidet és korlátaidat. Nem baj, ha hibázol, hiszen ezek értékes lehetőségeket nyújtanak a fejlődésre és a tanulásra. A hitelesség valódi kapcsolatot teremt a gyermekeddel, megtanítva neki az önelfogadás és a rugalmasság fontosságát” – mondja Cohen.

Jun/istockphoto.com

Az öngondoskodás előtérbe helyezése

Szeretném-e, hogy felnőttként a lányom úgy érezze majd, hogy van joga fáradtnak lenni? Vagy szeretném-e, hogy merje kifejezni az igényeit? Szeretném-e, hogy azt érezze, nem az az élete egyetlen célja, hogy másokról gondoskodjon, hanem saját jogán jár neki a boldogság? Ha mindezekre a kérdésekre igen a válaszom, akkor miért mutatnék neki olyan példát, amiben mártírként áldozom fel magam, és bűntudatom van, ha egy vasárnap délután azt mondom, anya most lefekszik él órára aludni, mert úgy érzi, arra van szüksége?

Anyaként létfontosságú, hogy az öngondoskodás prioritást élvezzen. A fizikai, mentális és érzelmi jólétedről való gondoskodás lehetővé teszi, hogy jelent tudj lenni, amikor a gyermekeddel vagy. Ismerd fel, hogy az öngondoskodás nem önzőség – ez elengedhetetlen ahhoz, hogy gondoskodó és egészséges szülő maradj.

Az önmagadról való gondoskodással önszeretetet és önbecsülést mutatsz, megtanítva ezzel gyermekeidnek az öngondoskodás fontosságát – mondja a szakértő.

Merj támogatást kérni

Egyetlen anyának sem szabad úgy éreznie, hogy egyedül kell mindent megoldania. A család, a barátok vagy a támogató csoportok segítségének igénybevétele rendkívül hasznos lehet. Nem baj, ha segítséget kérünk, ha szükség van rá, hiszen a régi mondás szerint egy egész falu kell egy gyermek felneveléséhez. A támogatás jöhet a családból, baráti körből, de akár mamacsoportokból vagy online csoportokból is meríthetünk erőt és támogatást.

Ne hasonlítsd magad másokhoz

Egy régi bölcsesség szerint az összehasonlítás az öröm tolvaja, és különösen igaz ez az anyaságra nézve. Minden gyermek és minden anya egyedi, és a nevelésben nincs egyféle megközelítés. Ha másokhoz hasonlítod magad, az csak felesleges nyomást gyakorol rád, és rontja az önbecsülésedet. Helyezd át a hangsúlyt az összehasonlításról a saját utadnak és a gyermekeddel közös különleges pillanatoknak az ünneplésére. Fogadd el azt a tényt, hogy a tökéletlenségeid gyönyörűen tökéletlen anyává tesznek téged, és amikor csak lehet, élvezd az utazást, amit az anyaság jelent, ahelyett, hogy folyton azt keresed, hol követtél el hibát.

VIDEO A legnyugodtabb kutyafajták

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!