Tagadhatatlan, hogy december 6.-a, azaz Mikulás napja az édességekről szól a gyermekek számára – na meg persze az örök gyerekeknek is, mint mi –, így nem is bíztatunk senkit arra, hogy ne lepje meg a kicsiket valami ínycsiklandozó nassolni valóval!
Azonban, egy kis türelemmel és kézügyességgel megoldható, hogy ezek a finomságok egészségesek legyenek, és ne csak a kicsik majszolhassák őket örömmel, hanem mi is tehessünk egy lépést a tudatosabb táplálkozás irányába. Most olyan édességeket gyűjtöttünk össze, amik könnyen csomagolhatók, nem maszatolnak, így bármilyen bakancsba, zsákba, zokniba bele csempészhetők! Egészséges Télapó nasi gyártására fel!
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Elkészítés:
Az aquafaba- (csicseriborsó áztató- vagy főzőleve, vagy a konzerv leve) elkészíthetjük házilag is, vagy megvásárolhatjuk boltban. Tapasztalataim szerint egyszerűbb otthon elkészíteni. Ehhez szükség van egy konzerv csicseriborsóra, pontosabban a levére, amit egy edénybe felteszünk forrni, és mikor kellően besűrűsödik, akkor lemérjük a kívánt adagot.
Hagyjuk kissé kihűlni, majd egy habverő segítségével sűrű, fehér habbá verjük. A mandula őrleményt átszitáljuk a kakaóporral és a finomított porcukorral együtt, majd jó alaposan összekeverjük. A durvább szemű porcukrot (caster sugar) a vízzel együtt feltesszük forrni, és mikor eléri a 115°C-ot, akkor a csicseriborsó léből készült habhoz adagolva tovább verjük a habot.
Ezt követően hozzá adjuk a lisztes keverékünket, és jó alaposan összedolgozzuk, majd egy nyomózsákba töltjük a kapott masszát.
Egy sütőlapra apró halmokat nyomunk, majd meghintjük egy kis kakaóporral, és állni hagyjuk nagyjából 90 percig! Ezalatt elkészíthetjük a krémet, ami majd belekerül. Ehhez fogjuk a mandulatejet és az apróra vágott étcsokoládét, és vízgőz fölött krémesre „főzzük”. A pihentetett tésztákat 120°C-on 30 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. A csokoládé krémet a macaron egyik felére kenjük, majd egy másikkal összeforgatjuk, és kész is!