10 napos tisztító rizskúra: csak nagyon eltökélteknek

10 napos tisztító rizskúra: csak nagyon eltökélteknek

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 10 napos tisztító rizskúra: csak nagyon eltökélteknek

Számtalan tisztítókúra közül szemezgethetünk ízlésünknek, tűrőképességünknek megfelelően, vagy épp egészségügyi szempontból konkrét tünet, betegség megelőzésére, orvoslására. Valljuk be, ez mindig lemondással jár, hiszen máshogy kell táplálkoznunk, mint a mindennapokban. Nyugaton kevésbé népszerű a rizskúra, a keleti népek viszont hosszú ideje alkalmazzák. Hogy miért? Olvass tovább!

A rizs a keleti kultúrák alapvető élelmiszere. Évszázadok óta fogyasztják naponta, így tökéletesen ismerik kiváló méregtelenítő hatását. Kedvezően befolyásolja a szervezet egészének működését, de ízületi bántalmak esetén kiváltképp ajánlatos bevetni kúraszerű, kizárólagos fogyasztását. A rizs ugyanis kivonja a sólerakódásokat az ízületekből, ezzel búcsút inthetünk a csont-­ és porcszövetgyulladásoknak, és összességében az ízületi fájdalmaknak – még annak is, amelyik csak időnként üti fel fejét, gondoljunk csak a frontérzékenységre.

A rizskúrának különböző alkalmazott módszerei ismeretesek a keleti világban, amelyek gyakran igen hosszadalmasak és alapos körültekintést igényelhetnek. Éppen ezért nyugaton a rövidebb (cserébe drasztikusabb) válfaja robbant be. A tíznapos kihívás teljesítésével ugyanazt a hatást érhetjük el, javítva egészségi állapotunkat, fokozva, frissítve a mentálisszellemi erőnlétünket.

Költséghatékony, de embert próbáló

Sem anyagilag, sem fizikailag nem kell erre a kúrára különösebben rákészülni. Lelkileg annál inkább, ugyanis kerek tíz napig kizárólag párolt rizst (vagyis semmi olaj!) lehet enni, lehetőség szerint száműzve belőle a sót. Igen, megismétlem, tehát csak rizs – abból viszont korlátlan mennyiség, amikor csak szeretnél. ­Más semmi: se fűszerek, se hús, se egy falat gyümölcs, se egy morzsa nasi. Inni is szigorúan csak vizet lehet, ha pedig mód van rá, tisztítottat.

Ha a kúra közben kezdesz teljesen befordulni, és már-már feladnád, igazi mentsvár tud lenni egy kis szénsavmentes ásványvíz. Hidd el, úgy fogsz rá tekinteni, mint a civilizáció legfényesebb gyöngyszemére! 

Mivel ez a kúra egy komoly próbatétel, és nemcsak a testedet, hanem a tudatodat is erősen tisztítja, remek önismereti „segédeszköz”. Ez alatt a tíz nap alatt próbáld meg kizárni a külvilágot annyira, amennyire csak lehetséges. Szóljon ez az időszak a magadba való elvonulásról. Bizony nem titok, ez a 10 nap nem lesz habos torta! (Egyszer végigcsináltam, több ízben sírva, a feladás kapujában – de a szenvedés közelebb vitt legmélyebb önmagamhoz, a testem, elmém pedig döbbenettel köszönte meg a hősies tíz nap leteltével a felbecsülhetetlen eredményt.)

Mit várhatsz a megvonásért cserébe?

Lényegesen javulnak, sőt teljesen meg is szűnhetnek a már említett ízületi panaszok, de segít a kismedencei és altesti gyulladásokon is. Jelentős súlycsökkenéshez vezet, de alapvetően normalizálja a testsúlyt a kilóink számától függetlenül. Megkönnyíti a vesék és a máj működését. Rendkívüli mértékű méregtelenítő folyamatot indít el a szervezetben, távozik a testből a fölösleges víz és minden, ami nem természettől fogva van ott.

Szépíti a bőrt, javítja az emésztést, felerősíti a természetes kiválasztást, tisztítja a vért. Kiélezi az érzékeket, tehát javítja a hallást, látást is. Múlik a fáradtság, a stressz, elengedjük mentálisan is a szükségtelent. Lecsendesíti, tisztítja a tudatot. Frissebb, pihentebb leszel, és rájössz, mennyi minden van fölöslegesen jelen az életben.

Nem utolsó sorban pedig igen fontos hozadéka a kúrának, hogy megtanít a hálára. Megtanulod értékelni az élet legapróbb adományait. Megtanulod észrevenni azokat az örömforrásokat, amik ezidáig is mind­-mind körülötted voltak. Megtanulsz figyelni, észrevenni, értékelni, örülni. Megtanulsz tanulni.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!