Azt mondják, napi 10.000 lépésre van szükségünk – De tényleg?

Azt mondják, napi 10.000 lépésre van szükségünk – De tényleg?

Címlap / Életmód / Egészség / Azt mondják, napi 10.000 lépésre van szükségünk – De tényleg?

A 10 ezer lépés sokaknak frusztrálóan hangzik, hiszen valljuk be: hacsak nem olyan a munkád, amihez folyamatosan úton kell lenned, egy átlagos hétköznapon szinte lehetetlen küldetés ennyit megtenni. Persze mindig ki lehet egészíteni a kevés mozgást egy esti tornával, de a számtalan tennivaló mellett erre már nem sok embernek marad ereje. Ha te is utóbbi kategóriába tartozol, akkor van egy jó hírünk, kutatások szerint ugyanis a 10 ezer lépésnél kevesebb is elég lehet!

Maga a 10 ezer lépés fogalma valószínűleg Japánból származik. A 60-as években egy lépésszámlálónak a „Manpo-kei” nevet adták, amit lényegében „10 ezer lépés méterre” lehet lefordítani.

A kifejezés viszont berögzült az emberek tudatába, és a világon egyre több helyen kezdték el úgy értelmezni, mint a napi lépésszükségletet.

Azóta számos kutatás foglalkozott ezzel az adattal, és bár tény, hogy 10 ezer lépés csodás hatással van az egészségünkre, a Harvard Orvosi Egyetem felmérése szerint ennél kevesebb is elég. Az eredményeik alapján már 4400 lépés elegendő arra, hogy javítson az egészségi állapotunkon. Minél többet megyünk, annál inkább meghálálja a szervezetünk.

A „csúcs” szerintük 7500 lépésnél található, ugyanis a kutatás szerint hiába lépünk ennél többet, mérhető eredménye a testünkre nézve ennek már nincs.

Ha viszont 7500 lépést megteszel egy nap, javíthatsz a szíved állapotán, csökkented a cukorbetegség esélyeit. Még a mentális egészségeden is észreveheted a jótékony hatásokat.

A 10 ezer lépés gondolatával a Texasi Egyetem szakértői is foglalkoztak, az eredményeket pedig néhány napja tették közzé. Az ő felmérésük szerint azokon a napokon, amikor 5000 lépésnél kevesebbet teszel meg, a rákövetkező nap a tested metabolizmusa lelassul, és sokkal nehezebben tudja elégetni a zsírt, amit megeszel. Ha ez gyakran előfordul, megnő az esélyed a kardiovaszkuláris betegségekre, valamint a diabéteszre is.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást