Napelem a ház körül: Okos megoldások a mindennapjainkban, napenergiával

Napelem a ház körül: Okos megoldások a mindennapjainkban, napenergiával

Címlap / Kikapcsolódás / Tech és kütyük / Napelem a ház körül: Okos megoldások a mindennapjainkban, napenergiával

A napenergiával működő, kültéri háztartási eszközök talán legelterjedtebb megjelenési formája a kerti világítás, mely végtelen variációban ölthet testet, jellemzően időjárásálló borításban. Ezen a téren az aktuális trend a vízközeli alkalmazás, egész pontosan kerti tavakon úszó éjszakai színes világítóberendezéseket is kapni már napelemmel.

A ház körüli elektromos eszközök közt érdemes megemlíteni a napelemes rágcsálóriasztókat és rovarcsapdákat is. Utóbbiak például a szúnyoginvázióban lehetnek hathatós segítségünkre, de a kártevők elleni védekezésben már az ultrahangokat bevető vakond, egér és pocokriasztó is kapható szolárpaneles változatban.

A kültéri eszközök fejlődési csúcsa talán a napelemes fűnyíró lehetne, hiszen ezen kerti gépek közül is jellemzően a legfejlettebb, automatizált „robotkertészek” kapnak napenergiát begyűjtő modulokat, mellyel azok nagyobb hatótávra is alkalmazhatóak. Bár a napenergiával működő robotfűnyírók már legalább egy évtizede kaphatóak, áruk még jellemzően akár egy autó árát is elérhetik, így tömeges elterjedésükre még valószínűleg várni kell.

Naprakész tető

Amíg a napenergiával működő kültéri eszközök zöme az elektromos rendszer telepítésétől kímél meg minket, addig a napelemes robotokkal ellentétben a háztartási energiatermelést kiegészítő, vagy akár egészében fedező napelemes megoldások éppen a költségtakarékosságot tartják fókuszban. Szimplán vízmelegítésre továbbra is remek opció még a napkollektor – valahol itt kezdődhetett a napenergia otthoni felhasználásának elterjedése – azonban már régen átléptünk abba a korba, amikor a tetőre szerelt napelemek és az azokkal megspórolt elektromos áram szerves része lehet életünknek.

Ezen a téren is volt fejlődés az évek alatt, a kezdeti nehéz szerkezetű és körülményes telepítéssel járó nagytáblás paneleket újabb és okosabb megoldások váltják. Ilyen a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. saját fejlesztésű Terrán Generon napelemes tetőcserepe is, mely lényegében a tetőcserepet kombinálja szolárpanelekkel.

A Generon egyedülálló megoldást kínál azok számára, akik környezettudatos energiaforrások felé szeretnének nyitni, és az esztétikus megjelenést különösen fontosnak tartják. A klasszikus napelemekkel ellentétben a felhelyezés nem igényel külön tartószerkezetet, a rögzítéshez nem szükséges megbontani a héjazatot, ezzel biztosítva a tető eredeti védelmi funkcióját a teljes tetőfelületen. A Generon kompatibilis a gyártó két hagyományos sík termékcsaládjával, a Zenittel és Rundoval, így tetőépítés vagy -felújítás során érdemes ezeket a modelleket választani, hogy a jövőben ne okozzon fejtörést egy későbbre tervezett energetikai korszerűsítés sem. A gyártó egyedi napelemes megoldása hazai és nemzetközi szinten is elismert fejlesztés, az elmúlt évek pozitív tapasztalatai, a több mint 250 Generon rendszerrel fedett otthon és középület hazánkban, valamint a 100.000 darabot meghaladó beszerelt modul is azt bizonyítja, hogy a termék magabiztosan megállja a helyét a mindennapi használatban is. A Terrán több mint száz éves fennállása során mindig fontosnak tartotta, hogy minőségi és modern megoldásokkal támogassa vásárlóit, ezért többek között saját szakemberkeresőjén, az Ácskereső weboldalon ajánl megbízható szakembereket. A Hivatalos Terrán Generon Értékesítő Partner hálózatban, Magyarországon pedig már közel 200 minősített kereskedő partnernél érhető el a termék.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

1 hozzászólás

  • fafejű ferdinánd
    2022.06.11., 11:31

    Minden marha, nevet, bejekemkezést követel! Orosz mese, aki nem hisz, annak utána járuk!Í

    Válasz

Írj egy hozzászólást