4 napelem, ami átírta az eddig ismert kereteket

4 napelem, ami átírta az eddig ismert kereteket

Címlap / Kikapcsolódás / Tech és kütyük / 4 napelem, ami átírta az eddig ismert kereteket

A napelemek használata napjainkra szerencsére széles körben elterjedt, olyannyira, hogy már nem az a kérdés, hova építjük, hiszen a technológia a jelenünk része, hanem inkább a hogyan. Ahogy David Bowie mondta „a holnap azoké, akik hallják közeledni”, mi halljuk, és el is hoztunk nektek 4 napelemes megoldást, ami átírta az eddig ismert kereteket. (x)

Két példa a nagyvilágból és két magyar megoldás, ahol teljesen újragondolták a tervezők a napelemek alkalmazását, hiszen a funkció mellett a design is legalább olyan fontos. A zöld építőipari technológiák listája egyre hosszabb, a beépíthető napelemes megoldásokkal pedig nagymértékben csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat.

Láthatatlan, de annál hatékonyabb

Egy göteborgi parkolóház homlokzatán egy híres svéd textilművész által megalkotott 3D-s design tette lehetővé, hogy az épület 11 méteres fala napelem borítást kaphasson, miközben az – a maszkolásnak köszönhetően – teljesen láthatatlan marad.

Fotó kredit: Mnnsz.hu

Az 1096 darab különböző színű burkolati elem és a közéjük illesztett légáteresztő sávok így nemcsak a parkolóház kellő szellőzését biztosítják, hanem a napelemes rendszer hűtését is.

A másfél hónapos beruházás eredménye pedig egy 60 kW-os rendszer, ami az építmény elektromos töltőhálózatát látja el árammal, így a parkolóházban 300 elektromos jármű egyidejű töltését teszi lehetővé.

Gigantikus úszó napelemek Thaiföldön

A Lam Dom Noi folyón építették meg azt a 145 ezer panelből álló óriási napelemparkot, ami jelenleg a világ legnagyobb, 70 focipálya méretű úszó energiatermelő „mezője”, 45 megawatt teljesítménnyel.

Fotó kredit: Developmentaid.org

Ezzel a megoldással a tervezők két legyet ütöttek egy csapásra: a vízfelület lehetővé teszi, hogy a panelek ne melegedjenek fel túlságosan, így 15 százalékkal hatékonyabban működnek, mintha szárazföldre telepítették volna.

Nem kell messzire mennünk, egyedülálló szolár technológiát Magyarországon is találunk. Mindkét megoldás óriásit lendít a piacon, hiszen szinte bármilyen városi környezetben használt épületbe beépíthető: otthonok, irodaházak, bevásárlóközpontok, parkok egyaránt felszerelhetőek az innovatív építőipari termékekkel.

A tetőnk menő, napos oldala, ami csökkenti áramszámlánkat is

Ne nézz fel? De! A filmcímmel ellentétben, mi nagyon is ajánljuk, hogy nézz fel! Például egy szuper tetőre. Ha aktívan tennél a klímaválság ellen, de a megjelenés ugyancsak fontos, akkor itt a megoldás, hogy szabadon gyönyörködhess a gondosan kiválasztott tetőcserépben.

Fotó kredit: Generon

A tavaly többek között Red Dot termékdizájn díjat is elnyerő Generon napelemes tetőcserép, a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. olyan fejlesztése, amely hatékonyságban és teljesítményben is felveszi a versenyt a klasszikus szolárpanelekkel, ráadásul stílusos köntösbe burkolva.

A ma már szinte bárki számára elérhető megoldás lényege, hogy a napcellákat speciális módon integrálják az egyes tetőcserepekre, így azok felhelyezése és megjelenése megegyezik a hagyományos betoncserepekével.

Sikerét az elmúlt évek pozitív tapasztalatai, valamint a közel 250 Generon rendszerrel fedett otthon és középület bizonyítja. Hatékonyság és esztétikus megjelenés egyetlen tökéletes cserépben.

Napelemes járda, avagy sun walk

Nemcsak a tetőnkön, de a lábunk alatt is gyűjthetjük a tiszta energiát. A magyar fejlesztésű speciális térburkolatot elsősorban gyalogos használatra ajánlják, azonban az újrahasznosított műanyag kompozitból álló teherhordó bevonat akár a közúti forgalom terhelését is elbírná.

Fotó kredit: Platio Solar

A járólapok négy különböző színben érhetőek el: óceánkék, éjfélfekete, lila és zöld járdaelemek közül választhatunk, ha környezettudatos és egyedi formatervezésű burkolatot szeretnénk.

Nem utolsósorban a járólapok környezetkímélőek is, mivel a termék alapja újrahasznosított műanyagból készül, ezáltal duplán környezetbarát építőanyag.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!