A kollégám semmit nem csinál egész nap. Szóljak a főnökömnek?

A kollégám semmit nem csinál egész nap. Szóljak a főnökömnek?

Címlap / Életmód / A kollégám semmit nem csinál egész nap. Szóljak a főnökömnek?

Nem a mi dolgunk motiválni munkatársainkat – ha így lenne, mi lennénk a feletteseik – azonban frusztráló, ha amíg egyesek húzzák az igát, mások csak lébecolnak. De mit tehetünk egy lusta munkatárssal?

Legyél lényegretörő

 Az íratlan szabály szerint amíg nem érint közvetlenül az illető léhasága, addig nem érdemes foglalkoznod a témával, mert ha bemártod a főnöknél, fennáll a veszélye, hogy csak magadat tűnteted fel rossz színben. Ha azonban nagyon is érintett vagy, először mindig a kollegával magával próbáld meg megbeszélni a dolgokat árulkodás helyett. Ne emailt írj és ne célozgass, legyél lényegretörő és egy mondatban fogalmazd meg, mit szeretnél tőle.

„Megtennéd, hogy erre jobban odafigyelsz? Ha nincs elvégezve, az az én munkámra is hatással van.” Ne legyél támadó vagy vádaskodó, az is lehet, hogy eddig azért nem csinálta, mert senki sem hívta fel rá a figyelmét.

Ne késlekedj

Ne akkor lépj a tettek mezejére, amikor éppen dühös vagy, abból soha nem származik semmi jó, azonban túl sokat se várj, csak éppen annyit, hogy elmúljon az indulat. Ha napokig neheztelsz és csak gyűlik benned a düh, amikor felhozod, már úgy fog tűnni, mintha direkt a megfelelő pillanatra vártál volna, hogy előhozakodj vele. Csak addig várj tehát, amíg lecsillapodsz és akkor egyből szólj is. 

Kérj tőle szívességet

Ha az előző két pont számodra túl nagy stresszel és konfrontációval jár, kérj egy szívességet a lusta kollégától. Ez elsőre furcsa módszernek tűnhet, pedig hatásos. A pszichológia emögött az, hogy egy feladatot sokkal könnyebben ignorálunk, mint egy másik ember által kért szívességet. Ez a helyzet ugyanis választás elé állítja a semmittevő munkatársat: vagy nemet mond, vagy kénytelen megtenni amit kérsz tőle mert a segítséget megtagadni mindenkinek nehezebb.

RossHelen/istockphoto.com

Kérdezz rá, hol tart

A határidő általában ösztökéli az embereket a munkára és lehet, hogy a te léha kollégádra is jó hatással lesz. Ha kénytelen beszámolni arról, hol tart, akkor ezért később felelősségre is lehet vonni, ezért időnként érdeklődj, melyik feladattal meddig jutott. Ha módodban áll, kis megbeszéléseket is szervezhetsz ennek érdekében, vagy rákérdezhetsz akkor, mikor többen is fültanúi a beszélgetésnek. Ha több ember előtt állítja, hogy valameddig már eljutott a munkában, kénytelen lesz meg is csinálni.

Tegyél javaslatot a felettesnek

Ez nem azt jelenti, hogy mész a főnökhöz panaszkodni, hanem azt, hogy egy eredményesebb munkamenetet javasolsz. Miközben kifejted az ötleted, a sorok között kitérhetsz arra, miért gondolod, hogy így eredményesebben menne a munka. Nem kell konkrétan befeketítened a kollégát, elvégre te csak egy javaslatot teszel…

Barátkozz össze vele

Vagy legalábbis próbáld meg megérteni őt. Ha már teljesen eleged van a kolléga állandó lustaságából, próbáld meg teljesen új aspektusból megközelíteni a helyzetet. Áskálódás, duzzogás és kiakadás helyett vegyél egy nagy levegőt és próbáld meg megérteni, miért viselkedik így. Beszélgess vele a kávészünetben és igyekezz minél jobban megismerni, hogy egy kicsit jobban beleláss az életébe.

Ha közelebb kerülsz hozzá, könnyebben fogsz tőle szívességet kérni, lásd hármas pont. Lehet, hogy éppen nehéz időszakon megy keresztül, vagy egyéb okok miatt nem képes ellátni a munkáját. Ha pedig nem találsz semmi indokot, szintén hasznos, mert igazolja a felháborodásod.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!