Utálod a kollégád? A pszichológusok szerint ekként dolgozhatsz együtt vele sikeresen

Utálod a kollégád? A pszichológusok szerint ekként dolgozhatsz együtt vele sikeresen

Címlap / Életmód / Egészség / Utálod a kollégád? A pszichológusok szerint ekként dolgozhatsz együtt vele sikeresen

Akárhogy is nézzük, a kollégáinkkal több időt töltünk, mint a családtagjainkkal vagy a legjobb barátainkkal. Ha te mindenkit szeretsz, akivel együtt dolgozol, akkor az égiek rád mosolyogtak és gratulálunk, de az esetek többségében sajnos nem ilyen idilli a helyzet. Az sem szerencsés, ha klikkek vannak, de akár egyetlen „rohadt alma” is képes elrontani bent a légkört, hiszen elég reggel egy flegmán odavetett mondat, vagy sokatmondó pillantás és egész nap bosszankodhatsz. Egy kiállhatatlan munkatárssal bánni igazi művészet, de azért vannak módszerek arra, hogy változzon a szituáció.

Ne hagyd, hogy túl mélyen érintsen

Ha van egy munkatársad, akit kifejezetten utálsz és már nem is gazán rejtitek véka alá az egymás iránt érzett negatív érzéseket, akkor gondolj arra, hogy valószínűleg nem te vagy az egyetlen, aki így érez iránta. A kiállhatatlan emberek általában hamar kikopnak a munkahelyeikről, mert vagy kiveti őket magából a közösség, vagy a felettesek is észreveszik, hogy gond van velük.

A terapeuták azt mondják, hogy ahelyett, hogy napi szinten idegesíted magad rajta, inkább gondolj arra, hogy jó eséllyel ő lesz az, aki hamarabb távozik majd a cégtől. 

Próbálj meg kedves lenni vele

Igen, ez nagyon nehéz, főleg akkor, ha már kicsit kezd elmérgesedni a helyzet, viszont az ilyen erőfeszítésed a legtöbbször busásan kifizetődik. Ha folyamatosan vitázol vele vagy duzzogsz miatta, csak a saját életed keseríted meg hosszú távon.

A szakemberek szerint az intelligens és professzionális emberek egymást a tetteik alapján ítélik meg, így nem hagyhatod, hogy a konfliktus miatt a többi kolléga előtt te tűnj fel rossz színben. Próbálj meg kedvesen és tisztelettudóan viselkedni az elviselhetetlen illetővel – még akkor is, ha ez csak fogcsikorgatva sikerül – és inkább koncentrálj a munkádra. 

Beszélj vele

Természetesen itt is mi más lehetne a legcélravezetőbb konfliktus kezelési eszköz, mint a kommunikáció. A nehéz esetek ugyanis bizonyára a saját belső bizonytalanságaikat vetítik ki másokra és ezért kiállhatatlanok, tehát ha megpróbálod oldani bennük a feszültséget, biztosan enyhíteni tudsz a helyzeten.

Légy vele udvarias, érdeklődj finoman a hogyléte felől, hátha mond valamit, amin elindulhatsz. Te is megoszthatsz vele pár személyes dolgot, sőt, kérd meg egy apró szívességre.

Furcsa, de a pszichológia szerint miután valakinek szívességet tettünk, már nem tudunk olyan ellenségesen viselkedni vele a jövőben. 

Kép: yacobchuck1/depositphotos.com

Ha elkerülhetetlen, akkor se konfrontálódj nyíltan

Ha úgy érzed, mindent megtettél és elkerülhetetlennek érzed a konfrontálódást, akkor először tedd fel magadnak a kérdést, miszerint elég nyugodt vagy-e hozzá, illetve hogy megéri-e. Ha egy nyílt vita mások előtt zajlik, negatívan befolyásolhatja a megítélésedet, sőt, még az előremeneteledre is kihathat. Egy veszekedés sehol nem elegáns, különösképpen egy munkahelyen nem, ezért a pszichológusok azt tanácsolják, hogy bármilyen nehezedre is esik, próbálj nyugodt maradni és elkerülni a hangoskodást.

Javasolhatod, hogy beszéljétek meg később a dolgokat, egy kávé mellett, ha pedig idáig eljutottatok, akkor is próbáld meg a kritikádat bókokba csomagolni.

A szakemberek a „szendvics-technikát” javasolják, tehát egy negatívumot két pozitív említés közé ágyazz.

Ne pletykálkodj

Kerüld el azt a viselkedést, hogy pletykálkodsz, vagy kavarsz a másik háta mögött. Ha valami bánt, vagy idegesít minket, könnyű úgy kiadni magunkból, hogy másoknak panaszkodunk, de ezzel csak annyit érünk el, hogy talán egy kicsit megkönnyebbülünk, viszont ezek később visszaüthetnek.

A szakemberek szerint az embereket nagyon összehozza a közös utálat, de bármilyen csábító is kollektíven kibeszélni valakit, mindig hasznosabb az, ha magával az illetővel személyesen próbálod meg feldolgozni a kellemetlenségeket. 

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást