Többről szól, mint hogy nem szereted: ismerd fel, ha megbetegít a munkahelyed 

Többről szól, mint hogy nem szereted: ismerd fel, ha megbetegít a munkahelyed 

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Többről szól, mint hogy nem szereted: ismerd fel, ha megbetegít a munkahelyed 

Ahogy mérgezően hat ránk egy rossz párkapcsolat, vagy akár a rendezetlen szülő-gyermek viszony, úgy sajnos a munkahelyek esetében is megfigyelhető ugyanez a tendencia. Utóbbi közé olyan tényezőket soroltak a szakértők, mint amilyen a túlóra, a túl hosszú munkaidő, a korlátozott autonómia, vagy éppen az alacsony kereset. Ezek olyan komoly stressz-forrásnak számítanak, amelyek mentális és fizikai egészségünkre is állandó nyomást, hatást gyakorolnak.

A rossz munkahelyi körülmények azonban nem „csak” tényleges valójukban stresszelik azokat, akik kénytelenek elszenvedni őket. A szakértők szerint az élet számos más területén is kifejtik a hatásukat, emiatt pedig valóban nem lehet szó nélkül elmenni mellettük, foglalkozni kell velük. A munkahelyi stressz alvásproblémákat idézhet elő, zavarja a koncentrálási képességeinket, emellett fogékonnyá tesz minket a mentális, továbbá a fizikai betegségekre is. 

Milyen a jó munkahely – van egyáltalán olyan?

Egy ideális világban mindenkinek olyan munkája lenne, amely megfelel az alapvető jóléti követelményeknek. Ilyen pl. az, hogy:

  • fejlődési, növekedési lehetőséget biztosít, 
  • egyensúlyt teremt a munka és a magánélet között, 
  • közösséget ad a munkavállaló számára,
  • alkalmazottként is van lehetőségünk beleszólni a munkahelyi döntésekbe, 
  • illetve védelmet, biztonságérzetet kapunk, mind dolgozó.

Ezekről a körülményekről sokan csak álmodni mernek – még egyesével is, nemhogy összesen. A mérgező munkahelyeket azonban már csak a korábban felsorolt indokok miatt is érdemes elkerülni, mindenekelőtt pedig felismerni.

FreshSplash/istockphoto.com

A toxikus környezetre pedig az alábbi három szempont segíthet rávilágítani:

Profit az emberek felett

Ne kergessünk hiú ábrándokat, mindenki a profitért dolgozik. Azonban míg egyes főnökök megfeledkeznek arról, hogy az alkalmazottak élő-érző emberek, addig a valódi vezetők tudják, hogy az ő lelki állapotuk és egészségünk a cég érdekeit szolgálja.

Egy rossz munkahely a termelékenységet és a számokat helyezi előtérbe minden mással szemben.

Ez adott esetben nem csak lelki és fizikai áldozatokat követel tőled, hanem arra is kényszeríthet, hogy etikátlan eszközöket használj, ami nagyon megterhelő tud lenni rövid és hosszú távon egyaránt. És nem csak azért, mert nem feltétlenül akarsz részt venni ezekben a játszmánkban, hiszen lehet, hogy személyiségedből adódóan még egy darabig motivál is a verseny. Azonban egy ilyen környezet arra kényszeríthet, hogy minden egyebet kizárj és háttérbe szoríts az életedben – leszámítva persze a teljesítményedet, aminek nyilván kiégés lesz a vége. 

Öncélú vezetés

Nagyon sokszor nem megfelelő emberek kerülnek vezető beosztásba, hála karizmatikus személyiségüknek. Magabiztosságuk és kockázatvállaló magatartásuk gyakran valóban oda vezet, hogy sikereket érnek el, de hogy milyen áron, az már részletkérdésnek számít. Egy kicsit ez a pont összefügg az előzővel, azaz a profitorientált megközelítéssel, de kicsit mégis más. Ugyanis az ilyen vezetők gyakran nárcisztikusak, ami nem csak a munkavállalóknak, hanem a cégnek is árt.

Ennek legfőbb oka, hogy felszámolják a kollégák közti összhangot, együttműködést és inkább versenytársakként állítják be őket.

A másik pedig az, hogy magukhoz hasonló beosztottakat keresnek, így idővel egy etikátlan, egymásra nem számító közösséget hoznak létre. Abszolút intő jel tehát, ha a vezetők között nárcisztikus vonású embereket találsz – az ilyen munkahelyek, cégek idővel kártyavárként omlanak majd össze.

Túl sok a stressz

Nem vagyunk egyformák, így a stressz-tűrő képességünk sem ugyanolyan. Ami valakinek egy átlagos hétköznap és rendkívül motiváló, az másnak teljesen kiborító, álmatlan éjszakákhoz vezet. Éppen ezért a „túl sok stressz” fogalmát neked is egyénileg kell mérlegelned, de fontos, hogy foglalkozz vele. A stresszel járó munka különösen rossz hatással van azokra, akik szeretnek a saját tempójukban haladni, esetleg introvertált beállítottságúak. A stresszes munkahelyek állandó bizonytalanságban tartják az alkalmazottakat és idővel elviselhetetlenné válhatnak.

Ráadásul a tanulmányok szerint nem csak aktuálisan hatnak negatívan, hanem olyan változásokat generálhatnak a személyiségünkben, amelyek az élet minden területére kihatnak – akár évekre előre. 

A munkahelyed stressz-hatását nem csak az határozza meg, mi az első benyomásod, vagy mit mondanak mások. Rengeteget számít a kultúra, amiből érkezel, és amibe tartasz, fontos, milyen a személyiséged, milyenek az aktuális körülményeid. Minden egyes esetben önállóan kell mérlegelned, de az biztos, hogy a fent említett három szempontot erőteljesen figyelembe kell venned mind a lelki, mind a testi egészséged érdekében. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást