Eláruljuk, hogyan mentheted meg a mosásban összement ruhákat

Eláruljuk, hogyan mentheted meg a mosásban összement ruhákat

Címlap / Otthon / Háztartás / Eláruljuk, hogyan mentheted meg a mosásban összement ruhákat

Miért zsugorodnak össze a ruhák?

Noha egy jó minőségű ruhadarabnak – a címkéjén lévő utasításokat betartva – meg kellene őriznie az alakját, mégis előfordul, hogy a ruháink összemennek a mosásban. Ennek legfőbb oka az anyag szálaiban keresendő.

A természetes szövetek, mint például a pamut és a vászon nagyobb valószínűséggel zsugorodnak nedvességfelvevő tulajdonságaik miatt. A természetes állatszőr szálak – például a gyapjú és a kasmír – szintén felszívják a nedvességet.

A ruházat összezsugorodása attól is függhet, hogy mekkora feszültség alatt áll egy fonal, amikor a szövetet szövik vagy kötik, vagy miközben feldolgozzák, valamint a ruházat általános minősége is tényező lehet. Általánosságban elmondható, hogy a kiváló minőségű gyártók speciális bevonatokat és gyártási technikákat alkalmaznak a zsugorodás megelőzésére.

Összement ruhák kezelése
Vladdeep/istockphoto.com

Hogyan előzd meg a ruhák zsugorodását?

Az első és legfontosabb, amit tehetsz, hogy követed a címkén lévő mosási utasításokat. Ha valami csak kímélő programot javasol, akkor ne tedd be a szokásos mosással, ha pedig a gyapjú pulóver címkéjén az áll, hogy mosógépben nem mosható, akkor inkább vidd el a tisztítóba, és ne próbálkozz otthon a mosásával, mert gyorsan hordhatatlanná válik az anyag.

Pamutból készült ruháknál a mosási hőmérséklet csökkentése és a levegőn szárítás segít megelőzni a ruhanemű zsugorodását. A farmert és más nehezebb, strapabíróbb szöveteket száríthatod felfüggesztve.

A nedves szövet súlya természetesen húzza ki a szálakat, miközben az anyag szárad. A kevésbé masszív, könnyű textíliáknak síkban kell feküdniük, hogy megszáradjanak, mert a nedves szövet nehezebb, mint a száraz, és a varrások kiszakadhatnak vagy kinyúlhatnak, miközben száradnak.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást