Eláruljuk, hogyan mentheted meg a mosásban összement ruhákat

Eláruljuk, hogyan mentheted meg a mosásban összement ruhákat

Címlap / Otthon / Háztartás / Eláruljuk, hogyan mentheted meg a mosásban összement ruhákat

Mindannyiunkkal előfordult már – az összement ruhák valószínűleg a mosási balesetek élén állnak. De mit tehetsz, ha nem szeretnél lemondani az összezsugorodott pulóverről vagy pólóról?

Miért zsugorodnak össze a ruhák?

Noha egy jó minőségű ruhadarabnak – a címkéjén lévő utasításokat betartva – meg kellene őriznie az alakját, mégis előfordul, hogy a ruháink összemennek a mosásban. Ennek legfőbb oka az anyag szálaiban keresendő.

A természetes szövetek, mint például a pamut és a vászon nagyobb valószínűséggel zsugorodnak nedvességfelvevő tulajdonságaik miatt. A természetes állatszőr szálak – például a gyapjú és a kasmír – szintén felszívják a nedvességet.

A ruházat összezsugorodása attól is függhet, hogy mekkora feszültség alatt áll egy fonal, amikor a szövetet szövik vagy kötik, vagy miközben feldolgozzák, valamint a ruházat általános minősége is tényező lehet. Általánosságban elmondható, hogy a kiváló minőségű gyártók speciális bevonatokat és gyártási technikákat alkalmaznak a zsugorodás megelőzésére.

Összement ruhák kezelése
Vladdeep/istockphoto.com

Hogyan előzd meg a ruhák zsugorodását?

Az első és legfontosabb, amit tehetsz, hogy követed a címkén lévő mosási utasításokat. Ha valami csak kímélő programot javasol, akkor ne tedd be a szokásos mosással, ha pedig a gyapjú pulóver címkéjén az áll, hogy mosógépben nem mosható, akkor inkább vidd el a tisztítóba, és ne próbálkozz otthon a mosásával, mert gyorsan hordhatatlanná válik az anyag.

Pamutból készült ruháknál a mosási hőmérséklet csökkentése és a levegőn szárítás segít megelőzni a ruhanemű zsugorodását. A farmert és más nehezebb, strapabíróbb szöveteket száríthatod felfüggesztve.

A nedves szövet súlya természetesen húzza ki a szálakat, miközben az anyag szárad.

A kevésbé masszív, könnyű textíliáknak síkban kell feküdniük, hogy megszáradjanak, mert a nedves szövet nehezebb, mint a száraz, és a varrások kiszakadhatnak vagy kinyúlhatnak, miközben száradnak.

Mit tegyél, ha a ruha összement?

Ha már megtörtént a baj, kövesd az alábbi lépéseket, és egy kis szerencsével még megmenteted a ruhát:

  1. Tölts langyos vizet a mosdókagylóba vagy a kádba, és adj hozzá egy kupak baba sampont, hajbalzsamot vagy mosószappant, amely finom mosáshoz lett kifejlesztve.

2. A szálak fellazításához áztasd legfeljebb 30 percig a ruhát.

3. Távolítsd el a ruhadarabot a vízből, és finoman préseld ki a vizet az anyagból, de ne öblítsd ki.

4. Fektesd a ruhát egy törülközőre, és tekerd fel, óvatosan nyomd össze, amíg a ruha már csak nedves, de nem vizes lesz.

5. Helyezd a ruhát egy másik, száraz törülközőre, és óvatosan nyújtsd ki az eredeti méretére.

6. Hagyd a levegőn megszáradni.

Ha van egy értékesebb vagy különösen szeretett ruhadarabod, akkor érdemes lehet mosás előtt ráfektetni egy nagyobb papírlapra és körberajzolni, így mosás és száradás után ellenőrizheted, hogy nem ment-e össze. Lehet, hogy a változást még az előtt észre tudod így venni, hogy viselve is feltűnő lenne a különbség, és a fenti technikával sokkal egyszerűbben mentheted meg a ruhát, illetve változtathatsz a mosási szokáson, hogy megelőzd a további károsodást.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!