Így függ össze modern szokásainkkal, hogy évekkel előbb kamaszodnak a gyerekek 

Így függ össze modern szokásainkkal, hogy évekkel előbb kamaszodnak a gyerekek 

Címlap / Életmód / Család / Így függ össze modern szokásainkkal, hogy évekkel előbb kamaszodnak a gyerekek 

Emlékszem, teljesen sokkolt, amikor a pedagógus ismerősöm elmesélte, hogy sokszor kénytelen felvilágosítani a riadt kislányokat, ugyanis egyre gyakrabban alsó tagozatban kezdenek menstruálni. Mint lányos anyuka, nyomban számolni kezdtem: tényleg 10 éves kor alatt jelentkezik a vérzésük? A válasz alapján olyannyira, hogy a 8-9 éves kor is egyre általánosabb. Visszagondoltam, és eszembe jutott, hogy amikor én 13 évesen menstruálni kezdtem, az viszonylag korainak számított a korosztályomban. Azóta eltelt 21 év és ilyen hatalmas változás történt? 

Minek köszönhetjük mindezt?

Mivel az életem szerves részét képezi az életmód tanácsadás, a táplálkozás, ezért látom, hogy ennek a vonalnak a fontossága megkérdőjelezhetetlen. Azonban most egy másik tanulmány akadt a kezeim közé, amit a közelmúltban készítettek Törökországban. Bár egyelőre csak állatkísérletekről van szó, a szakértők rávilágítottak arra, hogy a korai pubertásért (az életmódunk túl) a képernyőhasználatunk lehet felelős. 

Mitől növekszik a korai pubertás aránya?

A kutatók azt feltételezték, hogy a digitális eszközök által kibocsátott kék fénynek van köze az egyre korábban jelentkező kamaszkorhoz. Az eredmények pedig megnyitották az utat annak jobb megértéséhez, miként befolyásolja a megnövekedett képernyőidő a gyermekek fiziológiai fejlődését. 

A titokzatos időeltolódás sok gyermek esetében a mai napig megmagyarázhatatlan, az életmód tényezőkön felül egyre gyakrabban felmerülnek különféle agyi rendellenességek, sérülések, genetikai tényezők, továbbá a pajzsmirigy-, és mellékvese betegségek is.

Az elmúlt években azonban mind a fiúk, mind a lányok körében növekszik a korai pubertás aránya. Azt feltételezik a török kutatók, hogy ennek hátterében a fokozott képernyőhasználat áll. 

puhimec/istockphoto.com

A kék fény befolyásolja az állatok pubertását – vajon ránk is hat?

A kutatás során patkányokat tettek ki kék fénynek, és megfigyelték, hogy minél több időt töltöttek az adott helyen, annál előbb kezdődött náluk a pubertás. Ráadásul nem csak előbb értek, hanem még az örökítőanyaguk is károsodott. A spermiumok ugyanis nem megfelelően fejlődtek és a hereszövetükben is komplikációk adódtak.

Egyébként nem ezek az első, ilyen jellegű kutatások a témában és ott is hasonló eredmények születtek. Akkor nőstény patkányokat vizsgáltak és azok az állatok szintén kapcsolódó eredményeket produkáltak, átfogóbb képet adtak arról, hogy a kék fény miként befolyásolja az állatok pubertását.

Úgy tűnik, valóban közvetlen összefüggést sikerült feltárni a korai pubertáskor és a kék fény expozíciója között, de a szakértők természetesen hangsúlyozták, hogy az eredmények egyelőre nem értelmezhetőek az emberekre. Azonban olyan területre tapintották rá, amivel érdemes lesz a későbbiekben is foglalkozni. 

Jövőbeli tervek

A kutatók a jövőben szeretnék megvizsgálni, hogy a kék fénynek milyen közvetett hatása van a reproduktív egészségünkre, mégpedig hosszú távon. Hiszen a korai érés sok esetben azt is jelenti, hogy pl. nők esetében előbb merülnek ki a petefészkek az eddig megszokottnál. A szakértők szerint a kutatások eredményei megelőző intézkedésekhez vezethetnek, és rávilágíthatnak arra, hogy a megnövekedett képernyőidőnk valójában az egész életünkre kiemelt befolyást gyakorolhat.

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást