Otthon / Szórakozás

Hogyan menj kamaszgyerekeid idegeire?

Hogyan menj kamaszgyerekeid idegeire?

Azt mondják, az agresszív kismalac vicceket a kamaszok ihlették. Azt is mondják, hogy rakj ki kiskori fotókat a hűtőd ajtajára kamaszgyerekedről, hogy mindig emlékezz arra, valamikor élhető volt velük az élet. Életünk értelme a gyerek, ám valahol a 14. életév környékén eme megállapítás megdőlni látszik.

Adj hangot a véleményednek

Teljesen mindegy, hogy miről beszélsz, az, hogy mi jut el az agyáig, az nem rajtad múlik. Tedd emlékezetessé fontos mondanivalódat. Gyereked kedvenc zenéjét tanuld meg, és énekeld teli torokból, a zenecsatornákról ellesett mozdulatokkal megtűzdelve a lakás közepén.
Gyereked lemattol, vagy a hamis hangod miatt, vagy, mert azt hiszi, sikerült bekattantania viselkedésével. Jó sokáig csináld, aztán higgadt mosollyal ültesd le ámuló gyereked, és tőmondatokban mondd el neki az épp aktuális zsolozsmát. Örök életre meg fogja jegyezni annak tartalmát.

Lányos anyák, figyelem

Lányod bemutatni hozza barátját? Rakj idegesítően vibráló mintájú és színű terítőt az asztalra. Az üdítő mellé állíts be egy infúziós csomagot. Széles, higgadt mosollyal, halk szóval faggasd az életre vonatkozó közhelyes kérdésekkel az ifjút.
Búcsúzásnál a kézfogáskor erősen szorítsd meg a kezét, a másik kezeddel megtámogatva a köteléket, nézz mélyen a szemébe, mosolyogj, és halkan, kimérten közöld az ifjú titánnal, hogy az infúzió azért van ott, mert most koppintotta fel a szomszéd macskája a tiédet, és mész kiherélni dögöt. A fiú élesben való megfenyegetésének opciója nem szerencsés, mert bünteti a törvény.

Tanítsd őszinteségre kamaszodat

Szerencsések azok az anyák, akik lányuk szüzességének elvesztését, mint egy bizalmas barátnő tudják meg. Ha csak sejtésed van, cselekedj. Hívd fel teljes titokban pár barátját és hívd meg őket csak úgy tortázni.
Készíts tortát, célzatos formával, a férfi koronaékszert figyelembe véve, mint mintát. Amint kitetted az asztalra, rögtön fogod látni lányod, vagy aktuális udvarlója arcán a zavart. Nálunk bevált.

Éjjel van és késik kamaszod?

Az egyetlen megoldás nem a vita, zsarolás, a parttalan játszmák. Ha ő ilyen, aggódód helyzetbe hoz, te is bármilyen helyzetbe hozhatod őt, nyugodt szívvel. Légy előrelátó, és a lehető legtöbb barátjának, és – figyelem – azok szüleinek telefonszámát is jó előre szerezd be.
Kamasztaktika, hogy – nehogy feléledjen lelkiismerete, a figyelmen kívül hagyott időpont miatt – nem veszi fel a telefonját, vagy ki van az kapcsolva. Legyél bátor. Hívd fel összes barátját, és azok szüleit is, akár éjjel, ha kell és mindenkivel válts pár barátságos szót. Nem fogja többet kitenni ennek a kínos helyzetnek magát a gyermeked.

Szabályok kezdőknek

1. Ha lányod van: Melltartóidat, harisnyáidat, szemfestéked, hajba valóidat, bizsujaidat mindig bombabiztos helyen tartsd.
2. Ne foglalkozz vele, hogy a gép előtt ül már két napja és nem eszik… azt mondják, hogy aki tele hűtő mellett éhen hal, az csak a természetes kiválasztódás.
3. Ne akard a nálad magasabb gyerekedet sámliról képen törölni, mert nagyon nagyot lehet esni.
4. Ha fiad van: Urad borotváját mindig rakd biztos helyre, mielőtt kamaszod fürödni megy, vagy cipelheted bőrgyulladással a bőrgyógyászatra szegény embert.
5. És végül a főszabály: élvezd gyereked kamaszkorát, és tanulj belőle sokat.

Fel a fejjel!

Az anyák többsége fél gyermeke kiszámíthatatlan reakcióitól, hisz a régi sémák nem működnek. Parttalan viták tömkelegén esünk át nap, mint nap, érveink súlya a hamuéval egyenlő, és egy nehéz nap végére úgy érezzük, gyermekünk legelő agya a miénket is leárnyékolja.
Személyes véleményem az, hogy gyermekünk kamaszkora a természetes szelekció része. Amelyik szülő ép elmével, szívroham és agyvérzés nélkül képes ezt az időszakot túlélni, az megkapja a Jóistentől az ,életképes’ címet.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást