Mire figyelj, ha zumbázni szeretnél?

Mire figyelj, ha zumbázni szeretnél?

Címlap / Életmód / Egészség / Mire figyelj, ha zumbázni szeretnél?

A latin táncot és az aerobikot egyesítő mozgásforma valósággal végigsöpört a világon. Egy-egy edzés alkalmával több száz kalóriától szabadulhatsz meg, ráadásul igazi bulihangulatban lehet részed. Kedvet kaptál hozzá? Most megtudhatod, mire kell figyelned!

A zumba története

Egy kolumbiai fitneszoktató, Beto Perez találta ki az 1990-es években. A legenda szerint egyszer otthon felejtette az edzéshez szükséges videokazettát, így némi latin zenére rögtönözte a lépéseket.
A hazai siker után Alberto Perlman és Alberto Aghion segítségével eljutott az Amerikai Egyesült Államokba, és 2002 óta DVD-k és képzett instruktorok által terjed világszerte.

Hatékony edzésforma

Ha megnézel egy zumbás videót, elsőre talán csak az tűnik föl, hogy milyen jókedvűen táncolnak rajta az emberek. A látszólagos könnyedség ellenére azonban nagy intenzitású kardióedzésről van szó, ami pontosan végezendő mozdulatokkal és jelentős verejtékezéssel jár.
Megfelelő táplálkozás mellett szuper fogyasztó és alakformáló sportnak számít, de a szakértők javasolják, hogy ne csupán ebből álljon a mozgásprogramod.

Fontos a ruha

A szaküzletekben és az interenetes áruházakban divatos zumbacuccok közül válogathatsz. Ennek a sportágnak valóban sajátos eszközigénye van, hiszen az intenzív mozdulatok kényelmes, ugyanakkor nem túl bő darabokat követelnek, amelyek jól reagálnak a fokozott izzadásra.
Úgy öltözz hozzá, hogy ne sülj meg, de ne is fázz, és ne kelljen folyton igazgatni a ruhád, miközben ugrálsz!

Kényelem a lábnak

A zumba tánclépésekből áll, tehát sok forgó és csavaró mozdulat kíséri. Amennyiben szorít a cipőd, esetleg túl nagy rád, másodpercenként érezheted, hogy valami nem stimmel.
Egy bejáratott edzőcipő pont jó lesz erre a célra, de valaki kifejezetten táncra vagy futásra készített lábbeliben szereti ropni – utóbbival viszont vigyázz, mert a túl erősen tartó, kemény talpú darabok kényelmetlenek lehetnek hosszú távon!

Ismerd a határaidat!

Kizárólag akkor javasolt számodra a zumba, ha nem küzdesz jelentős túlsúllyal, nincsenek mozgásszervi problémáid, illetve olyan szív- és érrendszeri gondod, ami tiltaná a magas pulzussal járó sportolást.
Várandósság esetén mindenképpen kérd ki a nőgyógyászod véleményét a dologról!

Válassz jó oktatót!

A zumbát igazából akár nagy kezdőbetűvel is írhatnánk, hiszen egy márkanévről van szó. A nemzetközi licensz értelmében csakis a jogosítvánnyal felruházott oktatók tarthatnak tréninget, akiknek vizsgán kellett számot adniuk tudásukról.
Sajnos messze nem minden edző rendelkezik ilyennel, márpedig a profi háttér kizárólag engedély esetén garantált.

Hívd barátnőidet!

A zumbázás társasági programnak sem utolsó, tehát a barátnőiddel is jót teszel, ha inkább egy edzőpartira hívod el őket a megszokott péntek esti buli helyett!
Az órák ára többnyire olyan baráti, hogy lényegesen olcsóbban és egészségesebben megússzátok, mintha koktélokra áldoznátok a pénzt.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást