A mióma – érdekes összefüggések

A mióma – érdekes összefüggések

Címlap / Életmód / Egészség / A mióma – érdekes összefüggések

A mai korra jellemző az eltúlzott betegségtudat, a felesleges sopánkodás, ahelyett, hogy tennénk valamit saját magunkért. Először is, fényesítsd elmédet, az internet jó barátunk, természetesen szelektálva. Másodszor, próbálj meg minden nap valamit tenni az egészségedért, ha a kezedben van az információ.

Mi a mióma, és mikor kezdjünk aggódni?

A méh izomszövetének jóindulatú elváltozása. A 35 év feletti nők 20%-át érinti, és az életkor előre haladtával nő a gyakorisága, egészen a klimaxig. Ekkor többnyire visszafejlődik. Sok nőnél nem okoz különösebb gondot, ám van olyan fajtája a miómának mely késszúrás szerű fájdalmat tud okozni egy óvatlan mozdulattól is.
Vannak extra nagy miómák, melyek funkcionálisan gátolják az embert. Jellemző tünet a nagyon erős menstruáció, mely valóban gondot okozhat. Ám panaszmentesen, vagy a négy centit nem meghaladó miómát nem szükséges műteni.

Mi a mióma kialakulásának az oka?

Okairól nagyon óvatosan nyilatkoznak a szakemberek, szóba kerül a genetika, a sérülésre adott szövetválasz, illetve a faji hovatartozás is, mivel az afrikai származású nőknél gyakoribb az előfordulás. A legérdekesebb ok, amit megneveznek, az a hormonális.
Az ösztrogénról van szó, amely egy női nemi hormon, ami a másodlagos női nemi jellegért felelős. Kis mennyiségben, a férfiakban is megtalálható.

Miben van ösztrogén?

Az ösztrogén típusú – nem kimondottan ösztrogén – vegyületeket vágóállatok növekedésére használják, azaz, abban a húsban is jelen van, ami nem bio. A petpalackban is van ösztrogén típusú vegyület, melyet a szénsav csodásan kiold tárolás alatt, mi pedig edzés után nyakló nélkül isszuk.
Az ösztrogén típusú vegyületekkel csak az a baj, hogy tökéletesen és azonnal beépül szervezetünkbe. Természetesen – ? – a mióma és a petpalack összefüggését még nem bizonyították be százszázalékosan… de érdemes elgondolkozni rajta, ha van paraszti eszünk.

Mit jelent az ösztrogén dominancia?

Természetgyógyász oldalon akadtam erre a kifejezésre – így természetesen ez nem hiteles, ám a lehet-benne-valami kategória -, és szövődményeinek listájára, ahogy arra is, hogy az ösztrogén dominancia felelős lehet egy másik komoly – lelki – betegségért, a premenstruációs szindrómáért (PMS).

Az sem jelentéktelen tény, hogy az ösztrogén dominancia blokkolhatja a pajzsmirigy hormon termelését, márpedig a pajzsmirigy hormon problémája nagyon sok nőt érint. Van ebben az országban olyan orvos, aki képes ezekre az összefüggésekre odafigyelni? Hálásak lennének érte a nők…

A mióma kezelési lehetőségei, azok kockázatai

Első körben volt egy próbálkozás nagy dózisú progeszteronnal – az ösztrogént kioltó másik női nemi hormonnal. A kísérletben részt vett nők nagy részénél mellrákot diagnosztizáltak. Így maradt a műtéti lehetőség, ami műtéti kockázatot, illetve durva, életre szóló szövődmények sorozatát hordozhatja magában.
A műtét irányulhat a méhre, vagy csak a miómára. Laporaszkópiás megoldás is van, és létezik gyógyszeres kezelés is – hormontabletta, avagy hormontartalmú spirál formájában. Mindenképp több orvost is érdemes megkérdezni, mielőtt valamelyik kezelésre áment mondanánk.

Kép forrása: Óriás méh WHERE id = miómákkal

Amit tehetsz magadért

Egyél kevesebb húst, vagy, ha eszed, egyél bio-t, vagy mangalicát – ez utóbbi etetésének nagyon szigorú szabályai vannak. Ne igyál petpalackos italt, ne tárolj benne semmit. Az vagy, amit megeszel és megiszol. Ha ésszerűen, elviselhető keretek között válogatod meg ételeidet, tisztálkodó szereidet, rengeteg problémától, kellemetlenségtől kíméled meg magad.
Mielőtt beleéljük magunkat, hogy milyen betegek vagyunk, törődjünk egy kicsit bele abba, hogy igenis öregszünk, még ha kívülről mindent meg is teszünk az öregedés ellen. Az egészséges életmód, az egészségtudat segít a legtöbbet. Végezetül, nem kell mindenhol összefüggést látni, de ahol sok a közös pont, arra érdemes odafigyelni és elgondolkozni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást