Minden napra más főtt étel, a dobozolás módszerével – Meal Prep praktikák

Minden napra más főtt étel, a dobozolás módszerével – Meal Prep praktikák

Címlap / Otthon / Háztartás / Minden napra más főtt étel, a dobozolás módszerével – Meal Prep praktikák

A dobozolás az egyik legbiztosabb módja a fogyásnak, a testtömeg növelésnek, vagy éppen a súlytartásnak, továbbá a makró tápanyagok kordában tartásának. Mint minden esetben, úgy a tudatosság a táplálkozásban is hatalmas segítséget jelent – de milyen tippeket érdemes megfogadnod a dobozolással kapcsolatosan?

Tedd változatossá!

A dobozolást sokan azért adják fel, mert egyszerűen ráunnak, hogy mindig ugyanazt eszik, de természetesen nem alapkövetelmény, hogy neked is bele kell esned ebbe a hibába.

Időt, pénzt és még energiát is spórolhatsz, ha tudatosan tervezed a menüdet és nem bízol semmit a véletlenre.

Ebben nagy segítségedre van a fagyasztód: amiből csak lehet, süss, főzz, nagyobb adagot, és fagyaszd le őket, mégpedig adagonként! Így nincs is más dolgod, mint időhiány esetén hozzányúlni a tartalékokhoz, és a rosszabb, elfoglaltabb hetekben akár komplett napokat is kiváltatsz ezzel a módszerrel.

Minden napra más főtt étel, a dobozolás módszerével - Meal Prep praktikák

Ráadásul két legyet üthetsz egy csapásra, hiszen nem csak az idődön és a pénzeden spórolsz, hanem egyúttal a változatosságról is gondoskodhatsz. Pl. ha sütsz egy adag reform süteményt, amit aztán felszeletelve lefagyasztasz, akkor nem kell egész héten azt enned tízóraira, tehát nem fogsz ráunni. Cserébe bármikor kiveheted a fagyasztóból az elkövetkezendő hetekben, és sokkal nagyobb örömmel fogod fogyasztani, mintha azt ennéd napok óta.

Persze nem csak kész fogásokat, péksüteményeket érdemes fagyasztanod, hanem gyümölcsöket és zöldségeket is. A gyorsaság és praktikusság jegyében vehetsz mélyfagyasztott termékeket, de az akár nem annyira friss gyümölcsöket és zöldségeket is lefagyaszthatod, feltéve, hogy előreláthatólag nem fogyasztanád el őket a napokban.

Ahelyett, hogy a kukában kellene landolniuk, megtisztítva, aprítva mehetnek a fagyasztóba. Segítségükkel könnyedén, és ami még fontosabb, gyorsan kiválhatsz egy komplett étkezést.

Hogyan főzz praktikusan?

Minden napra más főtt étel, a dobozolás módszerével - Meal Prep praktikák

Azt már említettük, hogy célszerű nagyobb adagokat főznöd, de mi a helyzet akkor, ha nincs túl sok helyed a fagyasztóban? Nos, ilyenkor jó ötlet, ha legalább két-három adagot készítesz el magadnak.

Ez még nem akkora mennyiség, ami nagyon unalmas lenne, de mégis időt nyerhetsz a segítségével.

Nem könnyű egy adagot főzni, úgyhogy, ha csak magadnak készíted a menüt, akkor érdemes főznöd egy ebédet, aminek a másik felét elteheted vacsorára, vagy fordítva.

Ha pedig este már semmiképpen sem akarsz főtt ételt enni, akkor is két-három napra előre bedobozolhatod az ebédedet.

Ami pedig a változatosságot illeti, nincs olyan nehéz dolgod, mint ahogy az elsőre gondolnád! Egy fogáson rengeteget variálhatsz akkor, ha megváltoztatod a fűszerezését, vagy más köretet kínálsz hozzá.

Pl. a párolóedény egyik felébe tehetsz mexikói zöldségkeveréket, a másikba csak borsót, egyik napra főzhetsz egy adag tésztát, a másikra egy adag rizst. Máris négyféle főételed lehet, arról nem is beszélve, hogy ezeket az alapanyagokat egytől egyik kombinálhatod is egymással. A nassolnivalókkal, kiegészítő étkezésekkel is könnyű variálni: elég, ha sütsz pár palacsintát, és minden napra más töltelékkel kínálod, vagy készítesz egy adag muffint, ami mellé minden nap más gyümölcsöt választasz.

Mire figyelj még?

Minden napra más főtt étel, a dobozolás módszerével - Meal Prep praktikák

Ami biztos: a friss és felaprított zöldségeket és gyümölcsöket nem ajánlatos előre dobozolnod, legfeljebb egy éjszakát álljanak a hűtőben, különben már nem lesznek az igaziak. Ugyanez áll a tésztákra! Ha tésztás fogásra vágysz, akkor jó ötlet csak a szószt, öntetet elkészíteni, bedobozolni hozzá, és akár reggel, amíg elkészülsz, gyorsan vizet forralni, így ugyanis sokkal finomabb lesz a végeredmény.

Az önteteket se öntsd rá előre az ételekre, mert könnyen eláztathatják a fogásokat. Szerencsésebb, ha egy kisméretű, jól záródó üvegben magaddal viszed őket, és frissen átforgatod étkezés előtt a komplett menüt. Így pontosan olyan lesz, mintha éppen akkor rendelted volna a fogásokat!

Képek forrása: belchonock/Depositphotos.comtimolina/Depositphotos.comAndrewLozovyi/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást