Mikor kell lecserélni a nedves fürdőruhát? 3 szabály a stradon, amit be kell tartanod az egészségedért

Mikor kell lecserélni a nedves fürdőruhát? 3 szabály a stradon, amit be kell tartanod az egészségedért

Címlap / Életmód / Mikor kell lecserélni a nedves fürdőruhát? 3 szabály a stradon, amit be kell tartanod az egészségedért

Alig vártad, hogy kiszabadulj otthonról, és csobbanj egyet a hűsítő medencében? A strandon töltött órákra biztosan sokáig emlékezni fogsz, de nem árt néhány alapszabályt betartani, hogy a vízparti élményekről később se a fertőzések jussanak az eszedbe!

Mikor érdemes lecserélni a fürdőruhát?

​Bármilyen macerásnak hangzik is, érdemes megfogadni a nőgyógyászok tanácsát, és legalább két bikini alsóval érkezni a strandra. Ha egyébként is hajlamos vagy a fertőzésekre, akkor ez különösen igaz, de ahogy a mondás tartja, jobb félni, mint megijedni. A nedves fürdőruha alsó ugyanis remek környezetet teremt a baktériumoknak, gyorsabban szaporodnak benne olyan mikroorganizmusok, amelyeknek semmi keresnivalójuk ezek az érzékeny területen.

Ezért, amikor kijössz a vízből, és mondjuk a lángosos felé veszitek az irányt, ugorj be az öltözőbe vagy a mosdóba, és cseréld szárazra a fürdőruhádat. Ugyancsak érdemes száraz alsót venni, ha kijössz a vízből napozni – ha rövid idő alatt meg is szárad a fürdőruhád, akkor is több időt töltesz a meleg, nedves ruhadarabban, mint amennyit kellene.

Ha másnap is visszatértek a vízpartra, akkor este a fürdőruha alsódat érdemes legalább egy kis szappanos vízzel kimosni, és kiteríteni. A nedves fürdőruhát lecserélés után pedig már a strandon is jobb kitenni a napra száradni, mint belegyűrni a táskába, ahol gyorsan elszaporodhatnak rajta a gombák.

Száraz papucs, száraz lábak

Azt talán mondanunk sem kell, hogy amikor beugrasz a strand nyilvános zuhanyzója alá, érdemes papucsot húzni a lábadra, hiszen ez a terület valóban sokféle baktérium és gomba gyűjtőhelye lehet. De ne felejtsd el azt sem, hogy a nedves papucsban végigcsattogni a büfésoron szintén nem a legjobb választás! Egyrészt, az állandóan nedves és meleg környezet szintén kedvező lehet a gombának, a lábujjak közötti érzékeny, egyébként is nehezen szellőző bőr pedig könnyen begyulladhat, kipirosodhat ilyenkor. Érdemes tehát magaddal tartanod egy kisméretű törülközőt, vagy akár csak egy nem használt kendőt, amivel zuhanyzás után gyorsan áttörölheted a papucsodat, a lábujjaid közül pedig felitathatod a vizet. Arra is figyelj, hogy lehetőleg ne szivacsos papucsot használj, mert az magába szívja a vizet, és minden egyes lépésednél újra benedvesíti a talpadat.

Menj el pisilni!

Lehet, hogy furán hangzik, de ha a fürdőzés után még gyorsan elszaladsz pisilni, azzal jelentősen csökkentheted a húgyúti fertőzések előfordulásának valószínűségét.

Nőgyógyászoktól gyakran hallani, hogy az intim együttlétek után is érdemes elszaladni a mosdóba, de igaz ez minden olyan helyzetre, amikor baktériumok, fertőzést okozó mikroorganizmusok kerülnek az intim területek közelébe, és bejuthatnak a húgyutakba.

A test védekező rendszere szerencsére okosan működik, így ezzel a trükkel jó eséllyel kimoshatod az intim területekre került baktériumokat, mielőtt komolyabb gondot okoznának. Mindez persze nem jelent száz százalékos védelmet, de csökkenti a fertőzés veszélyét. A strand mosdójának esetében természetesen hatványozottan fontos a használat előtti és utáni kézmosás is.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást