Pénz és hivatás

Miért vásárolunk feleslegesen? Íme a válaszok és a megoldás a vásárlási mániára!

Szeretünk vásárolni, hiszen ez nem csupán arról szól, hogy beszerezzünk egy-két új ruhadarabot, hanem bizonyos értelemben egy kis lelki feltöltődés és kikapcsolódás is. Lehet, hogy mi nők így oldjuk a stresszt (persze ezzel tartós fejfájást okozva a férfiaknak), de az is lehet, hogy ez egy pótcselekvés. Mi rejlik a folyamatos túlvásárlás hátterében? Lássuk!

Így jutalmazod magad

A vásárlás a legtöbb esetben nem arról szól, hogy vegyél magadnak valamit, amire szükséged van, inkább maga az érzés kell, hogy megszerezz valamit, legyen a szekrényedben valami új, valami különleges vagy egy olyan darab, amire büszke vagy.

Ha egy húzós napot sikeresen túléltél, egy sikeres interjút vagy egy meetinget hagytál a hátad mögött vagy csak a hétvégét ünnepled, akkor jogosan érezheted úgy, hogy megérdemelsz egy kis figyelmességet.

Persze saját magadnak, saját magadtól.

Nem figyelsz az apró intő jelekre

A kirakatokat nézegetve megfog egy szín, egy fazon vagy egy stílus és onnantól nincs visszaút. Ha még ráadásul úgy érzed, hogy különleges égi jelként a kiszemelt termék le is van árazva, akkor szinte már biztos vagy benne, hogy ezt a terméket neked küldték, csak azért kellett erre jönnöd, hogy megszerezd magadnak.

Olvastad már?  Így vásárolunk mi: ennyit és így költünk karácsonykor

Ezek után már elég ritka, hogy felfigyelsz arra, hogy a cipő nem egészen kényelmes, az ing anyaga nem az igazi, talán még vasalás után is elég viseltesnek fog tűnni vagy a tökéletesnek gondolt bőrkabát fazonja esetleg előnytelen számodra.

Tipp: Ilyenkor próbálj meg erőt venni magadon, hagyd ott egy éjszakára a terméket és ha még másnap is úgy gondolod, hogy kell, akkor menj vissza érte!

Fantáziavilág

A leggyakoribb hiba, amit a vásárlásaid során elkövetsz, hogy nem reálisan döntesz.

Ez nem egyedi, hiszen a vásárlás, a különböző ruhadarabok közti válogatás stimulálja az agyad, hiszen folyamatosan elképzeled, hogy hol, mivel és hogyan viselnéd a kinézett darabot. Ilyenkor egy elképzelt ént látsz magad előtt, aki csodás helyeken nyaral, elegáns bulikba jár, kempingezik, minden nap sportol, gyors diétával két méretet lefogy – azaz egy olyan személyt, aki szeretnél lenni.

Ez nem mindig egyezik azzal, aki valójában vagy, így előfordulhat, hogy a soha nem viselt árcédulás ruhák, amik a boltban jó ötletnek tűntek, valójában azóta is a szekrényedben állnak, hiszen valójában nem is passzolnak hozzád és az életstílushoz, ami szerint élsz.

Olvastad már?  Iskolakezdési 1x1 - Amit egy szülőnek érdemes beszereznie az új tanévre

Túlságosan szereted

Ha volt már olyan pillanat, hogy azon kaptad magad, hogy a szekrényed tele van ruhákkal, de reggelente mégsem tudod soha, hogy mit vegyél fel, akkor lehet az a probléma, hogy azok a különleges darabok, amiket sosem hordtál még, túlságosan hozzánőttek a szívedhez. Lehet, hogy túl drága volt, nagyon kényes az anyaga, vagy egyszerűen csak a megfelelő alkalmat várod, hogy felvehesd, és ezért annyira vigyázol rá, hogy sosem viseled.

Tipp: Lehet, hogy érdemes olyan darabokba fektetni a pénzed, amit szeretsz, de csak annyira, hogy fel is vedd!

Hagyod, hogy befolyásoljanak

Manapság szinte minden arról szól, hogy vásárolj, vásárol, vásárolj. Akkor is ha szükséged van rá, és akkor is, ha nincs.

A boltok kínálata, a közösségi média és minden feléd irányuló üzenet arra sarkall, hogy vedd meg, ne gondolkozz, hiszen lemaradsz.

Ha belekerülsz ebbe a mókuskerékbe, akkor könnyen azon kaphatod magad, hogy folyamatosan olyan dolgokat vásárolsz, amikre igazából nincs is szükséged.

Tipp: Ne hagyd, hogy ennyire befolyásoljanak a reklámok, a leárazások vagy a barátnőid, hiszen te vagy az egyetlen, aki tudja, hogy valójában mire van szükséged.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást