Gondolkodtál már azon, vajon a zöldségek és gyümölcsök miért olyan színűek, amilyenek? Mi igen, úgyhogy utánanéztünk, mi adja például a sárgadinnye domináns sárga színét, a paradicsom erős pirosságát és a petrezselyem nyugtató zöldjét!
A zöldségek és gyümölcsök színéért felelős úgynevezett karotinoidok családja igen terjedelmes, de mi most kiemeltünk közülük hármat: a béta-karotint, a likopint és a klorofillt.
Béta-karotin
A béta-karotinnak köszönheti élénk sárga színét többek közötta sárgarépa, a barack, a sárgadinnye, a mangó és a sütőtök is. Ezen kívül jelen van még a spenótban, a brokkoliban és a kelkáposztában is, csak ezekben a később említett zöld színű klorofill elnyomja. A béta-karotin tehát remek színezőanyag, így sűrűn fel is használják jégkrémek, üdítőitalok és vajak színezésére. Szerencsére ez jóval természetesebb megoldás, mint a mesterséges anyagok alkalmazása.
A béta-karotin több okból is fontos az emberi test számára. Egyrészt az A-vitamin elővitaminja, azaz belőle képződik ez a vitamin, mely nagyon fontos például a szemünk és a bőrünk egészsége miatt (véd a Nap káros sugaraitól). Másrészt a béta-karotin antioxidáns is, aminek köszönhetően csökkenti a szervezetben felhalmozódott felesleges szabad gyökök sejtkárosító hatását. Kell ennél több ok, hogy azon nyomban elropogtass egy kis nyers sárgarépát?
Likopin
A paradicsom, a görögdinnye, a grapefruit, a piros paprika és a csipkebogyó sem lenne olyan szép piros, ha a likopin nem kölcsönözné neki a színét.
Igaz, hogy a paradicsom nyersen nagyon finom, de inkább edd hőkezelve, mert az értékes és hasznos összetevői közül így jóval több szívódik fel a szervezetedben! Ha nyersen eszed, akkor is inkább locsold meg egy kis olívaolajjal, hogy jobban tudjanak érvényesülni az élettani hatásai.
A likopin egy zsírban oldódó anyag, tehát a szervezetünk hosszabb ideig képes elraktározni. Akárcsak a béta-karotin, a likopin is lényeges bőrünk szempontjából, hiszen szintén véd a Nap káros sugaraitól.
Másik hasonlóság kettőjük között, hogy a likopin is antioxidáns, azaz megvan az a hatása, hogy mérsékelheti a modern civilizációs betegségek kialakulásának kockázatát.
Ezen kívül segíthet kivédeni az érelmeszesedéssel járó szív- és érrendszeri betegségeket is azáltal, hogycsökkenti a koleszterinszintünket.
Klorofill
A klorofill elnevezés a görög chloros (zöld) és phyllon (levél) szóból ered. Ezek után nem nehéz kitalálni, hogy a zöld színű zöldségek és úgy általánosságban a zöld növények színét a klorofill adja. Ilyenek a különféle saláták, a spenót, a petrezselyem, a zeller, a búzafű vagy az alga!
A klorofillt szokták a növények vérének is nevezni, ugyanis az emberi vérben lévő hemoglobinhoz hihetetlenül hasonlít, mind a kémiai összetételét, mind a molekulaszerkezetét tekintve (a klorofillban a központi atom a magnézium, a hemoglobinban pedig a vas).
Rengeteg kedvező hatása van: antioxidáns, képes méregteleníteni és lúgosítani a szervezetet, támogatja a salakanyagok, toxinok kiürülését a testből, segíti a vér oxigénellátását, ezen kívül jó hatással van az emésztésre, illetve megkönnyíti a sebek, sérülések gyógyulását is. És ha mindez nem lenne elég: mérsékli a kellemetlen testszagot is, emiatt belső dezodorként is használható.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!