Miért hízunk el, ha párkapcsolatban élünk? A kapcsolathurkák nyomában

Miért hízunk el, ha párkapcsolatban élünk? A kapcsolathurkák nyomában

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Miért hízunk el, ha párkapcsolatban élünk? A kapcsolathurkák nyomában

Nemcsak a személyes érintettség, nemcsak a környezetem megfigyelése és nemcsak a kaja érzelmekhez való erős láncolódása miatt merem ezt a kijelentést tenni, hanem amiatt is, mert tudom, mennyire egyszerű beleesni ebbe a csapdába.

Gondold csak végig a folyamatot: a kezdetekkor nagyjából mindenki fogy, ez természetes; a szerelem, a lángolás, a bizonytalanság, az endorfin és az ismeretlen terep mind-mind olyan tényezők, amiktől rögtön eltűnik a kompenzálási igény. Ilyenkor minden, ami körülvesz bőven elég, sőt sokkal több, mint amit bármikor is akartunk volna… Aztán jön a kapcsolat.

A populáris nevén nászutas időszak után viszont elérkezik az a már nem annyira várva várt mélypont, amikor az ember már a másik mosolya helyett a hűtőben látja a megnyugvást – hátha talál valamiféle vigasztalást a hosszú, munkával töltött nap után. Hát igen.

Sajnos sokszor előfordul egy már kellően hosszú ideje tartó kapcsolatban, hogy a pikáns szalámi jobban felvillanyozza a kedélyeket, mint az intim együttlét vagy egy komolyabb beszélgetés.

Miért hízunk el, ha párkapcsolatban élünk? - A kapcsolathurkák nyomában

Egyet hadd kérjek: ne érts félre! Attól még, hogy éppen kicsit eleresztetted magad, az nem azt jelenti, hogy a kapcsolatod rossz, vagy ellaposodott, vagy kihűlt, itt inkább az igények kielégítésének minél egyszerűbb módjára való törekvésről van szó (magyarán szólva: fáradt vagy, és fáradtan könnyebb a spájzban kotorászni és tévézni, mint beszélgetni). Persze nem kell mindennap két órát ülni egy terapeutánál vagy hallgatni a másik fáradalmait, de valahogyan rá kéne jönnöd, hogy mi az az apró rés, amit egy idő után csak a sajtos stangli tud betölteni.

És, hogy ez a szinglikre is igaz? Természetesen. Csak ők egy kicsikét könnyebben tartják magukat formában, hiszen nekik szombat este, sőt hétfő reggel – tehát gyakorlatilag bármikor – megvan rá az esélyük, hogy összefussanak valaki olyannal, akivel aztán egy évvel később együtt lehet punnyadni a kanapén. Ergo, ők egy kicsit motiváltabbak tudnak maradni a hétköznapokban, míg a kapcsolatban élő embereknek nem mindig egyszerű ezt abszolválni. De vegyük is át, hogy mik azok az okok, amik hízáshoz vezethetnek, ha az ember tartós – és még egyszer kihangsúlyozom, nem feltétlenül rossz – párkapcsolatban él.

Többé nem akarsz mindenkinek tetszeni

Hát igen, ez egy felszabadító gondolat, mégis komoly tintával nyomott pecsét: ha az ember nincs egyedül többé, akkor nem kell állandóan topformában utaznia a villamoson, és mivel a szeretett férfi imád minket meztelenül, “arról is le van a gond”.

Könnyű az elkényelmesedés, főleg, ha a másik fél odavan érted, és ennek rendszeresen hangot is ad, de azért figyelj oda, mert hiába tökéletes a lelki kapcsolat köztetek, érdemes fenntartani az állandó szexuális szenvedélyt is – ez pedig a testedre való folyamatos odafigyeléssel lehetséges!

Arról nem is szólva, hogy az általános jólléted és az önbizalmad is fennmarad hosszútávon, ha folyamatosan odafigyelsz magadra.

Más étkezési szokások

Miért hízunk el, ha párkapcsolatban élünk? - A kapcsolathurkák nyomában

Ha összejöttél valakivel, aki tészta-és pizzaimádó, sosem sportol és a kedvenc elfoglaltsága a számítógép vagy tévé előtt üldögélés, te pedig sportos és paleo, vegán vagy keto életmódot folytattál a kapcsolat előtt, akkor igencsak érthető a nehézséged – együtt élni valakivel, akinek szögegyenesen mások a szokásai, mint neked, elég nagy kihívás.

Próbáljatok meg kompromisszumokat kötni: mozduljatok ki együtt, süss-főzz egészséges fogásokat – meg ne mondd neki, hogy cukormentes az a süti! Csak és kizárólag akkor, ha már megette, és ízlett is neki! Viccet félretéve, biztosan ő is tekintettel lesz a te igényeidre és arra, hogy neked ez a táplálkozási forma igenis fontos, néha pedig te is megehetsz egy szelet pizzát, abból nagy bajod nem lesz. Muszáj egymás felé közelednetek gasztro-téren is, de normális kommunikációval ez is megoldható.

Ne add a fogyó-elveidet egy kapcsolatban sem! Folyamatosan avasd be a párodat, hogy az az adott fogás miért egészséges, és miért szeretnél rakott karalábét csinálni a hagyományos rakott krumpli helyett. Meg fogja érteni, ha elmondod, ez miért fontos. És ízleni is fog neki.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást