Életmód / Táplálkozás

Miért hízunk el, ha párkapcsolatban élünk? A kapcsolathurkák nyomában

Amint vége a rózsaszín ködnek, érkeznek a kapcsolathurkák – persze ez egy óriási sztereotípia, de viccen kívül (nyilván tisztelet a kivételnek), sajnos a kapcsolati elhízás valóban egy létező, rengeteg háztartásba beszivárgó probléma, és ha teljesen őszinte akarok lenni, valószínűleg ez az egyik legösszetettebb és legnagyobb kihívást jelentő téma a fogyással kapcsolatban. Nemcsak a személyes érintettség, nemcsak a környezetem megfigyelése és nemcsak a kaja érzelmekhez való erős láncolódása miatt merem ezt a kijelentést tenni, hanem amiatt is, mert tudom, mennyire egyszerű beleesni ebbe a csapdába.

Gondold csak végig a folyamatot: a kezdetekkor nagyjából mindenki fogy, ez természetes; a szerelem, a lángolás, a bizonytalanság, az endorfin és az ismeretlen terep mind-mind olyan tényezők, amiktől rögtön eltűnik a kompenzálási igény. Ilyenkor minden, ami körülvesz bőven elég, sőt sokkal több, mint amit bármikor is akartunk volna… Aztán jön a kapcsolat.

A populáris nevén nászutas időszak után viszont elérkezik az a már nem annyira várva várt mélypont, amikor az ember már a másik mosolya helyett a hűtőben látja a megnyugvást – hátha talál valamiféle vigasztalást a hosszú, munkával töltött nap után. Hát igen.

Sajnos sokszor előfordul egy már kellően hosszú ideje tartó kapcsolatban, hogy a pikáns szalámi jobban felvillanyozza a kedélyeket, mint az intim együttlét vagy egy komolyabb beszélgetés.

Miért hízunk el, ha párkapcsolatban élünk? - A kapcsolathurkák nyomában

Egyet hadd kérjek: ne érts félre! Attól még, hogy éppen kicsit eleresztetted magad, az nem azt jelenti, hogy a kapcsolatod rossz, vagy ellaposodott, vagy kihűlt, itt inkább az igények kielégítésének minél egyszerűbb módjára való törekvésről van szó (magyarán szólva: fáradt vagy, és fáradtan könnyebb a spájzban kotorászni és tévézni, mint beszélgetni). Persze nem kell mindennap két órát ülni egy terapeutánál vagy hallgatni a másik fáradalmait, de valahogyan rá kéne jönnöd, hogy mi az az apró rés, amit egy idő után csak a sajtos stangli tud betölteni.

És, hogy ez a szinglikre is igaz? Természetesen. Csak ők egy kicsikét könnyebben tartják magukat formában, hiszen nekik szombat este, sőt hétfő reggel – tehát gyakorlatilag bármikor – megvan rá az esélyük, hogy összefussanak valaki olyannal, akivel aztán egy évvel később együtt lehet punnyadni a kanapén. Ergo, ők egy kicsit motiváltabbak tudnak maradni a hétköznapokban, míg a kapcsolatban élő embereknek nem mindig egyszerű ezt abszolválni. De vegyük is át, hogy mik azok az okok, amik hízáshoz vezethetnek, ha az ember tartós – és még egyszer kihangsúlyozom, nem feltétlenül rossz – párkapcsolatban él.

Többé nem akarsz mindenkinek tetszeni

Hát igen, ez egy felszabadító gondolat, mégis komoly tintával nyomott pecsét: ha az ember nincs egyedül többé, akkor nem kell állandóan topformában utaznia a villamoson, és mivel a szeretett férfi imád minket meztelenül, “arról is le van a gond”.

Könnyű az elkényelmesedés, főleg, ha a másik fél odavan érted, és ennek rendszeresen hangot is ad, de azért figyelj oda, mert hiába tökéletes a lelki kapcsolat köztetek, érdemes fenntartani az állandó szexuális szenvedélyt is – ez pedig a testedre való folyamatos odafigyeléssel lehetséges!

Arról nem is szólva, hogy az általános jólléted és az önbizalmad is fennmarad hosszútávon, ha folyamatosan odafigyelsz magadra.

Más étkezési szokások

Miért hízunk el, ha párkapcsolatban élünk? - A kapcsolathurkák nyomában

Ha összejöttél valakivel, aki tészta-és pizzaimádó, sosem sportol és a kedvenc elfoglaltsága a számítógép vagy tévé előtt üldögélés, te pedig sportos és paleo, vegán vagy keto életmódot folytattál a kapcsolat előtt, akkor igencsak érthető a nehézséged – együtt élni valakivel, akinek szögegyenesen mások a szokásai, mint neked, elég nagy kihívás.

Próbáljatok meg kompromisszumokat kötni: mozduljatok ki együtt, süss-főzz egészséges fogásokat – meg ne mondd neki, hogy cukormentes az a süti! Csak és kizárólag akkor, ha már megette, és ízlett is neki! Viccet félretéve, biztosan ő is tekintettel lesz a te igényeidre és arra, hogy neked ez a táplálkozási forma igenis fontos, néha pedig te is megehetsz egy szelet pizzát, abból nagy bajod nem lesz. Muszáj egymás felé közelednetek gasztro-téren is, de normális kommunikációval ez is megoldható.

Ne add a fogyó-elveidet egy kapcsolatban sem! Folyamatosan avasd be a párodat, hogy az az adott fogás miért egészséges, és miért szeretnél rakott karalábét csinálni a hagyományos rakott krumpli helyett. Meg fogja érteni, ha elmondod, ez miért fontos. És ízleni is fog neki.

Túl sok az otthoni punnyadás

Tök jó, ha két ember imád együtt lenni és otthon is tökéletes az összhang, de gondolj bele: mikor mozdultatok ki utoljára (nem étterembe)? A legtöbb régóta együtt lévő párral az a baj, hogy konstans enni mennek, ha egyáltalán szökőévente kimozdulnak otthonról…

Pedig iszonyú sok programot tudnátok együtt folytatni – próbáljatok ki sportokat, járjatok el együtt úszni, dolgozzatok egy közös hobbin, vagy állapodjatok meg abban, hogy a fogyókúra jegyében a heti randieste ne étterem, hanem naplementés séta legyen! A szexuális étvágyatokat is fokozni fogja, ha együtt edzetek vagy vágtok bele egy új projektbe…

Nem hallgat meg eléggé

Miért hízunk el, ha párkapcsolatban élünk? - A kapcsolathurkák nyomában

Most ne a szélsőséges gondokat vegyük, itt inkább arról van szó, hogy a párod kimerült vagy más foglalkoztatja, és egyszerűen egy kicsit elhanyagol téged mostanában.

Elég egyértelmű a kompenzálás részedről – csoki, édességek, sós rágcsák, ilyenkor bármit előveszel, hogy oldd a benned felgyülemlő feszültséget és enyhítsd az érzelmeidet.

Tudom, hogy nehezen megfogadható tanácsnak tűnik, de csak egy dolog működik: legközelebb, amikor elakadtok és nem érzed egyszerűnek a normális beszélgetést, ne a spájzba siess, inkább állítsd meg a párod egy pillanatra és beszélj hozzá, kérd, hogy hallgasson végig, és foglalkozzon egy kicsit a te nehézségeiddel is, mert éppen nagyon rossz időszakot élsz, és attól tartasz, hogy ebből ered a sok evés – rögtön fel fog figyelni rád. Csak soha ne szégyelld elmondani (őszintén), hogy mi bánt!

Nincs én-időd

Amint végeztetek a munkával és minden kötelezettséggel, rögtön együtt töltitek a szabadidőtöket, de igazából némi randizás, esetleg beszélgetés után azonnal elalszotok vagy bámuljátok a tévét? Érdemes lenne ezen változtatni, mert ha nincs kijelölve a fejedben hetente 4-5 én-óra, az hamar a súlyod rovására mehet.

Minden szoros teendőtök ellenére is muszáj néha időt szakítani saját magatokra, így persze alkalmazkodás és kompromisszumok mellett ugyan, de sikerülni fog dolgozni a testeden, el tudsz menni arra a masszázsra vagy a tanfolyamra, ami motivál annyira, hogy ne a hűtőn vezesd le a feszkót.

Ennek meg kell történnie. Hidd el, ha csak ennyi egyéni fejlődés sem fér bele egy kapcsolatba, akkor ott több beszélgetnivaló van… Törekedj arra, hogy ne veszítsd el önmagad akkor sem, ha éppen rózsaszín-szerelmes időszakot éltek!

Képek forrása: VitalikRadko/Depositphotos.comAntonMatyukha/Depositphotos.comWavebreakmedia/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást