VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
Történet
Napóleon 1795-ben a Le Monde nevű újságban ajánlatot tett, hogy magas pénzjutalmat ad annak, aki serege élelmezési nehézségeire megoldást talál. Nicolas Appert sörfőző és cukrászmester jelentkezett a hirdetésre. Zöldségeket tett üvegekbe, majd az üvegeket viasszal és huzallal hermetikusan lezárta, és 100 Celsius-fokos vízbe merítette. A hő hatására a zöldségekben levő kórokozók elpusztultak, a zöldségek pedig megőrizték frissességüket. Így kezdődött el az élelmiszerek zárt edényben történő tartósítása. A hosszú eltarthatóságra akkoriban még senki sem talált magyarázatot, évekkel később Louis Pasteur ismertette az okát. Az első konzervgyárak halászkikötőkben alakultak, halak tartósítása céljából. Matrózok végezték a konzerválást, a dobozokba szardínia és makréla került.
Előnyök és hátrányok