Mennyire egészségesek a konzervek? Együk vagy ne?

Mennyire egészségesek a konzervek? Együk vagy ne?

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Mennyire egészségesek a konzervek? Együk vagy ne?

A konzervek a közhiedelemmel ellentétben sok tápanyagot tartalmaznak, és némelyikük még 4 év elteltével is biztonsággal fogyasztható. Milyen egyéb tulajdonságai vannak még a konzerveknek?

Történet

Napóleon 1795-ben a Le Monde nevű újságban ajánlatot tett, hogy magas pénzjutalmat ad annak, aki serege élelmezési nehézségeire megoldást talál. Nicolas Appert sörfőző és cukrászmester jelentkezett a hirdetésre. Zöldségeket tett üvegekbe, majd az üvegeket viasszal és huzallal hermetikusan lezárta, és 100 Celsius-fokos vízbe merítette. A hő hatására a zöldségekben levő kórokozók elpusztultak, a zöldségek pedig megőrizték frissességüket. Így kezdődött el az élelmiszerek zárt edényben történő tartósítása. A hosszú eltarthatóságra akkoriban még senki sem talált magyarázatot, évekkel később Louis Pasteur ismertette az okát. Az első konzervgyárak halászkikötőkben alakultak, halak tartósítása céljából. Matrózok végezték a konzerválást, a dobozokba szardínia és makréla került.

Előnyök és hátrányok

A konzervek előnyei, hogy sokáig eltarthatóak. Sok fontos tápanyagot megőriznek, például a fehérjéket, valamint az A- és D-vitamint. Mikrobamentesek, ezért nem okoznak mérgezést. Ellenben magas a sótartalmuk. A készételek színe és állaga minőségileg elmarad a házilag főtt ételekétől, nem annyira gusztusosak. Van olyan konzervétel, amelyik pépesebb, mint a házi, ezért a doboz formáját megtartja, amikor a tányérra kerül, villával szét kell nyomkodni.

Dobozba zárt ételek

A konzervdobozul szolgáló bádogdobozt megtöltése után hajlítással vagy forrasztással légmentesen lezárják. Kinyitás után nem zárható le újra. A gyártás alkalmával az élelmiszereket szétadagolják ezekbe a dobozokba, majd olyan magas hőmérsékletűre hevítik őket, amelyen a kórokozók elpusztulnak, így növelve az eltarthatóságukat. A konzervek szavatossági ideje általában egy év, de akad köztük olyan is, mint például az olajos hal, amelyik 4-5 évig is eláll. A dobozok alján vagy tetején látható szavatossági idő azt jelenti, hogy az étel minősége ennek lejárta után már nem olyan jó, mint előtte volt, és nem azt, hogy megromlott. Ha viszont a szavatosság lejárta óta eltelt idő 3 hónapnál hosszabb, inkább dobjuk ki a konzervet.

A minőségromlás mértéke

A konzervekben levő tápanyagoknak csak kis része semmisül meg az előállítás és a tárolás során. A fehérjék, a zsírok, a szénhidrátok, az A- és D-vitamin megmaradnak. A magas hőmérséklet hatására a C-vitamin lebomlik. A főzés és a tartósítás hatására az íz, a szín és az állag megváltozik, emiatt sajnos ezekbe az ételekbe több só kerül, mint amennyit otthon használunk.

Óvintézkedések:

– Ha a felnyitott ételt nem egyszerre fogyasztjuk el, mindig vegyük ki a fémdobozból és rakjuk át légmentesen zárható tárolóedénybe, mert a levegővel való érintkezés során a fémtől az étel rossz mellékízt kap. 2 napon belül mindenképpen fogyasszuk el.

– A rozsdás, horpadt dobozú konzervet felnyitás nélkül dobjuk ki, főleg akkor, ha a lezárás vonalán sérült meg a doboz. A felpúposodott, torz konzervdobozban gáz termelődött és kórokozók szaporodtak el benne, ezért ezt is azonmód ki kell dobni.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!