Mennyire egészségesek a konzervek? Együk vagy ne?

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Mennyire egészségesek a konzervek? Együk vagy ne?

VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?

A konzervek a közhiedelemmel ellentétben sok tápanyagot tartalmaznak, és némelyikük még 4 év elteltével is biztonsággal fogyasztható. Milyen egyéb tulajdonságai vannak még a konzerveknek?

Történet

Napóleon 1795-ben a Le Monde nevű újságban ajánlatot tett, hogy magas pénzjutalmat ad annak, aki serege élelmezési nehézségeire megoldást talál. Nicolas Appert sörfőző és cukrászmester jelentkezett a hirdetésre. Zöldségeket tett üvegekbe, majd az üvegeket viasszal és huzallal hermetikusan lezárta, és 100 Celsius-fokos vízbe merítette. A hő hatására a zöldségekben levő kórokozók elpusztultak, a zöldségek pedig megőrizték frissességüket. Így kezdődött el az élelmiszerek zárt edényben történő tartósítása. A hosszú eltarthatóságra akkoriban még senki sem talált magyarázatot, évekkel később Louis Pasteur ismertette az okát. Az első konzervgyárak halászkikötőkben alakultak, halak tartósítása céljából. Matrózok végezték a konzerválást, a dobozokba szardínia és makréla került.

Előnyök és hátrányok

Oldalak: 1 2 3 4

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/4
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!