Régen elképzelhetetlen volt számomra, hogy reggelizzek, utána pedig az tűnt reménytelennek, hogy ne egy méretes kávéval indítsam a napot. Ez már szerencsére rég a múlté, és most már az a ritka, ha nem egy tartalmas, tápanyagokban dúskáló, az egész napot megalapozó reggelivel indítok – szinte azonnal ébredés után. A nap első étkezése többnyire valamilyen kása, amit próbálok mindig változatossá és színessé tenni: különféle magvakkal, magkrémekkel, aszalványokkal, vagy éppen friss gyümölcsökkel, dzsemekkel.
De mit választhatsz még alapul, ha már unod a klasszikus zabot?
Hajdina
Egyik kedvenc gabonafélém a hajdina: egy kicsit kesernyés, jellegzetes íze van, de mivel ilyen egészséges, nem is volt kétséges, hogy felkerül a rendszeresen fogyasztott alapanyagaim közé.
Növényi fehérjékben nagyon gazdag, rosttartalma kiemelkedő, könnyen emészthető, gluténmentes és igazán hosszú ideig eltelít.
Szinte semmiben nem különbözik az elkészítési módja a hagyományos zabkásától, egyedül arra érdemes figyelni, hogy az első kóstolások során érdemesebb kicsit intenzívebben ízesíteni.
Nekem már fel sem tűnik akár a teljesen natúr változat fogyasztása, de az első kóstolások alkalmával jó, ha karakteres, számodra kedves ízekkel társítod a hajdinát.
Banános kesukrémes hajdinakása
Mivel a hajdinához érdemes intenzív ízeket választani, jó ötlet banánnal, magkrémekkel, esetleg friss gyümölcsökkel fogyasztani.
Az egyik kedvencem a banános-kesukrémes hajdinakása.
Ehhez először felfőzöm valamilyen növényi italban a hajdinapelyhet 1:1 arányban, majd frissen turmixolt banánt adok hozzá – ettől krémesebb és lágyabb lesz a kása.
Ízesítés gyanánt nagyon jól illik hozzá a kesudiókrém, ami a bánnal együtt olyan finom édes, hogy csak az igazán édesszájúaknak javasolt ezután még valamilyen szirup, például agavészirup hozzáadása.
Quinoa
A quinoáról már biztos hallottál, bár inkább köretként vált népszerűvé hazánkban.
Többféle színben vásárolhatod meg és valóban rendkívül tápláló, gluténmentes gabona, amit sokoldalúan felhasználhatsz a főzés során.
Azonban nem csak az apró magokat érdemes az éléskamrádban tárolnod: felkerülhet a listádra a puffasztott quinoa és a quinoapehely is.
Utóbbival pontosan ugyanúgy főzhetsz, mint zabpehellyel, tehát használhatod sűrítésre, házi kenyerek ropogósabbá, vagy éppen zöldségfasírtok tartalmasabbá tételére.
Mivel nagyon hasonlóan viselkedik, mint a zabpehely, a quinapelyhet is éppúgy javasolt elkészítened: kevés víz hozzáadásával, néhány perc alatt készre főzheted.
Mogyorókrémes áfonyás quinoakása
A quinoapelyhet érdemes legalább másfélszeres folyadékban főzni, de természetesen ízlésedtől is függ, mennyire szereted töményen, vagy éppen hígan enni a reggeli kásádat.
Ha valami izgalmasabb, tartalmasabb ízre vágysz, akkor jó ötlet növényi italokkal kiváltanod a vizet, pl.
a mandula- és a rizsital nagyon jól illik a quinoához.
Ha szívesen voksolsz az egzotikus ízvilág mellett, akkor kókuszpehellyel vagy kókuszreszelékkel is feldobhatod a kását, de a mogyorókrémmel sosem tudsz melléfogni.
Mivel a klasszikus földimogyorókrém mindennemű ízesítés nélkül is kellően édes, jó ötlet valamilyen savanykás dzsemmel, például áfonyalekvárral párosítani őket.
Köles
A köles egy rendkívül értékes gabonafajta, amit az elmúlt időszakban fedeztek fel ismét a gasztronómiában.
Számos jótékony hatása éppúgy figyelmet érdemel, mint sokoldalúsága: a kölesmagok fogyaszthatóak főzés után, de lisztként, pehelyként és puffasztva is megtalálod a boltok polcain.
A köles minden formájában könnyen emészthető, magas rosttartalmú, gluténmentes alapanyag, ami nem csak nyomelemekben, hanem ásványi anyagokban és vitaminokban is gazdag.
Növényi fehérjetartalma szintén jelentős, és tényleg sokoldalúan bevethető.
A vegán konyhának is méltán népszerű alapanyaga: készül belőle hamis túrógombóc, felfújt, növényi „kolbász” és körözött is.
Fűszeres köleskása
A kölespehely előnye a korábban említett gabonafélékkel szemben, hogy sokkal puhább, lágyabb, ezért azonnal, akár főzés nélkül is fogyaszthatod.
Ha valamelyik gabonából, akkor a kölesből érdemes sós reggelit készítened, de természetesen édes változatban is ideális választás.
Vagy 1:1, vagy 1:1,5 arányban keverd el a kölespelyhet vízzel, majd ízesítsd sóval, korianderrel, fokhagymával, borssal.
Az említett fűszereken felül remekül passzol hozzá a szárított vöröshagyma és persze a magyaros konyha kihagyhatatlan őrölt, piros paprikája.
Ízlésed szerint adhatsz hozzá friss zöldségeket, de érdemes kipróbálni dinsztelt hagymás-gombás alappal is.