Melyik pszichológiai típusba tartozol? Ezt kell tenned a lelki egészségedért!

Melyik pszichológiai típusba tartozol? Ezt kell tenned a lelki egészségedért!

Címlap / Életmód / Egészség / Melyik pszichológiai típusba tartozol? Ezt kell tenned a lelki egészségedért!

A pszichológia egészség szempontjából az emberek három csoportba sorolhatóak – áll a Psychologytoday.com egy friss cikkében. Azt, hogy te az A, B vagy D típusba tartozol-e, néhány egyszerű kérdés megválaszolásával eldöntheted, és a szakemberek azt is elárulják, mit kell tudnod a lelki egészséged védelme érdekében

Melyik típusba tartozol?

A cikk szerint azok, akik az alábbi kérdésekkel többségében igennel felelnek, azok az A személyiségtípusba, míg akik nemmel, azok a B személyiségtípusba taroznak:

Munka közben, valamint munka után is feszült vagy az idő miatt?

Mindig hazaviszed magaddal a munkát?

Rendszertelenül eszel?

Erős kényszert érzel arra, hogy túlteljesíts?

Általában gondot okoz, hogy időt találj arra, hogy elmenj a fodrászhoz?

Türelmetlennek érzed magad, amikor egy sorban állva kell várakoznod?

Amennyiben az alábbi állításokat igaznak tartod magadra, a föntiektől függetlenül, akkor a D személyiségtípusba tartozol:

Gyakran vagyok ingerlékeny.

Inkább megtartok magamnak dolgokat.

Jellemzően elrejtem az érzéseimet mások elől.

Gyakran érzem komornak, letörtnek magam.

Ha az A típusba tartozol: 

Keményen dolgozol, és szinte soha nem állsz meg, nem csak az elvárásoknak akarsz megfelelni, hanem felül is akarod múlni azokat, mindig bizonyítani igyekszel. Ez komoly sikereket hozhat, de gyakran ebből a típusból kerülnek ki azok is, akiket a keringési betegségek, vagy például az infarktus érintenek.

Mit tehetsz? A legfontosabb, hogy megtanuld kezelni a stresszt és az érzelmeidet. Találj módot arra, hogy megéld őket, és arra is, hogy kikapcsolj. A relaxáció és a meditáció segít, hogy csökkentsd a feszültséget, és annak káros hatásait.

Ha a B típusba tartozol:

Soha nem kapkodsz, mindenre hagysz időt, és néha halogatod is a teendőidet. Nem annyira a karriered építésére fókuszálsz, mint inkább a jelenedre, a pillanatnak élsz, és többnyire azt teszed, amihez a legnagyobb kedved van.

Ez jó hatással lehet az egészségedre, de nem annyira a jövőképedre.

Mit tehetsz? Semmiképpen sem tanácsos átesni a ló túlsó oldalára, de próbálj következetesebb lenni, hogy hosszú távon is sikereket érhess el, amikor pedig az egészségedről van szó (például egy orvosi vizsgálatról), ne hagyd, hogy a halogatós éned győzzön a józan ész fölött.

Ha a D típusba tartozol:

A D típusba tartozó emberek sokat idegeskednek, hajlamosak túlaggódni a dolgokat, és egy hétköznapi helyzetben is feszültté válhatnak, jó adag negatív érzelmet cipelve magukkal.

Hasonlítanak az A típushoz, azonban őket nem annyira a teljesítménykényszer hajtva, egyszerűen a mindennapi dolgokat aggódják túl. Az állandó stressz miatt ők is fokozottabban vannak kitéve a különféle keringési zavaroknak.

Mit tehetsz? Az A típushoz hasonlóan a D típusba tartozó személyeknek is szükségük van arra, hogy megtanulják uralni a saját érzelmeiket, fejlesszék az interperszonális képességeiket, és úrrá legyenek az állandó aggodalmukon.

A szakemberek felhívják arra is a figyelmet, hogy a személyiségtípusunk akár a különböző életkorokkal, élethelyzetekkel változhat is, illetve az is lehet, hogy valahol két jegy között helyezkedünk el, illetve azok kombinációja alkotja a személyiségünket. Akárhogy is, fontos, hogy a kiegyensúlyozottságra törekedj, és vigyázz magadra!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást